Гроздан Караджов: 6 г. би бил някакъв реалистичен период за изграждането на няколкото нови моста над Дунав

  • 13 януари 2022 12:51

  • 897
  • 5
Гроздан Караджов: 6 г. би бил някакъв реалистичен период за изграждането на няколкото нови моста над Дунав
© Булфото (архив)
Слушай новината

Шест години би бил някакъв реалистичен период за изграждането на няколкото нови моста над Дунав от дата на подписването на споразумение с Румъния за всеки един от тях, ако не борим дълги съдебни обжалвания. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова по време на работно заседание за развитието на стратегическите инфраструктурни обекти и за новата програма за ремонт на пътищата, което се излъчва на официалната фейсбук страница на вицепремиера и продължава вече повече от три часа.

Става дума за мостовете Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш. В най-напреднала фаза са разговорите с румънската страна за моста при Русе, който ще е и начало на магистралата Русе - Търново, но по него не се е стигнало до възлагане на инвестиционно проучване.

Министърът уточни, че за съоръженията трябва да се възложат проучвания да определят най-подходящите места за устоите им, за проектирането на конструкцията, да се направят отчужденията, като тези процеси могат да завършат след две години в най-добрия вариант, след което да се получи разрешение за строителство. По време на заседанието бе напомнено, че строителството на моста при Видин е отнело около четири години заедно с подходите от българска и румънска страна.

За проекта за тунела "Петрохан", който е дълъг почти 7 километра и ще бъде с магистрални габарити, се предвижда до 2026 г. да има разрешение за строеж, а предвид сложността му, и евентуално през 2031 г. да има трасе по това направление от Дунав мост при Видин до столицата, като в този разчет влиза и изграждането на тунела. Финансирането все още е в подготвителен етап, като има визия той да бъде предложен за финансиране по инициативата "Три морета".

За магистрала "Черно море", която ще е дълга около 100 километра, при най-добро стечение на обстоятелствата може да се очаква до края на 2027 г. да бъдат преминати всички етапи, необходими за получаване на разрешение за строеж. Поне пет години ще са нужни за строителството на магистралата, от която ще има отсечки до курортните градове.

Около 3 млрд. лева са необходими за трите проекта в цялост - за магистрала Русе - Велико Търново, за обходния път на Габрово с тунела под Шипка и за участъка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. По новата оперативна програма "Транспортна свързаност" се очаква да получим 1,1 млрд. лева и за оставащите 1,9 млрд. лева ще трябва да се търси финансиране, каза министърът.

Очаква се до 2030 г. магистралата Русе - Велико Търново да бъде завършена, а през 2028 г. да е готов един от наситените на пътни произшествия участъци Русе - Бяла, добави министър Караджов.

За "Струма" през Кресненското дефиле другата седмица ще се сформират три комисии от МРРБ и МОСВ, които едновременно ще работят по това кой от вариантите МОСВ ще съгласува за изпълнение с минимални вреди за природата, като не може да се дадат прогнозни срокове за изграждането на обекта, каза още министърът, цитиран от БТА.

Караджов за скандалното видео: Притеснително е, че служител на БГ Тол иска кешово плащане

Константин Тодоров
897 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.01.13 | 15:03

5
Диктатора Комунист Румен Радев заедно със слугите му Кирчо Ментата и Ачо Фалита са изтеглили заем от 9 млрд лева за 1 месец....а 3 млрд са влезли по доверителни сметки
Mitaka

2022.01.13 | 14:35

2
НАРОДА ДА СЕ ВДИГА НЯМА, КОЙ ДА ЧАКА ПРИ БОРИСОВ ТОК 92 ЛЕВА, СЕГА 1000, ХЛЯБ 1 ЛЕВ СЕГА 2, ОЛИО 8,
До Пххх

2022.01.13 | 15:02

4
Яж ти МА
Пхахаха

2022.01.13 | 14:52

3
Яж лайна, сега ядем тиквената инфлация, Кирчовата ще дойде след половин година.
Ние

2022.01.13 | 14:04

1
За съжаление скоро пак ще изхарчим пари за един мост, за избори разбира се. Налага се да ви сменим, НЕ СТАВАТЕ.

Добави коментар

Водещи новини