Президентът след заседанието на КСНС: Р. Северна Македония не направи необходимото

  • 10 януари 2022 19:44

  • 9653
  • 42
©
Слушай новината Слушай новината

Ще ви запозная със становище и предложения на Консултативния съвет за национална сигурност на тема: „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата "Интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Роля на Република България в разширяването на Европейския съюз и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания", предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 372

Консултативният съвет за национална сигурност обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз, което е стратегически интерес на България, съвпадащ с интересите на нашите партньори и съюзници от Европейския съюз и НАТО.

ВМРО на протест, ще поискат референдум за старта на преговорите на РСМ за ЕС

"Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на Република Северна Македония, който е в застой. Констатирано беше, че в продължение на четири години след подписването на договора от 2017 г., страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранции за изпълнение на поетите ангажименти. В резултат на проведената през септември 2019 г. консултативна среща при Президента на Републиката, с участието на представители от изпълнителната и законодателната власт, бе приета „Рамкова позиция относно разширяването на Европейския съюз и процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Република Албания“ от Министерски съвет, подкрепена с декларация на 44-ото Народно събрание. Посочените документи са основа за политиката по отношение на разширяването на Европейския съюз с Република Северна Македония и Република Албания и обусловиха последователно отстоявания отказ на България да одобри началото на преговорите за членство на Република Северна Македония", изтъкна Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

"Преди 30 г., на 15.01.1992 г., тази седмица ще отбележим тази дата, България първа в света призна днешна Република Северна Македония като новосъздадена независима държава. България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на Република Северна Македония да се самоопределят на база на собствено самосъзнание, както и да ползват своите езици, според конституцията на своята държава. В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на Република Северна Македония, изрично изписани в тяхната конституция. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български граждани – а с това и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход", посочи президентът.

"Правата на македонските българи са ключов елемент от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз, не могат да бъдат предмет на преговори и тяхната защита е изрично посочена в Декларацията на Народното събрание от 2019 г.", категоричен бе той.

"Участниците в Консултативния съвет се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия, за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. От особено значение са проектите, осигуряващи транспортна, инфраструктурна, дигитална и енергийна  свързаност, с акцент на коридор № 8. Това от своя страна ще допринесе за преодоляване на застоя в отношенията между двете държави, ще даде импулс за ускоряване на преговорния процес и за устойчивото развитие и просперитет на региона", обобщи държавният глава. 

Членовете на Консултативния съвет отбелязаха и постигнатото до момента в преговорния процес. В някои сфери на двустранните отношения се очертава възможност за постигане на съгласие. Решаването на отворените политически въпроси ще ускори значително напредъка във всички останали области.

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност препотвърдиха позицията на България относно готовността на Република Албания за започване на преговорния процес за членство в Европейския съюз, каза той.

Въз основа на проведените разисквания, Консултативният съвет за национална сигурност прие следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:

1.      При провеждане на външната политика на страната, Министерският съвет да изпълнява националната позиция на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 г., Рамковата позиция от 2019 г. и Декларацията на 44-то Народно събрание.

2.      Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и, държа да подчертая, по отношение на правата на македонските българи.

3.      Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на Република Северна Македония в ЕС.

4.      Изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения с Република Северна Македония.

5.      Изпълнителната власт да предложи на партньорите в Република Северна Македония създаването на съвместни работни групи по области, в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, с цел активизиране на двустранните връзки.

6.      Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор № 8, съвместно с Република Северна Македония и Република Албания като единен проект в неговата цялост – автомагистрала, ж.п. линия, енергийна и дигитална свързаност.

7.      Народното събрание да предложи на законодателния орган на Република Северна Македония създаването на структуриран диалог между парламентарни комисии и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.

"Искам да благодаря на всички участници в Консултативния съвет за активната работа днес и за постигнатия консенсус, защото в това, което ни предстои като продължаване на преговорния процес, е от изключителна важност българските държавници и политици да имат единство в своите виждания и действия. Благодаря ви за вниманието!", завърши държавният глава.

 

Мая Йорданова
9653 42

Свързани новини

Коментари 42

Добави коментар
Емил Колев

2022.01.11 | 10:57

42
Защо никой от нашите политици не поиска Република северна Македония да се преименува на Република СЕВЕРОЗАПАДНА Македония.Така ще отпаднат териториалните и етнически претенции на РСМ към България.
☠Мордор-унищожителя на сводници☠

2022.01.11 | 07:42

40
Ваксъри и сводници по АРНАУТСКИ: uni.su/Z3brCi
gogo SVODNIKA

2022.01.11 | 08:21

41
MLAKNI VE CARVUL
¸¸¸.Бoриcлaвa Йoвчeвa.¸¸¸

2022.01.11 | 07:11

39
...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Дай Боже циреи на гъзъ му на циганина-канибал-ваксър Боко-Българоубиеца да излязат, и да се размножат, и като гъби след дъжд да никнат, а на лъжливия му език язва да излезе! ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Дай Боже свещ скоро да му палят и заупокойна молитва да му четат. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Проклет да е и той и децата му и внуците и правнуците му до девето коляно. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Да стигнат до просешка тояга и да просят по улиците комат хляб. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Мир да не види ни на тоя ни на оня свят...¸¸¸...¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.ТРИЖДИ АНАТЕМА.¸¸¸...¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸ .Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸: uni.su/bwT7KI
gogo

2022.01.11 | 07:05

38
PREZIDENTA KALPAV,PARLAMENTA TOJE....ISKAME SI BOYKO.
Македонците се гордеят, че са нация

2022.01.10 | 22:49

27
Те са истински македонци, а бг Македония е измислица на комунизма. Що се отнася за това че не се говореше за Македония до 44, причината е в това че бяха смачкани като нация!.

2022.01.11 | 06:50

37
Нация-област или не няма никакво значение за историята след като никога не е имало държава то няма как да има и царе и история,цялата история на държавата започва преди няколко години ако искат царе да си ги назначат сега.
Еми...

2022.01.11 | 05:45

35
То и сега сте смачкани "като нация" - главно от сърбежите, които ви набиват глупости в простите канчета.

2022.01.10 | 19:50

1
ВРЕМЕ Е МАКЕДОНЦИТЕ ДА ПРАВЯТ ОТСТЪПКИ. С БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ПАЗАРЛЪЦИ НЕ СЕ ПРАВЯТ!
ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2022.01.11 | 06:13

36
НЕ МЕРСИ,А ТИ ЯЖ МИРЕНЕ ОТ ДЪРТ УЙ СИРЕНЕ!
лапкай

2022.01.11 | 05:43

34
патката
Какво ще прави

2022.01.11 | 02:19

33
Кирчо в С. Македония? Той не знае къде се намират Видин и Шумен и колко моста има на Дунав,а за история да не говорим. Въобще да не ходи там,че току виж ос*ал работата!!!
Анонимен

2022.01.10 | 23:25

32
Тъй вярно, г-н Президент !. И през 2019, и през 2021, и през 2022 г и от сега нататък...
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2022.01.10 | 22:03

21
АКО БЕШЕ БАНКЯНСКИЯ ЗАТВОРНИК БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ, ЩЕШЕ ВЕЧЕ ДА Е СВАЛИЛ ГАЩИТЕ.

2022.01.10 | 23:11

31
Ей чикиджията свивай се в пашкула червен помияр
Gf

2022.01.10 | 22:04

22
Всички на протест и бой по капака!
До долния

2022.01.10 | 23:10

30
Ей чикиджията свивай се в пашкула боклук червен

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини