ВМРО с жестока критика към Петков: „македонци“ с българско самосъзнание, Гоце Делчев и имало ли е „фашизъм“

  • 19 януари 2022 13:09

  • 6220
  • 5
ВМРО с жестока критика към Петков: „македонци“ с българско самосъзнание, Гоце Делчев и имало ли е „фашизъм“
© Колаж: Novini.bg/ МС
Слушай новината Слушай новината

В Македония няма „македонци“ с българско самосъзнание. Българите са държавотворен народ за РСМ! Подминаването на костите на Гоце Делчев от премиера не е протоколен гаф – историческо предателство е, се посочва в позицията на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа.

Това са част от изводите, които направи анализът на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа на изтеклата визита на министър-председателя Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически в Скопие вчера. Сигурно изглежда героично да обещаеш авиолиния до два месеца и да „постигнеш“ несъществуващ отказ от териториални претенции, но това е само в рамките на медийния балон и кризисния ПР. Нищо повече. Да, нашите отношения със Скопие се нуждаят от нова енергия и дори може би реклама, но не е добре да се самозаблуждаваме. 

Ето и изводите от изказванията и действията на премиера в Скопие:

Първо, дали ще казваме Република Северна Македония, или само Северна Македония прилича просто на някаква любезност от наша страна. На подарък за отпушване на отношенията, с който нищо не губим. Но не е съвсем така. Македония е регион. И част от него е в днешна България. И България по никакъв начин не бива да се отказва исторически от употребата на думата „Македония“. Нашият герб е базиран на идеята за Мизия, Тракия и Македония. Окончателното подаряване на думата Македония на Скопие и Атина е грешка. Затова и когато става дума за Северна Македония, добре е да се напомня, че част от северната част на региона Македония е в днешна България. Върху друга част от северния дял на региона Македония е обособена република, която носи това име. И която има обща история с България. Колкото до „отказа“ от териториални претенции от страна на Скопие, това е почти комично. Но комично по-скоро за България. След вековни борби за Македония стигнахме до това, че... Македония великодушно декларира, че няма претенции към нас. Да не говорим, че РСМ отдавна е записала в Конституцията си, че уважава териториалната цялост на съседите си. Днес с вербална нота преразказват Конституцията си, което си е просто медиен балон.

Али Ахмети: Нищо лошо няма да се случи, ако впишем българите като конституционна категория

Второ, да посетиш Скопие и да не отидеш на гроба на Гоце Делчев – това не се беше случвало на български държавник. А вчера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически просто подмина демонстративно гроба на Гоце Делчев. И то в деня, в който хората в София чакаха с часове да си купят юбилейната монета, издадена от БНБ по повод 150-годишнината от рождението на войводата. Има и още нещо. Когато българският премиер подминава символа на борбата на българите в Македония за освобождение и обединение, дава поле на македонизма и легитимира грабежа на българската история. Това не е просто протоколен гаф. Разбираемо е, че не може и не бива да се говори единствено за история, но чак такова загърбване на историята граничи с национално нехайство. Нещо повече – това може да се разчете като категорично отстъпление от Рамковата позиция на България, гласувана от 44-тото НС и реално препотвърдена от всички партии в настоящия парламент с декларацията след КСНС миналия понеделник.

Любчо Нешков: Петков е първият премиер, който не скланя глава пред Гоце Дълчев в Северна Македония, дължи обяснение

А чак такова предоверяване на икономическите фактори граничи с наивност. Само в последните десетилетия поне пет пъти в отношенията на двете ни страни са звучали такива ентусиазирани нотки за ЖП линии и какво ли още не. Резултатът е известен. След като столетие едната страна пречи на прословутата ЖП линия, какво ни кара да мислим, че ще се активира в следващите месеци?  

Трето. Поставянето на фашизъм и България в едно изречение е неприемливо. В какъвто и да било контекст това води до оплитане в обяснения. А премиерът не е особено подготвен в тази област. Ясно е, че до средата на миналия век етническото определение и самоопределение за мнозинството от населението в Македония е българско. Това е важното. Ако някой ще говори за български фашизъм, първо е по-добре да се сети за македонисткия сталинизъм. Намесата на двете човеконенавистни идеологии няма нищо общо с изначалната картина в Македония в онези десетилетия – тя е безусловно българска. 

Четвърто. Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически употреби формулировката „македонци с българско самосъзнание“, което приема тезата на Скопие, че в РСМ живеят само македонци, а българите са определяни с пейоративните българофили и българомани.

Кирил Петков към критиците: С подхода ни към Северна Македония имаме реални резултати

Пето. Няма народи от двете страни на границата. Има един народ от двете страни на границата. И няма просто някакви българи в Македония. Българите в днешна РСМ са държавотворният народ. Част от който в десетилетията на титовизма възприема политическата македонска идентичност и за свой народностен етикет. В този смисъл в днешна РСМ живеят и хора с българско самосъзнание. Които са същият този народ. И чиито права трябва да бъдат ясно – и подчертано – защитени конституционно в Скопие. А не просто упоменати като едно от малцинствата.   
Шесто. Нямаше никакъв смисъл премиерът Петков да ходи в Скопие, вместо Ковачевски да дойде в София. Това изисква елементарната логика. Оставяме настрана как беше посрещнат Петков. 
„Завъртането“ на темата за санкции от САЩ, дори и опровергано, е вече факт. Това е още един елемент от опита върху страната ни да се прилага мека или не толкова мека сила. Допускането дори на такава догадка е съвършено неприемливо. И този тип говорене на нашите партньори трябва да срещне по-твърда реакция от страна на правителството. 

ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа настоява за стриктно придържане към позицията на КСНС, която пък на свой ред стъпва върху нашите общи усилия от предходния мандат. Замяната на история с икономика е недопустима. Замяната на историческата истина с идеята само за човешки права – също. България е в правото си да настоява и на историческата истина, и на икономическо деблокиране, и на човешките права. Имаме правото, авторитета, необходимостта. Всичко друго е пораженческо обслужване на чужди интереси. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
6220 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.01.19 | 16:17

5
ВМРО НЕ МИНАХА БАРИЕРАТА И ГИ НЯМА В ПАРЛАМЕНТА ЗАЩОТО МЕКО КАЗАНО РАЗОЧАРОВАХА ХОРАТА!
Умник Гюро

2022.01.19 | 13:35

1
Македония винаги е била българска. Няма дрисливи гърци, няма още по-дрисливи сръбски македонци, няма албанци... Македонците са били и винаги ще бъдат Българи от областта Македония. Мизия, Тракия, Македония: това е България на Българите.
изкуствената усмивка

2022.01.19 | 15:19

4
Тоя така наречен премиер е най наглия предател на българските интереси!
А тоа така

2022.01.19 | 13:46

2
наречен премиер КЕ ГО ТАКОВА Е, АМА ДУШМАНСКАТА

2022.01.19 | 13:48

3
Със това ли отклонявате вниманието от истинските проблеми майка ви да ... , отивайте всички в Македония или при Гоце Делчев и отървете народа ми от противното си съществуване,пътьом вземете всички живи държавници и държавни кадри управлявали държавата от 100 год. насам!

Добави коментар

Водещи новини