Външният министър в Скопие: Трябва взаимно да повишим доверието помежду ни и да постигаме резултати

  • 18 януари 2022 15:09

  • 2794
  • 6
Външният министър в Скопие: Трябва взаимно да повишим доверието помежду ни и да постигаме резултати
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

Министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент се срещна с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи в Скопие в рамките на посещението на официалната делегация, водена от министър-председателя на България Кирил Петков, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

По време на срещата министър Генчовска поздрави Буяр Османи за преизбирането му на отговорния пост и му пожела успех, като изрази увереност, че съвместната им работа ще допринесе за утвърждаването на добросъседските отношения в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Тя подчерта, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония, е основен външнополитически приоритет за България, като очакваме от нашите най-близки съседи открит и пълноценен диалог за повишаване на взаимното доверие. 

България и РС Македония: Историята остава на втори план, фокусът ще е върху добросъседството

Българската позиция е ясна и бе препотвърдена на Консултативния съвет по национална сигурност – за да подкрепим началото на преговори на Република Северна Македония с ЕС, страната ни се нуждае от конкретни резултати и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017 г., както и за спазване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. „За нас е от ключово значение да се прекрати говорът на омразата, като разчитаме на вашата помощ правата на българите, които  живеят в Република Северна Македония, да бъдат защитени в рамките на конституционния и правов ред в страната“, подчерта външният ни министър.

В рамките на разговора бяха обсъдени конкретни стъпки в развитието на бъдещия диалог, като министър Генчовска подчерта значението на директната комуникация. Важен компонент е парламентарното измерение и взаимодействие между двете държави, изтъкна тя. Външният ни министър подчерта като важен и позитивен сигнал в диалога изпращането на нота от страна на Република Северна Македония до държавите - членки на ООН, относно употребата на краткото име на държавата, която бе дългоочаквана от България стъпка. 

От своя страна Буяр Османи увери, че в негово лице България има приятел и подчерта, че след разговора с министър Генчовска е по-голям оптимист. Той заяви, че очаква до 25 януари 2022 г. да бъдат дефинирани съвместните работни групи, за да могат да заработят от следващия ден.

Сред темите на разговора беше и завършването на Коридор № 8, като бе подчертана неговата важност за сближаването на хората от двете страни на границата, както и за колективната ни сигурност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2794 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
баба гицка

2022.01.18 | 16:52

6
канадския лъжец предаде България - пак гласувайте тъпаци
Гинка

2022.01.18 | 16:00

5
Пародия на МВНР. Жалко същество
Майко мила

2022.01.18 | 15:51

4
Тази няма никаква тежест. Македонците ни надхитриха!
Предадоха България

2022.01.18 | 15:49

3
Тая пикла,не може да донесе на малкия пръст вода,на Екатерина Захариева!! Бойко връщай се,че нищо не остана от България!
Рени

2022.01.18 | 15:44

2
На БГнени 2 нужно нищо македонско. Стига обслужвахте чужди интереси.
тая е от квотата

2022.01.18 | 15:16

1
на гологлавото чучело неставащо от дивана... помияр безроден, добре го е наказала съдбата тоя кенеф все така да е

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини