Илхан Кючюк за преговорите със Северна Македония: Трябва да се възстанови доверието

  • 14 януари 2022 18:52

  • 862
  • 8
Илхан Кючюк за преговорите със Северна Македония: Трябва да се възстанови доверието
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Не мога да разбера каква е ролята на българския парламент при избора или смяната на главния прокурор. В България и навсякъде в цивилизования сявт има разделение на властите. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ евродепутатът Илхан Кючук по повод днешната обща декларация на партиите от управляващата коалиция в парламента, с която поискаха главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка.

Той поясни, че ДПС работи по конституционни промени, с които прокуратурата да бъде реформирана. Работата е в ход, работим с експерти, за да е предложението не само правно аргументирано, но и обществено приемливо.

Управляващата коалиция призова главния прокурор да подаде оставка

По думите му позицията на Консултативния съвет за национална сигурност за Северна Македония затвърждава обществения консенсус между политическите сили у нас. Виждам възможност българското правителство да бъде много по-активно в преговорите. Досега ни пречеше недобрата политическа обстановка, заяви Кючук.

Европутатът отбеляза, че поставянето на срокове е амбициозно, но крие рискове. При един толкова сложен въпрос поставянето на срокове няма да помогне за решаването на проблема, а ще доведе до неговото задълбочаване. Избягването на конкретни срокове е по-далновидната позиция, посочи той.

Според него при преговорите между България и Северна Македония и ключови са два разговора – за историята и за евроинтеграцията на Западните Балкани. Той коментира, че разговорът за историята е наситен с голяма доза емоция, а изводът от другия разговор - за перспективата, трябва да е, че страната ни има полза от евроинтеграцията на Западните Балкани.

Трябва да бъдат намерени перспективи и двете страни да вървят към членство на Северна Македония в Европейския съюз. Към днешна дата трябва да се възстанови доверието. Големият въпрос е как българите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония. България трябва да поиска европейски гаранции, че правата на българските граждани ще бъдат защитени. Разговорът за историята е малко по-трудно да бъде обяснен в Брюксел, но разговорът за живите българи може да бъде обяснен и разбран в Брюксел много по-лесно, каза още Илхан Кючук.

Президентът след заседанието на КСНС: Р. Северна Македония не направи необходимото

Последвайте канала на

Константин Тодоров
862 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2022.01.16 | 10:41

8
1000 godini do idvaneto ni kato bılgari na gara Kaspiçan Makedoniya kato Aleksandır Makedonski pokori sveta, a s nas i bılgarskata istoriya se pogavri dırvenyakıt Jivkov. "0, yurode, poradi şto se sramiş, da se nareçeş BILGARİN? VELİKA BILGARİYA beşe pri HAN KUBRAT i sina mu HAN ASPARUH, ostavi Makedoniya, no i Rusiya beşe v epohata na nadentartalizma... BILGARİYA e velika 1000 godini predi Rusiya, ko sa prayş na ulav bre...

2022.01.14 | 18:57

2
ВИЖТЕ МУ САМО ФИЗИОНОМИЯТА ОТ 100 КИЛОМЕТРА СИ ЛИЧИ ,ЧЕ НЕ Е БЪЛГАРИН!!!

2022.01.16 | 10:07

7
De da vidim i vaşata, bre selski...
Българина има

2022.01.14 | 22:37

5
1 МЕЧТА?Да види различния на пичка ти майчина от моята родина,фес грозен.

2022.01.15 | 06:55

6
ПРЕДЛАГАМ ДА ГО КАЧИМ НА ВЛАК С ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ ЗА ЛЮБИМАТА МУ РОДИНА МАЙКА!
Много нагли

2022.01.14 | 22:35

4
ТИЯ различните от Българина.АЙ сиктир бе келеш.
Много поздрави

2022.01.14 | 22:34

3
От Драгунов и Молотов.

2022.01.14 | 18:55

1
ЧИТАК СМЕШЕН ОТИВАЙ СИ В РОДИНАТА МАЙКА ,ДА ОНАЖДАШ ШИЛЕТАТА В АНДОЛА!

Добави коментар

Водещи новини