Републиканци за България: Кой има интерес да се разпъва чадър над сътрудниците на ДС и военното разузнаване?

  • 10 декември 2021 10:49

  • 576
  • 6
Републиканци за България: Кой има интерес да се разпъва чадър над сътрудниците на ДС и военното разузнаване?
© Републиканци за България

Действията на ВАС са в полза на новите управляващи, това ли е очакваната промяна? Призоваваме 47-то НС да противодейства на решението за цензурата върху осветяването на сътрудниците на ДС. Това се казва в позиция на "Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.", която публикуваме без редакторска намеса:

"Колко удобно е на управляващите - водещата политическа сила „Продължаваме промяната“, президентът и бъдещото правителство да не бъдат огласявани имената на сътрудниците на бившата Държавна сигурност? Този важен въпрос задаваме от Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г..

На голяма част от обществото стана ясно, че в инициативния комитет издигнал кандидатурата на президента Румен Радев имаше над 26 сътрудници на ДС. Но всички станахме свидетели, че по време на предизборната кампания не се вдигна голям шум по темата, даже скандалните факти бяха подценени. Гласувалите за така чаканата „промяна“, още  от първите седмици след вота за парламент и президент са свидетели именно на това как новите управляващи правят така, че не на обществото, а на самите тях да им е добре и комфортно.

Потвърждение на това е и Решението,  от 9 декември 2021 година на Върховния административен съд. То налага цензура върху осветяването на сътрудниците на репресивния апарат на тоталитарния комунистически режим от Комисията по досиетата. Вчера ВАС огласи: „Комисията по досиетата няма компетентност да се произнася с второ и последващи решения относно едно и също лице, при липсата на нови доказателства, за което вече е влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава“.

Цветан Цветанов: Няма хоризонт за бъдещето на МВР

Опъването на чадър е удобно за тези, които „негласно“ затвориха триъгълника на властта - президентство, НС и Министерски съвет. Така и занапред Комисията по досиетата няма да има право да  информира гражданите за установените сътрудници на ДС, на чиито действия освен, че сме преки свидетели, а сме и директни потърпевши.

Подобно решение е в ущърб на обществения интерес за осветяването на агентите на ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.

С тези си действия, 15 години по-късно след приемането на Закона за досиетата, ВАС лишава обществото от последващ информиран избор за хората които напират към различни структури на властта.

Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. категорично се противопоставя на това решение и призовава представителите на 47-то Народно събрание да вземат отношение по така създадения казус и да противодействат срещу решението на ВАС".

Последвайте канала на

Теодора Александрова
576 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.12.10 | 11:31

3
РУМЕН РАДЕВ
Браво Цецо

2021.12.10 | 11:33

6
точно в целта.

2021.12.10 | 11:32

5
РУМЕН РАДЕВ
Хахахах

2021.12.10 | 10:58

1
Цецоу, да ти тропкат бездомни в асансьора, крадлива гербераска гад.

2021.12.10 | 11:32

4
ЦЕЦОУ ВИ ГО НАТРОПКА В ЧЕРВЕНИТЕ ЗАДНИЦИ, МРЪСНА ДС ОТРЕПКО
а за насрашкоф

2021.12.10 | 11:31

2
с 19имота за 1год.нищо ли тъпанар

Добави коментар

Водещи новини