Борислав Сандов съобщи за натиск от инвеститор върху РИОСВ-Смолян

  • 12 януари 2022 18:05

  • 1941
  • 2
Борислав Сандов съобщи за натиск от инвеститор върху РИОСВ-Смолян
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Имало е натиск на инвеститор върху работата на РИОСВ-Смолян. Това разкри вицепремиерът по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е на заседание на ресорната парламентарна комисия. Той сподели, че има запис на служител на инвеститора и предупреди, че подобно поведение няма да се толерира, предаде БТА.

Пред комисията Сандов накратко заяви приоритетите си и представи екипа си. Министърът ще работи с трима заместници - Тома Белев, Николай Сиджимов и Петър Димитров. По време на заседанието бяха задавани и въпроси по актуални теми.

На въпрос за Оперативна програма "Околна среда" министърът отговори, че към 31 декември м.г. платените суми са в размер на 49 процента. Сандов каза, че има забавяне в част от проектите по програмата. Най-малко усвоени средства са в "Натура 2000" и сектор "Води", посочи министърът.

От изказване на министър Сандов и зам.-министър Белев стана ясно, че Европейската комисия изисква нова оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на трасето на автомагистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле. От МОСВ ще изчакат и плана на Агенция "Пътна инфраструктура" и ще обсъдят проекта с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Борислав Сандов: Тунел през Кресненското дефиле е най-добрият вариант за АМ "Струма"

По отношение на наказателните процедури срещу България в сектор "Екология" Белев посочи, че има три спешни законопроекта, които трябва да се разгледат от парламента, за да се спрат някои от процедурите. Той отбеляза, че още предходното служебно правителство е внесло в деловодството на Народното събрание промени в Закона за опазване на околната среда. По думите на зам.-министъра има много европейски директиви, които не се спазват у нас.

Управлението на отпадъците и въвеждането на кръговата икономика също беше тема, която дискутираха депутатите и МОСВ на заседанието. От министерството подготвят информационна кампания за кръговата икономика, която да достигне до всички участници в процеса.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1941 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пхахаха

2022.01.13 | 05:36

2
Има ли "натиск", това вече не е "инвеститор", а рекетьор и се дава на прокypатурата. Какво прави министъра?
ПУТИ

2022.01.12 | 19:34

1
РЕКЕТА ЗА КРЕМЪЛ,КОЙТО НИ ПРОБУТВА НАЙ СКЪПАТА ГАЗ В СВЕТА КОЯТО ТОЙ ГРАБИ ОТ КОЛОНИИТЕ СИ. СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ,ТУРЕНИ ОТ РУСКАТА ВЕЩИЦА МУТРАФОНОВА ПЪЛНЯТ ГУШАТА НА КРЕМЪЛ. СКОРО ЩЕ ПРЕДЛОЖАТ, ПАК ДА СМЕ ОФИЦИАЛНО БАЛКАНСКАТА ДУПКА НА ОСРАНИЯ КРЕМЪЛСКИ КЕНЕФФФФ...

Добави коментар

Водещи новини