Блиц контрол: РСМ, "зелени сертификати", заплахи, протести, разходи, цени на оператори и вендинг машини за пластмаса

  • 07 януари 2022 09:01

  • 7360
  • 27
© Колаж: Novini.bg/ Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентът с първи блиц контрол. Премиерът Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и министри отговарят на актуални въпроси в парламентарния контрол.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1237

Заседанието започна с въпрос на бившия вицепремиер Екатерина Захариева по повод позицията на България за РС Македония. 

"Блумбърг": Българският премиер обеща да сложи край на блокажа с РС Македония

Позицията на България по темата за РСМ се запазва, но надгражда с  пет отделни комисии - инфраструктура, култура, евроинтеграция (борба с корупция), история: Не разбирам защо нямаме една влакова линия София-Скопие, общ културен календар, нито един полет София-Скопие. Уверявам ви, имаме ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия български народ. На 18 януари отиваме на разговор в Северна Македония, отговори премиерът Петков на въпроса на депутатът Захариева от ГЕРБ-СДС. 

Захариева призова да не се руши националния консенсус към РСМ, а Петков ѝ отговори: Надявам се, че нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати. 

Министър Събев: Проучваме възможността за самолетна линия София-Скопие

Петър Чобанов от ДПС попита финансовия министър Асен Василев дали ще продължи фискалната стратегия на ГЕРБ или възнамерява да я смени. Депутатът попита още дали ще има отчет за 9-те млрд. лв. разходи за 2021 г. 

Булфото

Според министър Василев той е дал подробна разбивка на брифинг в МФ. Министърът допълни, че парите не са харчени за "чешмички" или "любими проекти на властта", а по определени програми.  В отговор Чобанов поиска по-правилно разпределение на средствата и допълни пари за АПИ. 

Булфото

Румен Гечев от БСП отправи въпрос към вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по повод защитата на българските потребителите. Нинова му отговори: Нашата роля е да покажем на хората, че държавата стои зад тях и ги пази от нелоялни практики. има държава, която ще защити потребителите. Според вицепремиерът министерството е спряло допълнителните такси от мобилните оператори. Тя напомни, че мобилните оператори имат право да вдигат цените веднъж годишно и то след като НСИ изнесе годишната инфлация. В момента операторите нямат право да вдигат цените и с една стотинка! 

Нинова: Не, мобилните оператори няма да вдигнат цените на услугите си

"Вчера свикахме съвет на коалиционните партньори по темата за колекторските фирми", обяви Нинова. Според нея има 17 фирми, регистрирани в БНБ за колекторска дейност, но други 40, нелегитимни, тормозят хората из страната. Обещавам да поправя този интерес за 4-5 млрд. лв. - отпор ще има, но от вас (депутатите) зависи дали ще решим въпроса. Скоро икономическият министър ще постави и въпроса за ЧСИ-тата и спекулата на пазара. 

Булфото

От парламентарните групи на "Има такъв народ" и "Демократична България" нямаха въпроси към властта. 

Костадин Костадинов от "Възраждане" също зададе въпрос: "Зелените сертификати"' въведоха вредна практика за принудителна ваксинация и "данък труд" - много голяма част от работниците си правят тестове, за да бъдат допуснати до работните си места. Смятате ли да премахнете "зеления сертификат" и кога, особено с оглед на протеста, който организираме другата седмица. Въпреки това Костадинов каза, че тези проблеми не трябва да се решават на улицата. 

Булфото

Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически му отговори: Няма задължителна ваксинация, няма и да я наложим, докато аз съм министър-председател. Ваксинацията е основополагащият начин за преодоляване на кризата. Вчера 72 души са починали от КОВИД, а само двама са били имунизирани, всички други - без ваксина. Ако искаме да запазим българите, то трябва да се ваксинираме, за да не броим умрели хора. Всичко друго ще е безразсъдно и популистко. 

Добавка от 75 лв. за пенсионерите, които се ваксинират

Нека да видим как ще ни спрат, когато опитаме да влезем в Народното събрание, закани се в реплика лидерът на "Възраждане". Той поиска конкретни числа и брой ваксинирани, при който случай сертификатите ще отпаднат: Хората имат нужда от спокойствие. А това спокойствие  не бъде дадено от вас, то другата седмица ще има моменти на доста сериозно безпокойствие

От БСП останаха недоволни от изказването и заявиха, че лидерът на последната политическа сила в НС заплашва, а Костадинов се обърна към тях с думите: За вас ще има бял автобус (бел. авт. - протестите през 2013 г.). За репликата за автобуса Костадин Костадинов получи забележка от шефа на Народното събрание. Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически пак призова да има информирано ваксиниране и призова за обща работа. 

Костадин Костадинов обяви датата за щурм на парламента?

И нека да е ясно едно за предстоящия протест, бил съм на протестите при "белия автобус", бил съм на тези срещу ГЕРБ, бил съм на всички протести, приветствам ги, не ни е страх от протести. Според него е неправилно другата седмица да се събират накуп толкова хора и обяви изказването на Костадинов като "популистко". 

Вицепремиерът по климатичните политики и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов разкри, че иска в България да има вендинг машини за пластмасови отпадъци. Срещу опаковките хората ще получават касова бележка или директно възнаграждение, което да служи като стимул да не потребяват толкова много пластмаса. Според Сандов трябва да се направи кардинална програма, за да може България да изпълни целта до 2029 г. 90% от опаковките от пластмаса да бъдат рециклирани.

Булфото 

Новият вариант на COVID - Омикрон гази ваксинираните точно, както глиган минава през люцерна, такава теория, във въпрос към Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, разви депутатът проф. Андрей Чорбанов. 

