Доц. Спас Ташев: Позицията на КСНС е сериозна крачка напред към сближаването ни със Северна Македония

  • 11 януари 2022 09:59

  • 1859
  • 2
Доц. Спас Ташев: Позицията на КСНС е сериозна крачка напред към сближаването ни със Северна Македония
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Консенсусът около позицията на България за Република Северна Македония, който беше постигнат на Консултативния съвет за национална сигурност вчера, е сериозна крачка напред към сближаването с югозападната ни съседка. Това заяви в "Денят започва" по БНТ доц. Спас Ташев от Институт за изследване на населението и човека към БАН.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1237

Той подчерта, че за първи път от повече от 30 години българската държава показва воля да обезпечи с ресурси и с кадри политиките си относно Северна Македония. Според него досега всички провеждани политики са били по-скоро в сферата на добрите пожелания.

Доцент Ташев оценява вчерашното решение на КСНС като надграждане върху съществуващата позиция на България за РСМ - проблемите с общата историята остават на дневен ред, но освен разрешаването им, България показва воля за по-интензивно сътрудничеството във всички останали сфери, касаещи двете страни.

По думите на Ташев, ако новото правителство на Република Северна Македония предприеме необходимите реформи, е напълно възможно след 6 месеца страната да започне преговори за интеграция в ЕС.

Керемедчиев: Срещата при президента беше стягане на редиците по темата за Северна Македония

Според него най-важно е вписването на македонските българи в конституцията на Република Северна Македония, защото това може много бързо да доведе до премахването на обидните квалификации срещу българите в македонските учебници и да намали езика на омразата.

Така се е случило с македонските албанци, срещу които също е имало негативна реторика в учебниците, но след вписването им в конституцията, учебните материали са променени много бързо.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1859 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Позицията

2022.01.11 | 10:22

2
Е без промяна и няма защо да хвалиш един явен неуспех
Верно

2022.01.11 | 10:14

1
Руски лизачи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини