Социалният министър иска през втората година от майчинството да се получава минималната заплата

  • 04 януари 2022 20:00

  • 6657
  • 2
Социалният министър иска през втората година от майчинството да се получава минималната заплата
© Novini.bg

Втората година от майчинството да е равна на минималната заплата, а таванът на пенсиите постепенно да отпадне - за това ще настоява социалният министър Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора, съобщиха за БТВ от ведомството.

Сега таванът на пенсията  е 1500 лева.

Социалният министър ще настоява тази сума отново да се обвърже с размера на максималния осигурителен доход,  както беше преди години. Което означава, че когато доходът расте – автоматично ще расте и максималната пенсия.

Идеята е в бъдеще таванът постепенно да отпадне и всеки пенсионер да получава реалната сума, спрямо осигурителния си принос.

„Основното предизвикателство е в това дали правителството ще събере кураж да увеличи максималния осигурителен доход толкова, колкото трябваше той да бъде увеличен още през миналата година и дали административно ще увеличи минималните осигурителни доходи. На всички трябва да ни е ясно, че ако  това не се случи – няма как да има увеличение на пенсиите, тъй като в крайна сметка пенсиите се плащат от осигуровките на работещите днес“, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

В момента около 34 хил. пенсионери получават пенсия, ограничена до тавана вместо това, което заслужават. На минимална пенсия са малко над 1 млн. възрастни.

Как ще се осигури обещаният ръст на пенсии, майчински и заплати?

Константин Тодоров
6657 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БЪЛГАРИЯ

2022.01.04 | 22:20

2
Румъния минималната заплата е 1007лв от 2022г!!

2022.01.04 | 21:35

1
АКО ТАВАНА НА ПЕНСИИТЕ ОТПАДНЕ ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ

Добави коментар

Водещи новини