Посещението на Петков в Брюксел върна България на масата на разговорите в ЕС и НАТО

  • 20 декември 2021 08:58

  • 3510
  • 9
Посещението на Петков в Брюксел върна България на масата на разговорите в ЕС и НАТО
©

Премиерът Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически направи първото си работно посещение в Брюксел като ръководител на българското правителство. Какви са посланията след срещите му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен?

"Беше много важно да се потвърди позицията на България относно външнополитически проблематики, в които в последните 7 месеца страната ни не присъстваше толкова ярко. Беше важно България да се върне отново на масата на разговорите като предвидим и силен член. Връщаме се като активен участник във всички събития, които тепърва ще се случват в европейското семейство и като страна на източния фронт на НАТО", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в "България сутрин".

Премиерът Петков с още ключови срещи в Брюксел

"Това беше възможно най-логичната визита, там са основните партньори, с които всяко българско правителство работи. Беше необходимо посещение, за да се установят първи контакти и България да регистрира своите позиции от името на новото правителство", съгласи се експертът по международни отношения Любомир Кючуков.

Планът за възстановяване и развитие

Керемедчиев смята, че Планът за възстановяване е Франкенщайн, създаден в годините от различни правителства. Той подчерта, че Планът ни е върнат с доста сериозни забележки. 

"Премиерът Петков казва за 2-3 седмици, но по-скоро са 2-3 месеца, тъй като промените не касаят само правосъдието и енергетиката. Тези 13% по-скоро ще ги очакваме във втората половина на следващата година", посочи бившият зам.-министър на външните работи.

Любомир Кючуков изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че България не губи средства, но ги получава по-късно. 

"Планът се одобря в диалог с Европейската комисия. Планове на всички държави бяха връщани нееднократно за преработка. Парите се дават за конкретни политики, които са фиксирани в общия план. Въпросът е до няколко месеца Планът да бъде окончателно одобрен", отбеляза той.

Отношенията между България и Северна Македония

"Не може да бъде по-зле, липсва и посланик на РСМ в България. Вторачването само в Комисията по историческите въпроси не дава възможност за развиване на двустранните отношение. Посещението на гръцкия премиер в България ще допринесе да се използва гръцкия опит в преговорния процес с РСМ. Трябва да подобрим инфраструктурните проекти, да има въздушна линия между София и Скопие, да има железопътна връзка. Премиерът и президентът ще се нагърбят с още повече външнополитически теми", коментира Керемедчиев.

Петков бе категоричен, че хората ще имат ток, коментира и ситуацията със Скопие

"Очакванията в Скопие са по-големи и формирането на ново правителство в България даде основание там за бързо разрешаване на въпроса, което не е реалистично. Блокирането на началото на преговорите на РСМ и ЕС е инструмент, а не цел на българската външна политика. Решаването на въпроса може да бъде само резултат на достатъчно обвързващо двустранно споразумение, съпроводено с пътна карта за изпълнява на ангажиментите, което да подлежи на контрол в процеса на преговорите. Петте комисии са важни, защото ще говорим не само за проблемите, но и за сътрудничеството между двете страни. Новото правителство в РСМ ще продължи политиката на Зоран Заев", каза на свой ред Кючуков.

Напрежението между Русия и Украйна

Милен Керемедчиев смята, че няма да се стигне до по-сериозна ескалация на напрежението. Разговорите между Байдън и Путин доведоха до това да се отложи по-сериозната ескалация, каза той. 

"На България вече се гледа като на по-сериозен и важен партньор на източния фронт на НАТО. Очаквам по-сериозно военно присъствие. На нас ще се гледа като на важен фактор за сигурността на Алианса", убеден е Керемедчиев.

Кирил Петков към Столтенберг: Позицията на България за Украйна е като на членките на НАТО и ЕС

Кючуков обаче алармира, че от двете страни продължават да се трупат войски, както и че светът е бил най-близо до ядрена война при огледална ситуация. 

"Не смятам, че пример за България трябва да бъде позицията на Румъния. Заинтересовани сме да търсим деескалация на напрежението и дори присъствието на военни сили тук", заяви експертът по международни отношения.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3510 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ВАГИНИР ПУТИ

2021.12.27 | 09:08

9
РОСНАКА НЕ КРАДЕ,А ВЗЕМА КОЕТО РЕШИ.РОСТАКА НЕ ЛЪЖЕ,ТОЙ ПРОСТО ТАКА СИ ДИША.УКРАЙНА,ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСКА БЪЛГАРИЯ ЖЕЛАЕ ДА ИЗРИНЕ РУСКИТЕ ЛАЙНА. ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ЩЕ ЗАГРАБИ,СМАЖЕ И ОСЕРЕ НЕСЪГЛАСНИТЕ ТЕРИТОРИИ. ВСЕ ТАКААААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА....

