Екатерина Захариева: Ако аз бях външен министър, щях да извикам руския посланик в МвнР

  • 25 януари 2022 18:03

  • 13536
  • 26
Екатерина Захариева: Ако аз бях външен министър, щях да извикам руския посланик в МвнР
© Булфото архив

"Не се вижда какво прави българската дипломация. Нашият външен министър не бе на срещата на министрите в Брюксел, а там се е обсъждало какви действия да се предприемат срещу Русия и евентуални санкции", това заяви в ефира на Нова нюз бившият министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по повод свикването на Съвета по сигурност.

За нея напрежение близо до нашите граници със сигурност носи заплаха за националната ни сигурност. А благодарение на декларацията на ГЕРБ се се активирали действията на управляващите.

Русия започна военни маневри близо до Украйна и в анексиран Крим

"Надяваме се преговорите да доведат до успех и деескалация, но всички трябва да сме готови и да имаме различни варианти за действие. Продължава да се струпват войски по границите на Украйна, както и в Беларус", заяви бившия външен министър.

Относно полезността на санкциите, тя отбеляза, че тези срещу Русия след анексирането на Крим са били знак, че това не се приема, но други санкции сега могат допълнително да ескалират ситуацията.

"Но ако се стигне до нападение на Русия в Донбас, реакцията от ЕС ще е по-бърза и остра", прогнозира Захариева.

"Русия претендира, че се грижат за правата на руски граждани в Украйна, раздава руски паспорти, но и вкарва в страната въоръжени сепаратисти", подчерта още тя.

Относно изказването на президента на Хърватия Зоран Миланович, че страната му няма нищо общо със ситуацията в Украйна, а ако има ескалация, ще бъде изтеглен и последния хърватски войник, както и че Украйна няма място в НАТО, Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на заяви, че тази позиция не я изненадва, тъй като Миланович е опозиция на управляващите.

На въпроса как евентуален конфликт ще повлияе на енергетиката, Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на каза, че Западна Европа се нуждае от газа, а енергетиката винаги се е използвала от Русия, но досега не го е използва директно, освен спирането на газа за Украйна, което се отрази и на България.

"Не мисля, че ще се стигне до спиране на доставките, Русия няма интерес от това", допълни тя.

Бившият външен министър заяви още, че ако днес изпълняваше длъжността, руският посланик щеше да бъде извикан в МвнР незабавно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13536 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
иван

2022.02.09 | 12:38

26
КОЯ СИ ТИ БЕ ЗАХАРИЕВА, ТИ СИ НИКОЯ. МНОГО БЪРЗО СЕ САМОЗАБРАВЯТЕ НЕКЪДЪРНИ КОМУНДРЕТА ...
иван

2022.02.09 | 12:38

25
КОЯ СИ ТИ БЕ ЗАХАРИЕВА, ТИ СИ НИКОЯ. МНОГО БЪРЗО СЕ САМОЗАБРАВЯТЕ НЕКЪДЪРНИ КОМУНДРЕТА ...
иван

2022.02.09 | 12:38

24
КОЯ СИ ТИ БЕ ЗАХАРИЕВА, ТИ СИ НИКОЯ. МНОГО БЪРЗО СЕ САМОЗАБРАВЯТЕ НЕКЪДЪРНИ КОМУНДРЕТА ...
иван

2022.02.09 | 12:37

23
КОЯ СИ ТИ БЕ ЗАХАРИЕВА, ТИ СИ НИКОЯ. МНОГО БЪРЗО СЕ САМОЗАБРАВЯТЕ..
Жоро Павето

2022.01.29 | 19:35

22
Когато кенефа р00ссея окупира Донбас и Крим - ти гэрперианска шлюхо, извика ли посланика на кенефа р00ссея в МВнР за да му връчиш протестна нота? Шербетчии селяндурски!
Краси

2022.01.26 | 11:56

21
Ти и сега можеш да го извикаш дори и путин че ако не беше русия сега да си татар пазарджик щеше да си кадъна
Обикновена Пунта Мара

2022.01.25 | 21:26

20
Е, добре де, когато беше, ВИКА ли го?! Знаеш ли, КЪДЕ е НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари,..............., ПЪТНИТЕ КАРТИ,.............., КЪДЕ са ПАРИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, "другаркоооооо"????????
Иф

2022.01.25 | 21:12

19
Б.О.К.Л .У.К!!
Много е показателна

2022.01.25 | 20:16

18
Липсата на сегашния ни външен министър на Европейската среща. Направо ни осигурява лошо отношение към нас от всички.После ще подсмърчаме че пак не дават пари а другите държави с определена стабилна позиция вече ги харчат.Затова в Германия ни наричат Троянски кон на Русия

2022.01.25 | 19:51

17
Значи навреме са те махнали.

Добави коментар

Водещи новини