Витанов: Новото правителство трябва да върне държавата в коловозите на демократичността

  • 13 декември 2021 10:35

  • 515
  • 2
Витанов: Новото правителство трябва да върне държавата в коловозите на демократичността
© Витанов/пресофис

Влизането на БСП във властта е добро решение от гледна точка на възможността да има ново управление. Рисковете са свързани с това да не се обезличи левицата. Това каза пред „Хоризонт“ по БНР евродепутатът от БСП Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее часове преди новото коалиционно правителство да бъде избрано от Народното събрание.

„Живеехме в една пленена държава, управлявана от човек, който разпределяше еднолично цялата власт – разпределяше еднолично финансовия ресурс, европейските пари, контролираше законодателната власт и дори правораздаваше. Надявам се на връщане на държавата в коловоза на демократичността“, каза Витанов.

Редом с това евродепутатът има и своите опасения за участието на БСП в кабинета.

Петър Витанов: Зелената сделка трябва да се случи на приемлива социална цена

„Възможна беше и по-голяма гъвкавост, без участие под формата на заемане на високи държавни постове“, каза Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее.

„Моите опасения са свързани с липсата на коалиционно споразумение. И въпреки, че след ГЕРБ вероятно всичко е допустимо, с присъствието на три дясно-либерални партии, има риск да се обезличим. Има опасност да не успеем да проведем своите леви политики и да бъдем наказани от избирателите“, каза още Витанов.

Според социалиста би било по-демократично във всяко министерство да има представители на партиите от коалицията, защото това би означавало и по-голям контрол на принципа „власт власт възпира“.

„Разделянето на министерствата на сфери на влияние също може да се окаже проблем. Ще трябва да разчитаме на добросъвестност от всяко една партия, която ще трябва да управлява собствените си министерства. Това предизвиква предпоставка за феодализация. Но нека да не бъдем толкова критични и да видим, как ще работи коалицията“, каза още Витанов.

По повод министрите на БСП в бъдещото правителство, Витанов изтъкна, че те са познати лица.

„Георги Гьоков е човек от системата, там е преминал целият му трудов път. БСП е най-ярка със своята социална политика и с вижданията си за подобряване на благосъстоянието на гражданите. Така че Гьоков е наистина на правилното място“, коментира Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее.

Що се отнася до Иван Иванов, който бе критикуван, че е работил в младостта си за СИК, информация, която беше опровергана от пресцентъра на партията, Витанов каза: „Хубаво е, че след 12 години, в които главатарят на СИК управляваше държавата и ни представяше по европейски съвети и навсякъде по света, отново говорим по тази тема“.

Пред министъра на туризма Христо Проданов пък ще има сериозни предизвикателства.

„Преди кризата туризмът даваше 14% от БВП на България, а сега е 8%. Секторът беше застигнат от серия от кризи, така че предстои сериозна работа. Давам си сметка, че държавата трудно може да се намеси предвид факта, че 99% от сектора е частен“, коментира евродепутатът от левицата.

За битката за председателското място в БСП, Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее е на мнение, че е необходима промяна, за да получи левицата нов импулс.

„Бъдещето на БСП минава през нов лидер. Благодарение на Корнелия Нинова много хора, включително и аз, получиха шанс за политиката. Политиката обаче е един кръговрат и идва момент, в който е необходимо нещо ново“, каза още Витанов.

Евродепутати спориха кой е виновен за Плана за възстановяване, неодобрен от ЕК

„Достойното поведение беше това на Крум Зарков, който въпреки че знаеше, какво го очаква, заяви открито своите намерения да се бори за председателското място. Вероятно има и други кандидати, но те не го правят“, каза още Витанов.

Социалистът се обяви за пряк избор, „защото това е най-демократичната процедура“, която се радва на доверието на членовете на БСП.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
515 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
А дано!

2021.12.13 | 10:45

1
Ама с Чашков начело нещо ми е подозрително!
Kornela

2021.12.13 | 12:29

2
A i az sam bonus !

Добави коментар

Водещи новини