Андрей Гюров: КЕВР е нелегитимна, поскъпването на тока и парното в "12 без 5" е политическа акция

  • 15 декември 2021 13:03

  • 11262
  • 0
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Днес в пленарна зала внесохме и обсъдихме предложение за временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложения за справяне с нея. Необходимостта от създаване на временна комисия от страна на Народното събрание е породена от липсата на легитимност на контролния орган КЕВР. В състава на КЕВР има членове и председател с изтекъл мандат. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, предаде репортер на Novini.bg.

Предложението за индексация на цената на тока за битови потребители в "12 без 5" е политическа акция. Ние сме против вземането на решения в последния момент от независими органи с изтекъл мандат. Предложеното от КЕВР за обществено обсъждане увеличение на цените е една професионално подготвена схема как чрез манипулация на методиката и отделните компоненти в ценообразуването на енергията да поставим българските домакинства пред свършен факт на по-скъп ток и по-скъпо парно, заяви Гюров.

Противно на изказаните в пленарна зала опорни точки как токът поскъпвал вече шест месеца, токът за битовите потребители е обект на регулация, а в регулаторната политика водеща трябва да е защитата на всички участници в енергийния пазар – както доставчиците, така и производителите, така и крайните потребители, посочи председателят на ПГ на "Продължаваме промяната".

Ние заявихме нашите намерения да намерим онези резерви в системата, които да позволят увеличението на цените за битовите потребители да бъде отложено, защото вярваме, че това е напълно възможно. Временната парламентарна комисия е начинът да защитим интереса на гражданите и ние очакваме тя да си свърши работата, каза още Андрей Гюров.

Скандал в НС заради временна комисия, депутатите наложиха мораториум върху поскъпването на тока и парното

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
11262 0

Свързани новини

Водещи новини