Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

  • 26 януари 2022 09:00

  • 1215
  • 4
Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души
© БНТ

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен. Това съобщи самият той пред БНТ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10621

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

Източник от Брюксел: България не иска американски войници, но е готова да приеме френски

Затова, според Янев, използвайки кризата, можем да използваме и възможностите от нея като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

След заседанието на съвета по сигурността вчера премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед.

Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен изтъкна, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликта.

Янев допълни, че оценката на ситуацията се мени с дни и с часове.

Според него дори да се говори, че опасността е неизбежна, е възможно тази реторика да е част от дипломатическите усилия на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на преговорите.

Радина Лазарова
1215 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Котарак

2022.01.26 | 10:46

4
Демек, цялата армия.
Краси

2022.01.26 | 10:00

3
Продажник
Бат Сали

2022.01.26 | 09:51

2
Бе то много аскер, бе Янев! Амчи ти дън си съ нещу уплел, да ни става думъ за 100 аскера. Ти придвърителну гувори ли с Юмрукъ, Путинъ и Решеткуф, тъ дъ гувориш.
Д

2022.01.26 | 09:31

1
До 1000 души? 3ма?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини