Ето го новия план на правителството за справяне с COVID-19

  • 12 януари 2022 21:00

  • 7284
  • 17
Ето го новия план на правителството за справяне с COVID-19
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ключови решения по време на днешното онлайн заседание на Министерския съвет. Кабинетът заседава неприсъствено заради наложената изолация на министър-председателя и началника на кабинета. Работата на Министерския съвет протича без затруднения и без забавяния в административните процедури, съобщават от правителствената пресслужба.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

На оперативно заседание министрите обсъдиха Национален оперативен план за справяне с COVID – 19. Основен критерий в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения. Именно от този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани. Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, които са оповестени предварително на вниманието на гражданите и бизнеса. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения в страната ще стане критично ограничен.

Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на ковид пациенти. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.

Целта на новия план е държавата да има максимално бърз и адекватен отговор на предизвикателствата, наложени от пандемията. Премиерът се ангажира да бъдат положени всички усилия и наличен ресурс, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение.

Ето какви решения прие правителството днес

В рамките на правителственото заседание бяха одобрени също законодателни промени в Закона за българското гражданство, които предвиждат да отпадне получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции. До промените се стигна след обстоен анализ, според който тази политика е неефективна и не води до реални инвестиции в българската икономика и до откриването на работни места. При взимането на правителственото решение е отчетено изразеното от Европейската комисия безпокойство от продължаващата в България законова възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация в замяна на предварително определени плащания.

На днешното заседание Министерският съвет увеличи двойно субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища. Местата нарастват от 150 на до 300, като до петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в редовна форма на обучение. Промените целят разширяване и укрепване на образованието като приоритетно направление на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там.

Студенти от българските диаспори, които не притежават документ за българско гражданство, също ще могат да кандидатстват в българските университети. Те се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си, ако са граждани на някоя от следните държави: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
7284 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2022.01.13 | 00:21

13
Старата песен на нов глас. Тия ни имат за глупаци.

2022.01.13 | 09:24

17
Ще се изненадат като разберат, че не са по-умни от нас.
gogo

2022.01.13 | 06:30

16
ABE DAVAYTE PALEN LOGDOUN I DA SE PREKLIU4VA....DREME MI...MEN 6A PLA6AT.

2022.01.12 | 22:59

11
Кириле каква криза и конструктивни идеи искаш,та само тва повтаряш? Насочваш парите към здравеопазването и оправяш болниците на първо място и то спешно.Събираш много можещи и знаещи и вдигате най голямата детска болница на балканите.Какво е това ,ние да не сме африка ,та децата ще ги разкарват навсякъде като кучета.Махате сертификата ,а маските мигат да останат ,все пак в транспорта и болниците,аптеките е най - уязвим човек да се зарази и когато се налага се тестваме,ама тоя цирк да свършва вече ,действайте с болниците,персонал няма ,пари няма ,сега ще ми броите умрелите когато България няма нормална здравна система 30 години,ми тея хора какъв живот живяха та да преживеят тоя вирус???! Какво се правите на луди и прехвърляте топката ???! От ясно по ясно е !
Гошо от nочuвка

2022.01.13 | 00:35

15
Прав сте, но за тях е важно единствено да отбият номера сега, защото почнаха протести. А детска болница я сме живи да видим, я не.
Тошко

2022.01.13 | 00:33

14
Къф план ве ????? Нали шефъ им радевъ вика ,че нема таковъ жиуотно
баба гицка

2022.01.13 | 00:04

12
МАХАЙТЕ СЕ - некадърници, - зеления чорап на съд

2022.01.12 | 22:41

10
Махайте сертификата,мислете за план БЕЗ СЕРТИФИКАТ!

2022.01.12 | 22:39

9
Ахаха егати и плана,в Германията съкратиха леглата и казаха после че нямало достатъчно за всички,та болниците издишали ,тоя цирк го играйте другаде и спрете да правите копи паст от немците ,че ставате смешни ,сами вижте колко българи работят там ,всеки знае истината ,тоя кабинет издиша напълно
Анонимен

2022.01.12 | 22:36

8
Киро,май вярно си много прост и още не си разбрал - не премахнеш ли дискриминациония малоумен зелен сертификат Ние ще премахнем теб от държавата!!!
Анонимен

2022.01.12 | 22:30

7
Махайте зеления сертификат. Не на ограниченията. Не на погазването на конституцията от хора, които трябва да я спазват и са се клели в нея
ВНИМАВАЙТЕ С ВАКСИНИТЕ

2022.01.12 | 22:29

6
Аз съм хетеросексуален мъж над тридесетте. През юли миналата година се заразих с Covid и бях много болен. Когато излязох от болница в Лондон, имах проблеми с еректилната функция. Постепенно се оправиха с лекарска помощ, но изглежда оставам с траен проблем. Пенисът ми се е свил. Преди да се разболея, бях над средното ниво, не огромен, но определено по-голям от нормалното. Сега загубих около 2 см и половина и станах определено по-малко от средното. Очевидно се дължи на съдово увреждане и лекарите ми изглежда смятат, че вероятно е за постоянно. Аз мисля, че правилният приток на кръв към пениса може да възникне от вируса, което от своя страна може да причини еректилна дисфункция. Така мислят много мъже прекарали Ковид 19. Вече има мъже приели операции по имплантиране на пениси месеци след като са били заразени. ВНИМАВАЙТЕ С ВАКСИНИТЕ!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини