Новият зам.-министър на културата: Има читалища, които са като спящи клетки на Ал Кайда

  • 17 януари 2022 14:51

  • 1704
  • 0
Новият зам.-министър на културата: Има читалища, които са като спящи клетки на Ал Кайда
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ще търсим начини - и тази, и следващата година, как, от една страна, да подкрепим огромната мрежа от читалища, така че да имат своята стабилност и сигурност, и същевременно - да им помагаме да развиват своята дейност. Това коментира новият заместник-министър на културата Юрий Вълковски, предаде БТА.

"Нека да не се лъжем, както има страшно много активни читалища, има и такива, които са "спящи клетки на Ал Кайда. Това са структури, които съществуват и ако ние им помогнем, могат да се активизират и да свършат много голяма работа. Някои от тях съществуват в едно вегетативно състояние. Мисля, че това са по-малката част от читалищата", добави той.

По думите на Вълковски читалищата са единствената културна инфраструктура, която покрива цялата страна, има един огромен ресурс, който Министерството на културата мисли как да развива.

Министърът на културата: Моето заминаване в САЩ никога не е било бягство от България

"Може ли да ползваме опит от бизнеса включително бизнес мислене, така че да постигаме социални и културни цели? Можем ли да помагаме на културните организации да са по бизнес-ориентирани, без това да означава, че те са комерсиализират непременно? Можем ли да ги направим устойчиви така, че те да не разчитат само на държавна субсидия, която задължително трябва да има за читалищата?", попита заместник-министърът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1704 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини