Гьоков: След изтичане на моратариума ще се вземе решение за енергийното подпомагане

  • 15 януари 2022 10:34

  • 617
  • 1
Гьоков: След изтичане на моратариума ще се вземе решение за енергийното подпомагане
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

След като изтече наложеният от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата ще бъде взето решение за енергийното подпомагане за следващия отоплителен сезон. Това обясни социалният министър Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора.

Той каза, че се работи по дефиниране на понятието „енергийна бедност“. "Това не е директна работа на Министерството на труда и социалната политика, а много съвместна и повече работа на Министерството на енергетиката, където това понятие "енергийно беден" трябва да се впише по някакъв начин в Закона за енергетиката, не в Закона за социалното подпомагане. Така че, мислим по въпроса и се надявам, след приключване на мораториума, да имаме вече решение по въпроса", смята той.

Шокиращите сметки за ток стават все по-голям разход за много домакинства

Заместник-председателят на парламентарната социална комисия доктор Хасан Адемов заяви, че дефиницията за енергийна бедност трябва да се запише в Закона за енергийната ефективност:

"Мястото на определението на тази дефиниция е в Закона за енергийната ефективност. Там с инструментите на ценообразуването на електроенергията, с инструментите на данъчните закони, инструментите на преференциални цени за определена категория граждани е мястото, където може да се определи това понятие. Всички смятат: като става въпрос за беден, давайте на социалното министерство да дават всички определения.. Да, Социалното министерство може да помогне с логистика..."

По данни на социалното министерство за настоящия отоплителен сезон енергийни помощи получават 290 000 лица и семейства.

Съгласно решението на Народното събрание мораториумът върху цените тока, парното и водата е в сила от 16 декември 2021 до 31 март 2022.

Калина Христова
617 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.15 | 10:51

1
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния континент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!

Добави коментар

Водещи новини