Илияна Йотова: На КСНС по категоричен начин бе препотвърдена позицията на България

  • 11 януари 2022 19:25

  • 3466
  • 13
Илияна Йотова: На КСНС по категоричен начин бе препотвърдена позицията на България
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"На Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/ по категоричен начин беше препотвърдена позицията на България", коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1237

"Вчера КСНС не само потвърди българската позиция. Това беше много силно заседание, много силно решение, поне в няколко посоки", смята вицепрезидентът.

"Първо за това, че по категоричен начин беше препотвърдена тази позиция на България, второ, че за първи път в официален документ беше записано спазването на правата на българските граждани в Република Северна Македония като основен наш приоритет и условие, за да започнат преговорите за присъединяване на нашата съседка, спазвайки Копенхагенските критерии", посочи Йотова.

"За първи път в един документ се получи развитие на Договора за добросъседство със създаването на съответните комисии и групи, които са в ръцете на изпълнителната власт, за да се започне конкретна работа по различни направления - по отношение на инфраструктурни проекти, на съвместни икономически проекти", отбеляза Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Според нея оттук нататък отговорът е от Скопие. "Ако те наистина имат за приоритет да започнат преговорите за реално членство в ЕС, решенията на КСНС от вчера ще бъдат превърнати бързо в реалност", смята Йотова, която очаква по-конструктивна позиция от Скопие.

Вицепрезидентът не се съгласи с критиките на бившия премиер Борисов, че този Консултативен съвет е бил ненужен, а целта му е била "да се покаже, че президентството е горната камара на парламента".

Борисов: Вчерашният КСНС беше ненужен, Радев прехвърли цялата отговорност по темата с Македония на нищо неподозиращия премиер

"Отдавам го на известна ревност и като отговор на неговото непоследователно отношение, защото двойният стандарт, който той проявяваше в целия този период по отношение на Република Северна Македония, в крайна сметка ни доведе до тази задънена улица", коментира Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. По думите ѝ за тези години ние така или иначе не успяхме да обясним на нашите европейски партньори каква е истинската причина и какви са истинските и силните аргументи за това България да има такава позиция.

"Така че с днешна дата може би това е по-скоро оценка за неговата собствена работа", коментира Йотова. "И, в крайна сметка, ако правилно е цитиран, това означава да влезе в остро противоречие със собствената си партия и парламентарна група, която вчера даде една изключително висока оценка на това шестчасово заседание на КСНС. И те самите изтъкнаха, както и останалите участници, че най-доброто, което вчера се случи, е потвърдената и консенсусна българска позиция", заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Тя смята, че при посещение на премиера Петков в РСМ сега позицията му бъде още по-силна, защото зад себе си има национален консенсус.

"Значението на братя Миладинови днес е огромно", каза вицепрезидентът Йотова, която участва в БТА в отбелязване на 160-та годишнина от смъртта на братя Миладинови с представяне на фототипно издание на техния сборник "Български народни песни", както и на "Събрани съчинения".

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3466 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
панчо

2022.01.12 | 06:41

13
Баба Пиги
Грух Грух

2022.01.12 | 06:33

12
Грух грух
22222

2022.01.12 | 00:27

11
ЩАСТЛИВА ЧЕРВЕНА МУТРА
Хой

2022.01.11 | 22:53

8
Не знам кой е по противен . Свинята или фатмака. И двамата са ужасно противни.
на тази мястото и

2022.01.12 | 00:21

10
е в индия,ще бъде уважавана и направо свещенна

2022.01.11 | 23:38

9
Свинкя

2022.01.11 | 21:33

7
Голяма работа свършили потвърдили позицията.ха ха ха.смешници.

2022.01.11 | 21:11

6
Кифла
Гост

2022.01.11 | 20:54

5
Тъпа гнуслива червена свинкя
Ху кеърс

2022.01.11 | 20:19

4
Всички политици ми се виждат бедни и грозни.Съжалявам , че им се е случило това. Те крадът и пак немогат да стигнат моето финансово положение. Гримирът се и пак са грозни ц ц ц явно политиката е грозно и бедно същество! По-добре да ги направим роби и да ги мъчим така трудът ще ги разкраси и ще им плащаме според трудът им.
Анонимен

2022.01.11 | 20:01

3
Но Киро "Хаоса " не можа да разбере каква е пазицията, какво е препотвърдено, какво трябва да се прави, какво не трябва да се прави.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини