Депутат от ПП: Продължаваме да търсим начини да освободим главния прокурор

  • 14 януари 2022 17:50

  • 2173
  • 29
Депутат от ПП: Продължаваме да търсим начини да освободим главния прокурор
© Кадър: БТВ

В декларацията бяха изложени причините за искането на оставката на главния прокурор, но водещите са тези, че главният прокурор носи отговорност за ефективността, действията и бездействията на прокуратурата и понеже считаме, че прокуратурата е неефективна, особено по отношение на корупционните скандали по високите етажи на властта, затова днес призовахме главния прокурор да си подаде оставката. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV депутатът от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" (ПП) и председател на Комисията по конституционни и правни въпроси Милен Матеев.

,,Отделно, в обществото е ерозирало доверието в прокуратурата и Иван Гешев допринася за това да няма доверие в нея. За мен най-смущаващото бе, че прокуратурата се превърна в един бент, който възпираше сигналите за корупция по високите етажи на властта. Тя, например, не извърши никакви разследвания относно шкафчето на бившия премиер Борисов и не разследва ефективно фалита на КТБ и източването на банката'', коментира Матеев.

Управляващата коалиция призова главния прокурор да подаде оставка

Той отхвърли твърдението на главния прокурор, че му искат оставката, за да си правят кризисен пиар.

Това не е кризисен пиар. В коалиционното споразумение е записано, че една от първите стъпки за съдебна реформа минава през оставката на Иван Гешев. Не сме оптимисти, че ще получим исканата оставка, но все пак има някаква малка вероятност, за да се развие реформата по-бързо, както иска обществото, допълни председателят на правната комисия.

По думите му се подготвят промени във ВСС и НПК, както и налагането на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства по някои разследвания.

Иван Гешев с първи коментар за поисканата му оставка от управляващото мнозинство

Милен Матеев посочи още, че продължава да се чака решението на Конституционният съд дали е в правомощията на правосъдния министър да инициира искане на оставка на главния прокурор пред ВСС.

Но дори министърът да има това право, ние не очакваме да има промяна при този състав на ВСС, призна Матеев.

Депутатът от ПП напомни, че в края на годината изтича мандатът на част от членовете на ВСС, които биха могли да бъдат заменени от "по-достойни и морални хора", и това също да се окаже ключово в отстраняването на сегашния главен прокурор.

Биков за искането на управляващите за оставка на Гешев: Съдебна реформа не се прави с декларация!

При изработването на Механизма за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор, тогава също може да бъде отстранен главният прокурор, макар и временно, поясни той.

Владимир Василев
2173 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар

2022.01.14 | 17:55

1
Няма смисъл скоро ще сте аут

2022.01.14 | 18:19

2
Ами то не ви остава много време. докарвате ни Виденовото време и ще ви изгоним с камъни от парламента. Онова на 12.01.2022 г. беше само загрявка.

2022.01.14 | 18:27

3
Този смотаняк гледа като дете идиотче. Как си ги подбират в Прокопиев Плаща Повече от Пеевски т. ПППП - просто не ми е ясно. Наркомани, олигофрени, роднини, любовници и прочее сволоч.

2022.01.14 | 18:30

4
Дано намерите на майките ви п.утките,идиоти

2022.01.14 | 18:30

5
А кога ще действате?Чегъртането не е управление.Означава, че сте некадърни.В момента, в който изчегъртате Гешев, народа ще изчегърта вас. Болката ви е да бъде осъден Борисов, ама няма за какво.

2022.01.14 | 18:37

6
Ерозирала ти е празната глава,нещастник такъв.Спрете да говорите от името на народа!

2022.01.14 | 18:37

7
Гадове!!!!!
анонимен

2022.01.14 | 19:02

8
Всичката ни мара втасала,Гешев та Гешев да махнем.Явно им е голям трън в гъза на всички олигарси.
Свирчо

2022.01.14 | 19:03

9
Търсете начин да се махнете от властта и да не я мърсите с некомпетентността и гадостите си.

2022.01.14 | 19:04

10
Диктатора Комунист Румен Радев заедно със слугите му Кирчо Ментата и Ачо Фалита са изтеглили заем от 9 млрд лева за 1 месец....а 3 млрд са влезли по доверителни сметки

Добави коментар

Водещи новини