Остри реплики прехвърчат в НС, депутатите прегласуват срока на мораториума върху цените на тока, парното и водата

  • 16 декември 2021 09:08

  • 3215
  • 9
Остри реплики прехвърчат в НС, депутатите прегласуват срока на мораториума върху цените на тока, парното и водата
©

Депутатите прегласуват срока на мораториума върху цените на тока, парното и водата.

Парламентът включи в дневния си ред изменението в проекта на решение за справяне с ценовата криза на електроенергията. Предложението направи председателят на Народното събрание Никола Минчев от парламентарната трибуна.

Вчера депутатите приеха мораториум върху цените не електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите. Днес те ще разгледат предложение за изменение на решението, с което се предлага този мораториум да важи до 31 март 2022 г. и цените да бъдат на нивата от 16 декември 2021.

Депутатите отново гласуват мораториума върху цената на ток, вода и парно

По думите на Тома Биков от ГЕРБ вчера те са били обвинени, че са били измислили мораториума. После Лена Бориславова каза, че сте некомпетентни и вие предлагате нещо, което е сходно. "Вие тука изобщо нямате идея какво да се прави. Ние имаме някаква идея, но ни е страх да ви кажем, щото ще я отхвърлите и така ще си я караме. КЕВР ще излезе след 5-6 месеца и ще вдигне цените тройно или четворно. Но след малко ще ви направим предложение", каза още той.

В реплика Георги Свиленски от БСП му отговори, че ГЕРБ са предложили мораториума. "Сега заставате и казвате кой какво трябва да прави. Няма да позволим да хвърляте вашето невежество и некомпетентност върху коалицията, която е поела отговорността за управлението на страната", каза  той.

Любомир Каримански от ИТН заяви от трибуната в НС, че се изненадва от лицемерието на Тома Биков. "Като казвате, че ще дадете дни на новото правителство - му ги дайте, а не се упражнявайте на гърба на новия министър на енергетиката", отсече Каримански.

Тома Биков декларира, че няма никакви интереси в енергийния сектор. "Няма конфликт на интереси и го заявявам", каза той и се обърна към Свиленски с думите, че тяхното правителство 7 месеца не е взело нито едно решение по отношение на сектор Енергетика. "Безхаберното управление на служебното правителство доведе до това. Ще дадем време на министъра на енергетиката, но поне да дойде да каже застава ли зад този мораториум, какви постъпки ще направи в тази посока", обясни депутатът от ГЕРБ.

Теменужка Петкова заяви, че енергетиката е била в критично състояние през 2014 година. Енергетиката беше във финансов колапс и имаше огромна междуфирмена задлъжнялост. Сега секторът е стабилен и финансово и технически. Това дава отговор на въпроса кой и как е управлявал и до какво е довел енергетиката в страната, каза още тя. По думите и управляващите вървят натам НС да стане гумен печат на изпълнителната власт.

Тошко Йорданов от ИТН пък реплекира, че не разбира драмата на ГЕРБ и трябва да се успокоят.

"Едно решение за цените на битовата енергия трябва да е добре обмислено, законосъобразно и в синхрон с нормите на ЕС, защото ако вземем подобно решение, но отворим други проблеми - няма смисъл. Справедливостта не може да бъде възстановена с незаконни средства", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. По думите му ДПС са категорично за решаването на този проблем. "Дали има време - ако трябва ще работим и на 24 и на 31 декември. Ние трябва да защитим хората от ценовия шок, но решението не е в мораториума", заяви ощв той. Според Цонев ЕК е особено чувствителна по отношение на намесата на държавата върху независимите регулатори.

След 30-минутна почивка депутатите отново заеха местата си, за да продължи дебата.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
3215 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.12.16 | 12:06

9
Тая новина засяга САМО другарЕ румен Овчаров и бандата около него! През к.ура ми е за тоя мораториум. БКП-БСП групировките започнаха борбата помежду си! Свободен пазар на енергията В БЪлгария, а и в ЕС НЯМА, НЕ Е ИМАЛО и НЯМА ДА ИМА! Питайте киро кривото канадско чене и в новоизбраната му, само междувременно захвърлена, родина е така!
Нищоправец

2021.12.16 | 11:04

8
МИЛИЧКИТЕ МИ НЕКАДЪРНИ УПРАВЛЯВАЩИ.С БСП И ЧЕРВЕНИТЕ УРОДИ И СИНЧЕТАТА ИМ-НИЩО ХУБАВО НЕ НИ ОЧАКВА
Новини.бг - медиен клозет

2021.12.16 | 09:32

1
Полуграмотен шизофреник измисля новините тук. Тая мутренска ку.рва пуска позиви в кутиите на софиянци с цинизми за Радев и новата власт.
Улавия автор на Новини.бг

2021.12.16 | 10:54

7
е против мораториума и за вдигане на тока. Мутренското лaйно мирише срещу новата власт, иска Тиквата и бандитите му.
Бай Шиле

2021.12.16 | 10:39

6
Кога се събраха, кога се ос.раха.

2021.12.16 | 10:30

5
Лена в парламента ли е? Не издържам повече, искам да правя секс с нея.
neto

2021.12.16 | 10:04

4
porednata glupost e i do koga moratorium do nikade i sled 4 meseca cenite po tri tova i podigravka sas naroda
ЕЛЕКТPА

2021.12.16 | 10:00

3
Защо, червените Цоцаалистически олигарси, по времето на Герб буниха лапнишараните да протестират, срещу вдигането на тока дори с 1ст. Къде са сега лапнишараните които скачаха, срещу цените на горива и енерго-носителите. Ето това са видимите резултати на новата кому-фашистка власт, където конвейера за обещания спря, и започна реализирането на грабежа ...

2021.12.16 | 09:59

2
Решете децата да ходят без Парцали на устата и без да бъдат тествани.Те не са заразоносители ,както казва Робърт Малоун имунитета им ще ни е от полза.

Добави коментар

Водещи новини