Ген. Попов: Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия

  • 25 януари 2022 08:22

  • 2050
  • 9
© Прессекретариата на президентството (архив)

Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия, за да се вземат дългосрочни решения. Очевидно е, че тези сили и средства, които се предоставят за "Еър полисинг" няма да бъдат използвани, ако се стигне до военно противопоставяне между НАТО и Русия. Ако има провокации и полети близо до българската територия, трябва да се вземат мерки своевременно и много решително. България трябва да има ясна политическа позиция".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6609

Това заяви пред БНТ ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната и бивш председател на парламентарната комисия по отбрана и сигурност.

Съвет по сигурността при премиера Петков днес заради напрежението около Украйна

По думите му, ако имаме тежък конфликт, няма само Министерството на отбраната да участва, а всички министерства.

"Ще се вдигнат и нашите самолети и тези, които ще дойдат, това не е нищо ново. Използването на въоръжените сили е инструмент на политиката. Политиците трябва да вземат решенията и всяко едно забавяне е голяма игра със сигурността на държавата. Очевидно е, че се изразходва ресурс, но това не е драматично", допълни ген. Константин Попов.

Според него България трябва да се превъоръжава не само в сферата на Военновъздушните сили, а и за сухопътните войски, военноморските сили, за закупуване на нова съвременна техника.

Ген. Константин Попов поясни, че дори и да се намери решение в отношенията НАТО-Русия-Украйна те може да са много временни.

"Русия има много сериозни изисквания към НАТО. И, ако не бъдат изпълнени, е важно какви ще бъдат действията спрямо България. Има загуба на доверие между Русия и НАТО, ще трябва да се положат неистови усилия за неговото възстановяване. Надявам се, че Русия не се готви да влезе в Украйна, трябва да се предотврати агресията, иначе това ще има катастрофални последици и за нас, и за страните от НАТО, и за Русия, и най-вече за Украйна", каза още ген. Константин Попов.

Радина Лазарова
2050 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
auuu

2022.01.25 | 12:40

9
Този измислен генерал първо да вземе да се научи как се марширува .Всички сме свидетели що за генерал е това, а после да казва какво трябва да се прави. От такива некадърници току виж сме влязли в една чужда за България война. Нито Русия е в НАТО , нито Украйна. САЩ си гонят техните интереси, които не съвпадат с българските и нашите гъзолизци искат насила да ни вкарат във въоръжен конфликт.

2022.01.25 | 11:03

8
НАТО вън!

2022.01.25 | 10:51

7
И, докога ще дразните с това нато?
Командват ни от вън

2022.01.25 | 09:46

6
Изпращане на войски от страна на НАТО е враждебно. Ние сме в опасна близост до Русия и нито НАТО нито САЩ могат да ни помогнат ако възникне война. Времената на военните съюзи са в миналото и НАТО е излишен и създава напрежение и риск за световна война.

2022.01.25 | 09:27

5
За какво се събират и без това България е една пионка от която нищо не зависи и никой не я бръсне за слива.
Пунта Мара

2022.01.25 | 09:21

4
"Другарю-генерал",ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е КСНС при ПРЕЗИДЕНТА за: НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари,........................., ЗАГУБЕНИТЕ ПЪТНИ КАРТИ,..................,за ИЗЧЕЗНАЛИТЕ,ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИОНИ,МИЛИАРДИ !!! НЕ ОТВЛИЧАЙТЕ ВНИМАНИЕТО!!! Да РЕШИМ НАШИТЕ,ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ!!! НАРОДЕ????
наблюдател

2022.01.25 | 09:18

3
бил съм се бил напил. сега е като много други.

2022.01.25 | 09:04

2
хайде по-коректно, бил е генерал попов, сега е о. р. ген. попов
наблюдател

2022.01.25 | 09:01

1
и това недоразумение беше шеф на отбраната. до къде сме стигнали?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини