Вигенин: БСП ще има стабилно участие в новия кабинет и няма да е фактор на нестабилност

  • 12 декември 2021 18:55

  • 1140
  • 12
Вигенин: БСП ще има стабилно участие в новия кабинет и няма да е фактор на нестабилност
© Булфото (архив)

БСП ще има стабилно участие в новия кабинет и няма да е фактор на нестабилност дори и ако се случи да има нов лидер в началото на следващата година. Това заяви в "Говори сега" заместник-председателят на социалистическата партия Кристиян Вигенин, който е и заместник-председател на 47-ото Народно събрание.

По думите му БСП присъства солидно в проектокабинета с четирима свои представители и това дава добри възможности на социалистите да реализират голяма част от политиките, за които работят от много време. Според Вигенин това е шанс за БСП да присъства ефективно в управлението и в промяната.

Кристиян Вигенин изтъкна, че от партията са получили гаранции, че предложенията на БСП са изпълними. "Не всички ще се случат с Бюджет 2022, но те са разписани в управленската програма, включително и - като законодателни инициативи. Затова социалистите влизат в новото управление, с убеждението, че това, за което са се договорили, ще се случи", каза още той.

Заместник-председателят на БСП подчерта, че новото правителство ще дойде с нов бюджет, различен от проекта на служебния кабинет. Категоричен е, че няма да се тегли дълг от 10 или 12 милиарда лева. "Таван на дълга от 10-12 милиарда е абсурден и не трябва да плашат гражданите, защото и в най-песимистичните прогнози не е говорено за двуцифрени числа" - изтъкна Кристиян Вигенин. Той обаче не коментира какъв размер на дълга е обсъждан, тъй като за това трябвали точни изчисления, обвързани с политики.

Вигенин изтъкна, че с развитието на електронното управление ще се оптимизират много услуги за гражданите и бизнеса, а оттам - и съставът на администрацията. Той отказа да коментира какъв процент съкращения в администрацията е необходим. Категоричен беше обаче, че за всяко ведомство трябва да се състави индивидуален подход за съкращения в администрацията.

Според него има министерства, които няма да могат да изпълняват функцията си, ако се съкрати 15% от персонала им - като Министерство на външните работи, например.

Относно отношенията с коалиционните партньори Вигенин изтъкна, че БСП не е била против да се подпише общо споразумение за управление между четирите формации. Той е останал с впечатлението, че "Демократична България" е партньорът, отказал общ подпис под споразумението и затова се стигнало до варианта - двустранни споразумения между "Продължаваме промяната" като мандатоносител и останалите три формации.

  "Вероятно е нужно време, за да се разбере, че в името на по-голямата цел си струва да се направят някои от тези компромиси" - каза Вигенин.

ПП представи състава на бъдещия кабинет, Бойко Рашков остава в редиците

Той отхвърли твърденията, че социалистическата партия може да се обезличи, участвайки в тази коалиция. Вигенин изтъкна, че БСП е единствената лява партия в парламента и в управлението и ще си отстоява принципите. Допълни, че с това управление социалистите няма да постигнат всичко, което искат, но могат да постигнат много от целите си.

В "Говори сега" Кристиян Вигенин отказа да отговори на въпроса дали би подкрепил Корнелия Нинова за нов мандат начело на столетницата с аргумента, че първо трябва да се изчака решението ѝ дали ще се кандидатира за поста. Той определи вътрешнопартийните спорове от последните дни като опит от страна на недоброжелатели да изместят фокуса от участието на БСП в новото управление към вътрешните ѝ проблеми.

"В същото време обаче участието на партията в кабинета на Кирил Петков и политиките, залегнали в коалиционното споразумение, получиха категорична подкрепа от Националния съвет на социалистическата партия", напомни Вигенин.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1140 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
gogo

2021.12.13 | 06:50

12
EI...VAGININ...SPASIAVAME PARTIATA A ??? XA XA XAAA....
Ти

2021.12.13 | 05:12

11
Кой те е бил бе?

2021.12.12 | 21:43

10
Мръсните комунисти взеха властта..Бог да пази България
Перо

2021.12.12 | 21:10

9
Изборите бяха честни Бойко издуха супата ХА ХА
Перо

2021.12.12 | 21:10

8
Изборите бяха честни Бойко издуха супата ХА ХА
Перо

2021.12.12 | 21:10

7
Изборите бяха честни Бойко издуха супата ХА ХА
Перо

2021.12.12 | 21:10

6
Изборите бяха честни Бойко издуха супата ХА ХА
Перо

2021.12.12 | 21:10

5
Изборите бяха честни Бойко издуха супата ХА ХА
баба гицка

2021.12.12 | 20:52

4
последния ход на ку рнелия - следващия път под 4 %

2021.12.12 | 20:28

3
С лъжи и измама все пак комунистите взеха властта ....както и през 1945 год

Добави коментар

Водещи новини