Кирил Петков към критиците: С подхода ни към Северна Македония имаме реални резултати

  • 18 януари 2022 17:33

  • 4375
  • 35
© Novini.bg

Днешният ден протича абсолютно по план. Диалогът започна по най-конструктивния начин, както се надявахме да се случи. И двете страни показахме, че добросъседството става основен приоритет. Това каза пред журналисти в Скопие премиерът Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

Имаме два реални резултата. Първият е, че беше изпратена нотата за дългото и късото име. Това е голям жест, който казва, че Северна Македония няма териториални претенции. Това беше един много позитивен знак от тях, че искаме да напреднем (в преговорите), заяви Петков.

Петков: Никой не оспорва правото на Северна Македония на идентичност

Вторият много важно нещо беше, че не направиха целия пакет, а дадоха една първа позитивна стъпка, което не се е случвало от години, а ние го постигнахме за няколко дни с конструктивния подход. Искам да благодаря на колегите, защото това беше подаване на ръка. Искам да кажа и на всички критици в България, които питаха защо сме първата страна, която идваме до Република Северна Македония - когато искаме да направим истинско добросъседство, а не само официални позиции, подходът е друг. С нашия подход имаме реални резултати - това, което досега не виждахме в нашите отношения, подчерта министър-председателят.

Нашият и техният министър на транспорта се договориха, че авиолинията София-Скопие ще стане реалност. До 30 дни ще се дадт точните детайли. Надяваме се до 60 дни да има самолет, който да лети между двете столици. Полетът ще е под половин час. Този полет ще може да се ползва и от нашите бизнес и правителствени делегацииНадявам се полетът да бъде факт и вече да не трябва да се лети до Скопие през Виена, отбеляза Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. и оттук нататък да не трябва да се лети през Виена или през Истанбул, за да се стигне до Скопие, а да имаме тази директна връзка, добави той.

Той поясни, че са създадени пет работни групи, като всяка седмица ще има среща на една от тях. Няма как да има прогрес без свършена работа. Очаквам те да се срещат всяка седмица и очаквам да има свършена работа, посочи Петков.

Той обяви, че ще има структурни промени в смесената историческа комисия.

Двете работни групи за историята също ще трябва да се срещат поне веднъж месечно и да се говори за нещата, за които сме се разбрали, а не само за нещата, които не сме направили. Сменяме изцяло парадигмата, заяви премиерът. Трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата, добави той.

С официална церемония и българския химн бе посрещнат премиерът Кирил Петков

В отговор на въпрос министър-председателят увери, че няма никакви рискове от санкции от страна на САЩ заради позицията на България за Република Северна Македония, като нарече това фалшиви новини и фалшиви интерпретации.

Винаги сме мислили, че от някоя велика сила зависи нашата съдба, това не е така. Стига толкова. Всичко зависи от нас и от работата, която ще свършим. Това, което днес имаме не е функция от нещо друго, истината, че тези няколко дни дадоха този резултат за развитие на добросъседството, каза Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

Американски конгресмен допуска санкции срещу България заради еврочленството на Северна Македония

За България остава приоритет защитата на малцинствата в Северна Македония, така че да няма ощетени българи в югозападната ни съседка. Нито различно отношение към тях. Премиерът обяви, че ако има нарушения, лично той ще звъни по мобилния телефон на премиера на Северна Македония Димитър Бучковски.

В най-къс срок трябва да имаме посланик на Северна Македония в София, за да нямаме дупка в дипломатическите отношения. Премиерът на Северна Македония заяви, че човекът, който ще бъде избран, ще бъде млад и проактивен, защото работата, която трябва да се свърши, а проактивна. Надявам се в следващите 60 дни да имаме посланик на Северна Македония в София, посочи Петков.

Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически коментира и дали ще бъдат променени македонските учебници по история: "Обсъдихме този въпрос, трябва да премахнем езика на омразата, не трябва да има само обещания. Очакваме резултати от историческата комисия да доведат до промяна в тези учебници. Когато говорим за историята, е, че не трябва да говорим за отделни части на историята. Ние трябва да говорим за фашистки режим например, а не за български фашистки режим, например".

Външният министър в Скопие: Трябва взаимно да повишим доверието помежду ни и да постигаме резултати

Той коментира и изграждането на железопътна линия между София и Скопие: "Не сме влезли в точни детайли за финансирането на железниците, много съм доволен, че двамата ресорни министри влязоха в комуникация. Просто е немислимо в 21 век да нямаме жп връзка между двете столици".

Премиерът съобщи, че днес е oбсъдено и част от туристическите пакети на България и Северна Македония да бъдат общи, за да се привличат повече посетители.

Това, за което много се радвам, е, че коалиционното споразумение работи. Говорих с министъра на културата, на образованието, на външните работи, на икономиката, всеки един от тях заяви пълна готовност да застане зад тази стратегия за развитие на отношенията ни с със Северна Македония, каза още Кирил Петков

България и РС Македония: Историята остава на втори план, фокусът ще е върху добросъседството

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4375 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар
Анонимен

2022.01.18 | 19:35

26
Ха ха ха ха. Самолетна линия договорил. Че на кого му трябва. Преди половин година започна работа и завода за електромобили. Изнасяме хиляди на месец за целия свят. Ха ха ха ха. Да запрятаме ръкави четери години, че ще започваме да работим.
Анонимен

2022.01.18 | 20:33

35
Вече поработи за българските пенсионери и на половината пенсията вече е намалена.
Анонимен

2022.01.18 | 19:44

30
Очаква се следващото велико постижение да закара на ескимосите лед и сняг.
КИРО МЕНТАТА ОЩЕ ПРОСТОТО

2022.01.18 | 20:30

34
ВЕДНАГА ВИ КАЗВАМ: ПОДНЕСАХ БГ-то НА ТЕПСИЯ НА МАКЕТАТА ЩОТ ТАКА СЕ РАБРАХМЕ С ХЕРО МУСТАФА-МАНАФ АГА! ЗА СМЕТКА НА ТОВА ТАА КУЗЪ ОТ КОЗЯК СЕ ОТКАЗА ОТ КОМИСИОНА ДЕТО ЩЕШЕ ДА ЗЕМЕ ОТ НАС БРАТЧЕДА (ОТ ОНУЙ ДЕТ ШЕ КРАДНЕМ)! И ТВА АКО НЕ Е КЕЛЕПИР ...

2022.01.18 | 20:15

33
северно македонците са много доволни, бая работа ще свърши нашето правителство, а те си чакат по сръбски
ШИБАМ НИЩОЖНИ МИНИСТРИ

2022.01.18 | 20:06

32
ГОЛЕЕМ ПРАЗ ....ЛИНИЯТА САМОЛЕТ ...,ААААМА НАПРАВО ШЕ СЕ СКЪСАТ ДА ИДВАТ...

2022.01.18 | 20:03

31
Абе Киро , абе п.утко , къв уй дириш у Македония бе !!!! Ние ли имаме нужда от нещо или македонците ?????? Пак изпълняваш американски нареждания !
Анонимен

2022.01.18 | 19:43

29
Очаква се следващото велико постижение да закара на ескимосите лед и сняг.
.

2022.01.18 | 19:40

28
"Винаги сме мислили, че от някоя велика сила зависи нашата съдба, това не е така. Стига толкова. Всичко зависи от нас и от работата, която ще свършим. Това, което днес имаме не е функция от нещо друго, истината, че тези няколко дни дадоха този резултат за развитие на добросъседството, каза Кирил Петков." Това лъжливо изказване е достатъчно да разберем, че са лъжливи и всички останали!
Цв

2022.01.18 | 19:36

27
Долна вмирисана подлога си канадецо!

2022.01.18 | 19:23

25
Понеже знаят комунистите слуги на Диктатора Румен Радев, че напролет ги гоним с камъни и дърве.....в момента се краде директно от държавната хазна....за догодина няма да има пари за пенсионерите
El toro de la Vega

2022.01.18 | 19:21

24
Не знам само защо Кирчо ходи толкова много да им се натиска на макетата?Като ние зор нямаме!Мисля че Кирчо ще продаде България и нейните интереси!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини