Кирил Петков: Очаквам ДАНС да реши дали ще даде Сотир Цацаров на Прокуратурата

  • 16 януари 2022 09:31

  • 9808
  • 60
© Кадър - бТВ

Правилата трябва да се спазват. Те са за всички, независимо дали сме част от Консултативния съвет по Национална сигурност или не. Председателят на НС Никола Минчев съобщи на всички участници, веднага щом е разбрал, че е заразен с коронавирус. Това е отговорното поведение. Той седеше срещу мен и не е имал признаци, нямало е и нито едно изкашляне. Преди 6 седмици си направих и моята бустерна доза, ето едно доказателство, че може 6 часа да си на затворено с болен и ваксината да помогне. Това заяви в ефира на бТВ премиерът Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

На въпрос за отнетия достъп до класифицирана информация и оставката на Сотир Цацаров, той заяви, че от ДАНС са преценили, че той не е надежден. Голямо съвпадение на дати е, че от ДАНС са трябвали в петък сутринта да го уведомят за отнемането на допуска му, а той в четвъртък си подава оставката. Поздравявам службите за свършената работа, каза още министър председателят.

Кирил Петков обяви защо е отнет достъпът на Цацаров до класифицирана информация

Бях информиран за проверката от ДАНС на Сотир Цацаров, каза още Петков.

Според Петков службите са си свършили работата, той е на мнение, че не става дума за натиск. "Всеки разбира, че преди имаше едни хора със статут на недосегаемост. Това свърши!", заяви още той и добави, че има проблем с една друга институция - прокуратурата, която явно не си върши работата.

"Очаквам ДАНС да реши дали ще даде Сотир Цацаров на Прокуратурата", каза той.

Един от първите закони за дискутиране в Пленарна зала ще е този за КПКНОПИ. Това ще е първата стъпка в посока за намаляване на корупцията, нашата цел е нулева корупция, категоричен е министър-председателят.

"Не знам дали Иван Гешев се поглежда в огледалото и се чуди дали си върши добре работата, ако си отговаря - да, то аз бих бил много обезпокоен. Друг вариант е да има някаква зависимост, поради която да не може да си я подаде", каза Петков. Той е на мнение, че всеки българин може да прецени дали прокуратурата си върши работата, ако те чувстват, че има справедливост и прокуратурата си върши добре работата. "То тогава ние сме в грешка", смята Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

"Обединихме се около обща позиция и тя е същата позиция, която аз казах от парламентарната трибуна – потвърждаваме съществуваща позиция на България и я надграждаме с тези общи групи и теми, по които трябва да свършим работа". Така министър-председателят коментира резултата от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на 10 януари. На него се обсъждаше евроинтеграцията на РСМ.

На въпроса защо е паднал срока от 6 месеца, който той определи за решаване на въпроса с евроинтеграцията на Северна Македония, Петков отговори:"Ако сме абсолютно точни, срокът от 6 месеца, който аз поставих, беше за рамката, в която работните групи трябва да си вършат работата, като един път на месеца се срещат. Аз никога не съм заявявал точен срок за едно или друго решение".

Премиерът уточни, че сроковете ще са функция на резултатите на работните групи.

"Друго, по което се обединихме, е, че добросъседството и влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз, когато съществуващата позиция на България, е съобразена, е най-доброто нещо за България", допълни Петков.

Искаме нулева толерантност към дискриминацията в Македония, каза той. По думите му никога не е водил преговори с американски представители за признаване на македонско малцинство у нас.

Официалното посещение на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония ще бъде на 18 януари

Гарантирам, че училищата последни ще бъдат затворени. За съжаление, идва сериозна вълна. Това, което виждаме в цяла Европа е факт. Първата ми среща след карантината бе с доц. Мангъров. Това беше отворен диалог. Трябва да оставим специалистите да си свършат работата, може да има нещо, което не сме се сетили", каза Петков.

Що се отнася до изказването от трибуната в НС на Христо Петров - Ицо Хазарта, че депутатите от Възраждане са фашисти, той заяви, че в ПП всеки казва каквото мисли. Следващият път, когато кажат, че ще щурмуват МС, аз ще сляза долу между хората, защото е безсмислено да се правим на войводи, категоричен е премиерът.

КЕВР трябва да бъде истински регулатор, по думите на премиера. Подготвя се съответния законопроект, стана ясно от думите му. Няма да има шоково нарастване на тока, увери той.

Според Петков това, което знаем е, че зеленият сертификат вдига ваксинацията, а идва много сериозна вълна. "Има директна връзка между говоренето срещу ваксините и високата смъртност от коронавирус у нас", смята Петков и заяви, че комисията от експерти за и против ваксините не е купуване на политическо спокойствие.

На въпрос какво знаят службите за заплахите за живота на журналиста Атанас Чобанов, той заяви, че и ДАНС и МВР знаят за случая. "Говорил съм с тях, както и с журналиста. Работи се по случая",обясни Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

Що се отнася до случката с карането на журналисти какви въпроси задават, той заяви, познавам го Сашо Бойчев, той е един добър човек. Вярвам в независимите медии, властта не трябва да държи сметка на медиите. Всички държавни средства, които отиват към медиите - трябва да са ясни, каза той.

Премиерът Петков с нов PCR тест

 

Калина Христова
9808 60

Свързани новини

Коментари 60

Добави коментар

2022.01.16 | 11:02

37
САМО ТАКА И ЦАЦАРОВ ТЮЛЕНА И ГЕШЕВ ПОЗОРА И БОКО ТУЛУПА СА ЗА ЗАТВОРА! НО ИМА ОЩЕ МНОГО!
ДО ГОГО ,КОЙТО ЗНАЕ МНОГО

2022.01.16 | 15:34

60
НО НА МЕН НЕ Е ,ТАКА ЧЕ СИ ГО МЕСТЯ ОТ ЕДИНИЯ КРАЧОЛ В ДРУГИЯ!
добави и рр,бошкоф

2022.01.16 | 13:56

57
к петкоф и всички знайни мушенгии.а бе кире вие освен кризи друго можете ли да правите
gogo

2022.01.16 | 11:41

48
BAT BOKO NE BARAY...AVER4E MI E...
а радеф грипена който

2022.01.16 | 11:31

47
потъпка конституцията като назначи мошенник и лъжец кога
ПЕЕВСКИ МЛАД И ПРЕУСПЯЛ БИЗНЕСМЕН

2022.01.16 | 15:27

59
КИРЧО СЕ ОКАЗА СГОВОРЧИВО МОМЧЕ! СНОЩИ ДОБРЕ СИ ПОПРИКАЗВАХМЕ В ХОТЕЛ АРТЕ-ВЕЛИНГРАД, СТРОЕН ОТ ИЦЕТО ТОМОВ С МОИ ПАРИ. ИМАМЕ ЕДНА ЦЕЛ И СЕ РАЗБРАХМЕ.

2022.01.16 | 11:49

49
Ако в България имаше правосъдие и ти и Президента трябваше да бъдете съдени.Харвард талибани ли произвежда? Не петнете името на университета с глупостите и безочието си.
Я па я

2022.01.16 | 14:27

58
Тоооочно
комунисти комсомолци пионери

2022.01.16 | 12:01

50
няма наяждаане
осраха се

2022.01.16 | 13:53

56
ТОТАЛНО
абсурд

2022.01.16 | 10:02

7
Тия примати от ДАНС какво има да решават да не са лични пратеници на Темида ?
кога най после

2022.01.16 | 13:52

55
ще заработите,стига сте чакали(рр,бошкоф,сега данс какво ще каже) а работа кога
KARAIBRAHIM

2022.01.16 | 13:18

54
ОГЛЕДАЛОТО НА ДРУГАРЯ ГЕСС ШЕФФ СЪМ АЗ! ДРУГИ ВЪПРОСИ?
ne

2022.01.16 | 12:41

53
e da de te drugin triabva da reshavat vmesto teb na teb samo evro g te ti narediha da otidesh vav makedonia i eto tova e tvoito reshenie,
Нещо

2022.01.16 | 12:29

52
Отвратително се случва Нарушител на Конституцията на РБ говори за справедливост за получаване на заслуженото!!! Трябва да си много, ама много нагъл и проооо...ЗЗЗЗЗ, за да не осъзнаваш какво вършиш. Какъв министър беше с двойно гражданство, как патронът ти уж не знаел. Надявам се народът да се осъзнае каква глупост е направил, гласувайки за вас. А то не се знае дали действително е гласувал или вие ме манипулирахте машините.
Аз

2022.01.16 | 12:14

51
Чакай сега. Нали казваха, че ваксината предпазва от това да не го караш тежко, ако се разболееш? А не, че не можеш да се разболееш! Изобщо някой в тая държава може ли да обясни на хората, тия ваксини предпазват ли от заразяване или не?

2022.01.16 | 11:30

46
Не вярвам, но глупаци винаги има... И защо по БТВ и то на запис?! Страх да не иръси някоя простотия... Най-големият нарушител на КОНСТИТУЦИЯТА, говори за ред и законност??!!!

Добави коментар

Водещи новини