Георги Панайотов: България има стратегическо партньорство със САЩ

  • 13 декември 2021 21:49

  • 1045
  • 2
Георги Панайотов: България има стратегическо партньорство със САЩ
© bulphoto (архив)

България има стратегическо партньорство със САЩ, посочи пред журналисти досегашният министър на отбраната Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска, който е номиниран за посланик там.

В отговор на въпрос той напомни, че става въпрос за процедура, която започва с решение на Министерския съвет, след което се иска агреман - съгласието на приемащата държава за това дадено лице да стане посланик на България. След това се издава указ на президента и тогава вече назначението на посланика е в сила. Тоест - аз съм номиниран за посланик на България в САЩ, но все още не съм такъв, каза Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска след церемонията, на която предаде поста на новия министър на отбраната Стефан Янев.

Предложиха министър Георги Панайотов за посланик в САЩ

На въпрос дали дипломатическият му опит е изиграл роля при решението за номинирането му, Панайотов каза, че идва от МВнР, където е протекла цялата му професионална кариера.

"Седемте месеца в МО ми дадоха много, но цялата ми кариера е свързана с МВнР, по-точно с политиката за сигурност", посочи Панайотов.

Той отбеляза, че България има стратегическо партньорство със САЩ, които са най-силният съюзник в НАТО, с уникални военни способности. Имаме и пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната. Имаме вече купени изтребители от САЩ и се планират още осем за ескадрила, а много български офицери са обучавани в САЩ.

Панайотов напомни и за голямата българска общност в САЩ. Подготовката на пилотите ни, които се обучават в САЩ за изтребителите F-16, върви гладко и нормално. Още една група е заминала да се обучава, в различни военновъздушни бази са. Първият самостоятелен полет на български пилот на F-16 вече беше извършен, припомни Панайотов. Потенциалът не е използван, смята Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска, попитан за предизвикателства във връзка с очаквания посланически пост.

В последните няколко години доверието между двете ни страни силно пострада и то трябва да бъде заздравено и затвърдено, посочи Панайотов, който определи като най-голямото си предизвикателство да възстанови доверието, загубено през последните няколко години, със САЩ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1045 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
6х6Х

2021.12.14 | 07:08

2
Нарязахмр си Скъда заради тия. Обещаваха, пе щели да го заменят с някакви мобилни ракетни, артилерийски системи. Не виждам такова нещо. А беше преди много години. Това не е партньорство, а унищожение. Мижаха да подарят всякакво оръжие на всякакви откачалки, но дори не ни предлагат изгодни цени да си купим.

2021.12.14 | 05:23

1
България и САЩ нямат "стратегическо" каквото и да е, има стратегическо партньорство между корумпетата тук и корумпетата там и то не е в полза на България.

Добави коментар

Водещи новини