2021.12.20 | 13:18

8
++КИРО ПАПУРА – СИН НА ЧЛЕН НА БКП КОЙТ0- С АВЕРЪТ СИ ОБИРА ПРЕЗ 1991Г ЗАВОД ЕЛЕКТРОНИКА И ОТМЪКВАТ 187МЛН ДОЛАРА В АВСТРИЯ И ПО-КЪСНО В КАНАДА; АЧО ФАЛИТА – СИН НА ЧЛЕН НА БКП, РАБОТИЛ В МВР А ПО-КЪСНО КАТО НАДЗОРНИК ПРИКРИЛ МИЛИОННИТЕ ДАЛАВЕРИ В СТРОИТЕЛСТВОТО НА МАГИСТРАЛА МАРИЦА; МУНЧО КРАДЕВ – БИВШ ЧЛЕН НА БКП, ЗАВЪРШИЛ ПРЕЗ КОМУНИЗМА ВНВУ ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ, СПЕЦИАЛИЗИРАЛ В СССР С НАБЛЮДАВАЩ ГЕН. ОТ КГБ РЕШЕТНИКОВ, ПРИКРИТ ПУТИНИСТ, КРАЙНО ОПАСЕН ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО И ЕС; ОТПАДНАЛИТЕ ОТ КЛАСАЦИЯТА – КЮСТЕНДИЛСКАТА ЧОЧАРКА, ПРЕДЛОЖИЛА ПРЕЗ 2013Г. ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС, СНИМАНА МНОГОКРАТНО В ПОКОИТЕ НА ЧЕРЕПА; БАБАКЯН, БАЩАТА НА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ..ПИШМАН-АДВ. ХАДЖИГЕЙОВ – ОТЯВЛЕН ЗАЩИТНИК НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ, С ТЕСНИ НЕФОРМАЛНИ ВРЪЗКИ С ГЕЙ-ОБЩНОСТТА, АДВОКАТ НА ПЕЧАЛНО ИЗВЕСТНАТА КМЕТИЦА ХВАНАТА С ПОДКУП ОТ 70000ЕВРО; МРАВОЯДА – СИН НА АКТИВИСТКА ОТ БКП, ОТГОВАРЯЩА ПО ЛИНИЯ НА ДС ЗА ДОГАН, БИВШ МИН. ОТ ГЕРБ, УВОЛНЯВАН НАВСЯКЪДЕ ЗАРАДИ НЕКАДЪРНОСТ И Т.Н. И Т.Н

2021.12.20 | 13:18

7
Затвор, .Никаква глоба. Подал е документ с невярно съдържание. Наказанието е 3 г. затвор. Това с ВОЛЕИЗЕВЛЕНИВ ЕТО МУ не важи 8има си закони. А отговор даже още няма. В Румъния се е получило, че в Канада е получено и ще се разгледа в 3 месечен срок. Значи най рано декември. И за това лъже, още и в момента е с двойно. Така, че щом за това лъже какво остава за друго. не ни трябват мошеници.Той излъга и затова, че е платил спасителната акция за алпиниста Боян Петров. За откраднатите ту милиони, ту милиарди от ББР, където и той не запомни колко да му е версията знаем всички....и т.н. и т.н.

2021.12.20 | 13:18

6
+След решението на Конституционния съд има само две възможни хипотези за Радев! 1. Знаел е за двойното гражданство на К. Петков и въпреки това престъпно го е назначил за министър, нарушавайки Конституцията и законите на страната. /най-вероятна хипотеза/ 2. Проявил е престъпна небрежност и въпреки, че е могъл, не е извършил необходимата обстоятелствена проверка за гражданския статут на Петков! И в двата случая не е за президентството, а за затвора!

2021.12.20 | 13:17

5
Welcome, импийчмънт ! чл. 103 на Конституцията : (1) Президентът и вицепрезидента не носят отговорност за действията , извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията . (2) Обвинението се повдига по предложение най-малко една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание , ако повече от две трети от народните представители са гласували за това. (3) Конституционния съд разглежда обвибебието срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението . Ако бъде установено , че президент или вицепрезидент са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията правомощиятя им се прекратяват !

2021.12.20 | 10:51

4
Не преигравате ли с това нато?

2021.12.20 | 09:49

3
ЧЕРВЕН БОКЛУК
Казаха

2021.12.20 | 09:26

2
Да хвалим и затова хвалим
Клоун

2021.12.20 | 09:11

1
Аре стига го надувахте този циркаджия. Ясно е, че ви плащат за тази работа но нека имаме мнение кой къде се е върнал.

Добави коментар

Водещи новини