Настимир Ананиев: След анализи предстои изготвянето на нов ЗУТ

  • 15 януари 2022 17:46

  • 1492
  • 4
Настимир Ананиев: След анализи предстои изготвянето на нов ЗУТ
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

След анализи предстои изготвянето на изцяло нов Закон за устройство на територията в настоящия мандат, каза в Ямбол председателят на парламентарната Комисия по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление Настимир Ананиев.

В коалиционното споразумение са заложени и бързи промени по належащи точки в закона. За целта започват приемни във всички областни градове, на които гражданите да поставят конкретни законови казуси и да посочат пропуски, обясни Ананиев след първата такава среща в Ямбол.

По думите му, в комисията има подадени сигнали за "местни феодални модели" - кметът, главният архитект и председателят на Общинския съвет работят в синхрон и не спазват законодателството. Друг пример, според депутата, е незаконно строителство, за което общинското ръководство е наясно, но не предприема абсолютно никакви действия. Подобни сигнали са подадени от Сливен и Пазарджик. Архитект от Ямбол е сигнализирал, че по действащата Наредба 4 изискванията за високи и ниски сгради са еднакви. Визията на предстоящите законови промени цели облекчаване на бизнеса и премахване на бюрокрацията, отбеляза председателят на парламентарната комисия.

Ананиев добави, че трябва да се върви с конкретни и малки стъпки към децентрализация. В момента има много общини в страната с население, което само фигурира по адресна регистрация, а на практика хората живеят другаде. Броят на жителите е ключов фактор за кандидатстване за европейски средства. Подобряването на живота на хората - като качество, е възможно само с една добре обмислена регионална политика, коментира депутатът.

Той допълни, че окончателните данни от преброяването на населението в страната ще дооформят картината. Може да бъде въведено ново райониране, с обединяване на общини или области, но това ще се случи след изготвянето на подробни анализи, заяви Настимир Ананиев.

Настимир Ананиев предложи по-малко общини у нас заради демографската криза

Константин Тодоров
1492 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Еми...

2022.01.15 | 17:53

1
Единствената причина да плащаме на тоз мазен тулуп депутатска заплата е, че на Кирчо и на Кокорчо им тре6ваше ракета-носител, че не си бяха регистрирали партийка овреме. Нема такава държава...

2022.01.15 | 18:09

2
Мръсен червен помияр
Анонимен

2022.01.15 | 21:47

3
10 години ГЕРБ РЕШАВАШЕ ПРОБЛЕМ, СЛЕД ПРОБЛЕМ и вече 10 месеца СЕ СЪЗДАВА ПРОБЛЕМ, СЛЕД ПРОБЛЕМ!
Гого

2022.01.16 | 08:18

4
Какъв позор тоя мазен педал да създава закони. Вместо да стои около градските кенефи и да чака някой мангал да го опъне, българския полуидиот го изтъпани в НС.

Добави коментар

Водещи новини