Евродепутати спориха кой е виновен за Плана за възстановяване, неодобрен от ЕК

  • 10 декември 2021 19:22

  • 1580
  • 1
Евродепутати спориха кой е виновен за Плана за възстановяване, неодобрен от ЕК
© Кадър: БНТ

Евродепутатите от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна и Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее влязоха в остър спор кой е виновен за върнатия План за възстановяване и устойчивост в предаването на БНТ "Още от деня".

"Яд ме е, че като българин, имаше готов план през април, трябваше да се уточнят детайли - коментира Новаков. "Оценката на ЕК бе положителна. Служебният кабинет обаче написа нещо, което не е достатъчно добро, аз не очаквах, че ще е толкова зле, изпуснахме аванса за 2021 г. Сега ще го чакаме най-рано късната пролет на 2022 г., как ще изкараме зимата, ще теглим заеми ли? 43 забележки, срамота - на всяка страница по 2", посочи Новаков.

ЕК удължава срока за оценка на плана за възстановяване и развитие на България

Според него причината е, че тече чистка и се гонят хора само защото сегашните управляващи не са ги назначили.

"Рисково е, доколкото по-бавно ще се изплати 13%-вия аванс", отговори Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее. "Този драматизъм тип "Калоянчев" ми идва в повече. Румъния уточняваше своя план с ЕК 5 месеца и част от бележките са от технически характер. Някои са политически. Някои са много чувствителни и имат нужда от работещ парламент. Планът на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в изобщо нямаше да бъде разгледан, там отсъстват два въпроса - сферата на енергетиката и върховенството на закона. Новият кабинет ще се опита ударно да ги реши. Недостатък е, че планът бе предложен от служебен кабинет без парламент, а това е защото ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в не внесе планът навреме. Една от забележките на ЕК е, че 27% от обществените поръчки се провеждат с по един кандидат, в ЕС този процент е 6. От Брюксел искат гаранция, че това повече няма да се случва. Европа спира да дава пари със затворени очи. Моделът трябва да е по-прозрачен, по-демократичен и евросредствата да не се печелят от шепа богоизбрани", поясни Витанов.

"Еврофинасирането се плаща с държавни пари, проверяват проекта пет пъти и тогава ЕК го плаща", отговори му Новаков. 

Двамата се обединиха единствено по темата, че всички евродепутати трябва да работят заедно, за да се удължи колкото се може животът на въглищните централи. Според тях експертите трябва да изчислят докога ще има въглища в мините и това да е оптималният срок за централите.  

"Това е темата, по която да покажем, че можем да забравим партийните интереси и да работим заедно. Преди две години никой не ни е искал такава дата, настояваше се за намаляване на емисиите. Има държави, които произвеждат електроенергия с централи на въглища, които са в рамките на 10-15% от общото електропроизводство, но в България през зимата този процент достига до 50-60, как за 5 години да заменим тези мощности?", обясни Новаков.

"Трябва да отложим срока максимално, докато гарантираме нова атомна електроцентрала, Съветът днес прие, че ядрените мощности са зелена енергия, нашата партия отдавна се бори затова", коментира Витанов. 

На въпрос защо ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в предлага отмяна на зеления сертификат, Новаков каза, че би го било срам да гледам хората в очите.

"В НС влизаш както искаш, а да идеш на кафе е необходим. Трябва да има еднакви правила. Аз съм ваксиниран и имам зелен сертификат", смята той.

"Моето мнение е крайно - аз съм привърженик на въвеждането на сертификат. Това е инструмент, който позволи улесняването на европейската икономика, улесни пътуванията, амбицира хората да се ваксинират - може би не бе въведен по най-правилния начин, трябваше да бъде анонсирано през лятото и единственото което може да ни предпази от болестта. Искаш от българите да влязат в мола със сертификат, а в НС - не, защо? Но това е мое лично мнение", на мнение е Витанов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1580 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Баба Гошка

2021.12.10 | 21:21

1
Няма как комунистическо правителство от четири дезориентирани партиите да е в синхрон с Европейския съюз. Тия за барове ли ги взехте. Даже и да дадат пари, ако не им хареса начина на харчене ще ги връщаме. Да е ясно на всички ляво настроени избиратели и протестиращи.

Добави коментар

Водещи новини