Смесва се отношението към ваксинацията и зелените сертификати. Ние също смятаме, че имунизацията трябва да е доброволен акт. Но зеленият сертификат дава права. Той е форма на ограничаване. Смятате ли, че здравният сертификат е това, което ни предпазва като нация и ще спре пандемията? Консултирали ли сте тази си позиция с премиерите на Нидерландия, Франция, Белгия и всички тези държави, които имат над 70% ваксинирани и много заразени с новия вариант, запита той Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

Никой от нас не иска да имаме дългосрочно зелените сертификати. Това е ограничение, което не работи за бизнеса дългосрочно и за цялото ни общество. Имам много приятели с малки бизнеси, малки ресторанти, които ограничава техните възможности да са активни. Това не е добро, не е перфектно, но да го вдигнем в средата на новата вълна, ще е погрешно. Само вчера имаме 5525 новозаразени, коментира Петков.

Зеленият сертификат и ваксинацията са много корелирани. Ако го премахнем, ще премахнем и още един стимул за ваксинация. Аз съм човек от бизнеса, не обичаме ограниченията, но моят най-голям страх е болниците отново да бъдат препълнени в края на януари и да има умиращи хора, защото ние не сме могли да решим този проблем. Ако имате идеи, кажете ни. Ние не сме перфектни, но търсим най-добрият начин да намерим решение. Искаме икономиката да се движи добре и не можем да променяме мерките сега. Повярвайте, ако имаме решение, нашето правителство, ще е първото, което ще каже край на тези мерки, зарече се Петков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
7360 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар
ஜ۩☺۩ஜВанина Колеваஜ۩☺۩ஜ

2022.01.08 | 02:15

27
Ваксъра-Kанибaл Бoкo-Бългaроубиeца НABЪЖEТO!: uni.su/bwT7KI
Обещание

2022.01.07 | 14:39

26
Ще се ваксинирам само като видя Борисов, Горанов и Пеевски с ефективни присъди за десетки години зад решетките и отнето имущество. Списъкът е доста по-дълъг разбира се.
планинец

2022.01.07 | 11:33

14
Параграф 22! Ако не си ваксиниран, не можеш да влезеш в ресторанта, но не те задължаваме да се ваксинираш !

2022.01.07 | 12:52

25
С две думи хем първо те принуждават да се боцкаш и обещават ,че ще си ,,свободен и защитен"и месец по- късно или два приемат ,че трябва и пср ,значи хем да вървят ваксините хем да си продават и тестовете.Смятайте за каква игра говориме..

2022.01.07 | 12:49

24
Ооо с старо ви е инфото ,вече и да си ваксиниран ,за кино,театър ,фитнес и др искат И пср в европа.

2022.01.07 | 11:51

16
Организирайте се. Организирани хора се пречупват по-трудно. Временното извънредно положение и временния дигитален сертификат няма да се премахнат без организирана съпротива, отвъд определена граница. Момента в който, жертвите ще отхвърлят примката на поробителя наближава.

2022.01.07 | 12:43

23
Абсолютно точно,задава се буря ,но спокойно българи заедно и единни ще победим ,не се делете и не се карайте ,видя се че щом до сега не се наваксахме ,значи по тоя въпрос сме единни,имаше и страхливци ,но страхливци и предатели винаги е имало,ДРЪЖТЕ СЕ ИДВА ВРЕМЕ ЗА ОТСТОЯВАНЕ НА ПРАВАТА И НА ВАКСИНИРАНИТЕ И НА НЕВАКСИНИРАНИТЕ,ЗАЩОТО ВАКСИНИРАНИТЕ ГИ КАРАТ ПАК ДА ПРАВЯТ ТЕСТОВЕ МАКАР ,ЧЕ ИМ ОБЕЩАХА ДРУГО.ДРЪЖТЕ СТЕ ЗАЕДНО ХОРА ,НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ !

2022.01.07 | 12:37

22
Ти нали щеше да спасяваш държавата??? Като гледам ни водиш към война,я се осъзнай по скоро ,че както ни е писнало на всички да не опънеме палатките по магистралите и да блокираме всичко,нещо започвате да прекалявате

2022.01.07 | 12:35

21
ЩЕ ПРОТЕСТИРАМЕ КИРЕ ДА ЗНАЕШ ,И ХИЧ НЯМА ДА ТИ ХАРЕСА ЗАЩОТО НЯМА ДА СПРЕМ ДОКАТО ВИЕ НЕ СПРЕТЕ.ТУК ВЕЧЕ НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРОКЛЕТИЯ ВИРУС ,А ЗА ТОВА ЧЕ СЛЕДВАТЕ УРСУЛКА И КОМПАНИЯ ,Е НЕ НЯМА ДА СТАНЕ

2022.01.07 | 12:06

19
Момчето на Байдън ша ни опраи

2022.01.07 | 12:07

20
Или те, или друг.
Зеления сертификат

2022.01.07 | 11:59

17
бил стимул за ваксане, голям смях...принуждаването демократично му викат стимул. Всичко това при наличието, че средната възраст на починалите с ковид е 75+ години... а се изисква сертификат на учениците и работещите 20-30-40 годишни... тея ни се качиха на главите и всичко почна с пазете дистанция и носете парцали на устата

2022.01.07 | 12:04

18
Ти да не чакаш здраве от държавата? От държавата само репресии, докато сме съгласни

2022.01.07 | 11:46

15
Има доказана връзка между вълните ваксинация и вълните на заболеваемост. Значи склоняването към ваксинация със сертификата създава част от случаите.

2022.01.07 | 11:20

13
Ако, мако ... кажи си направо, че зависиш от Брюксел! България е като ехо на запада ... каквато глупост измислят там, след време е и у нас !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини