Илияна Йотова: Не виждам нови факти, които да променят позицията ни за Северна Македония

  • 15 декември 2021 13:38

  • 731
  • 0
Илияна Йотова: Не виждам нови факти, които да променят позицията ни за Северна Македония
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , не вижда основания и нови факти, които да променят българската позиция за Република Северна Македония. Това тя каза пред журналисти, в отговор на репортерски въпрос дали ще бъде потвърдена настоящата позиция на страната на предстоящия европейски съвет, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1236

Йотова присъства на откриването на изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2021 г." в Националния исторически музей.

Тя отбеляза, че е важното да се начертае пътна карта оттук нататък какво да се прави. По думите ѝ няма да има промяна в позицията, която ще бъде изразена от президента на Републиката Румен Радев. "Достатъчно много срещи и разговори се проведоха и с европейските ни партньори, и с председателя на Европейския съвет, и с председателя на Европейската комисия, с комисаря по разширяване, както и с нашите колеги от Република Северна Македония. Не виждам никакви основания и нови факти, които да променят българската позиция", каза Йотова.

Според нея трябва да се изчака и решението при нашите съседи, защото в момента министър-председателят им е в оставка. Ще видим и новите предложения, които евентуално ще направят нашите европейски партньори, каза още тя, но изрази предположение, че нищо ново няма да бъде предложено. Йотова смята, че най-вероятно въпросът ще се дискутира след януари, по време на френското председателство.

На въпрос дали одобрява идеята за допълнителни комисии, които да разглеждат проблемите между двете страни, тя отговори, че не смята броя на комисиите за фактор, който ще реши спорните въпроси. Вицепрезидентът посочи, че комисията, която беше създадена след подписването на договора за добросъседство, до този момент има почти нулеви резултати. По отношение на някои текстове на споразумението дори смятам, че, за съжаление, има регрес, каза тя. Дори да има нови комисии, те трябва да бъдат с ясни правомощия, посочи още Йотова.

Вигенин: Позицията на България за РС Македония остава непроменена, още не можем да им кажем "да"

За министъра на културата отвоюването на по-висок бюджет за култура трябва да бъде стартовата площадка, от която да започне, каза още пред журналистите вицепрезидентът. Тя напомни, че в момента в България бюджетът за култура е около половин процент от БВП, докато средното за Европа е около 2 - 2,5 процента. Дори не смея да си мечтая за страни като скандинавските, където той е над 3,5 на сто, отбеляза още тя. Ако стигнем до заветния един процент, това ще е добър атестат за това правителство, коментира Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Много се надявам, че това ще бъде кабинет от просветени хора, които знаят, че извън икономиката и финансите има и култура, посочи още Йотова.

Тя изрази надежда правителството да работи като екип, а не да разделят министерствата на различни квоти, защото досега този подход, по думите й, не е дал добри резултати. Вицепрезидентът посъветва новото правителство по-скоро да мисли за това, което трябва да се прави занапред, отколкото да се връща и търси вината назад във времето.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
731 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини