Вицепрезидентът: Недопустима е търговия с българската памет

  • 12 януари 2022 13:05

  • 430
  • 3
Вицепрезидентът: Недопустима е търговия с българската памет
© Президентство

„В 21-ви век са недопустими опитите за пренаписване на историята и за делене на героите на наши и чужди. България има категорична позиция срещу търговията с българска памет и български герои.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на представянето в Българската телеграфна агенция на фототипно издание на сборника на братя Миладинови „Български народни песни“ и „Събрани съчинения“. Събитието се проведе по повод 160-годишнината от смъртта на братята.

„Огромно е значението на делото на братя Миладинови, чиято еманация е сборникът им с български народни песни, който събира таланта, историята, светоусещането на българския народ и ги прави достояние на международната общественост, която по онова време трябва да разбере, че на картата на Европа съществува един велик народ с огромно духовно богатство“, изтъкна Йотова. Тя определи братя Миладинови като най-типични представители на българската възрожденска мисъл и подчерта активната им дейност за църковно служене на български език, за създаване на български училища, за преподаване на български език.

Илияна Йотова: На КСНС по категоричен начин бе препотвърдена позицията на България

Вицепрезидентът посочи, че в българските учебници не е достатъчна информацията за братя Миладинови, както и за българската история след Берлинския конгрес.

На представянето на сборника присъстваха и членове от българска страна на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Република Северна Македония. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , им благодари за експертната работа.

Вицепрезидентът е категорична, че решаването на споровете между България и Северна Македония не може да става под диктата на европейските партньори. Йотова определи като силни заключенията на проведения в понеделник Консултативен съвет за национална сигурност.

„За първи път в официален документ беше записано като наш основен приоритет спазването на правата на българските граждани и хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония. За първи път има развитие на Договора за добросъседство със създаването на съответните комисии, за да се започне конкретна работа в различни сфери. Ред е на Скопие“, посочи вицепрезидентът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
430 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Биволица

2022.01.12 | 13:54

1
Разкарай се ма биволице!
Great

2022.01.12 | 14:27

2
Госпожо Йотова, Комунистите след 1944 год. Ю
Great

2022.01.12 | 14:31

3
Госпожо Йотова, Комунистите след 1944 год. предадоха Македония. А вие сте техен наследник.

Добави коментар

Водещи новини