Кольо Колев: Нинова е майстор на откриване на вътрешни врагове, каквито очаквам в новото правителство

  • 10 декември 2021 10:24

  • 1094
  • 2
Кольо Колев: Нинова е майстор на откриване на вътрешни врагове, каквито очаквам в новото правителство
© Кадър: Bulgaria ON AIR

Не мога да разбера защо в България се драматизира фактът, че трябва да има четворна коалиция. Това е логиката на пропорционалната система – коалиционни кабинети. Това е в основата на визията да се представляват по-малки групи в обществото. Това заяви социологът Мира Радева.

Според нея кабинетът е на финалната права след поредица от провалени опити, когато "всички други надежди са изчерпани".

Десните партии не са въодушевени да подпишат с БСП, но все пак трябва да работят заедно в бъдеще. Беше лансирана идеята, че има съгласие по 18 комисии, но освен тези въпроси, ще има още и още оперативни въпроси, които ще трябва да бъдат решавани съвместно. И тук ще бъде тънкостта на управлението, посочи социологът Кольо Колев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По думите на Радева обаче преговорите са политически евфемизъм за истинската цел на коалицията.

"Партиен квартет": Ще има ли стабилен кабинет между ПП, БСП, ИТН и ДБ?

,,Каквото и да се опитват да ни кажат, знаем, че става дума за коалиция, чиято единствена цел и предварителна заявка е да изкарат ГЕРБ и ДПС от всички възможни структури на властта. Това бе и мотото на протестите от миналото лято. Това е политическа тенденция, която търси своята материализация'', изтъкна социологът.

Всяка една от тези четири партии получава представителство в рамките на постигнатите изборни резултати. Лидерите на "Продължаваме промяната" показват забележителна гъвкавост, устойчивост и бизнес подход и те вероятно ще продължават да правят отстъпки и компромиси, за да постигне управлението основната си цел – премахването на ГЕРБ и ДПС,  допълни тя.

Журналист: Дългите и трудни преговори служат за оправдание на партиите пред избирателите им за влизането в подобна коалиция

Кабинетът според Кольо Колев ще бъде стабилен дотолкова, доколкото успее да реши актуалните въпроси, касаещи енергийната и икономическа криза, пандемията, работата на администрацията и корупцията.

Ще има много противоречия и е несъмнено, че Корнелия Нинова е майстор на откриване на вътрешни врагове и подемане на решителна битка срещу тях. Имам опасения, че те този път ще бъдат в правителството, отбеляза той.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1094 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.12.10 | 12:03

1
Не харесваме четворна коалиция, защото помним коалицията на червените и резаците (Берпв, Попов през 90-те). Помним и тройната 3-5-8 пак с червените. Да правиш едно и също и да очакваш различен резултат е явен признак на умствен дефицит. Така че е очевидно как ще завърши този опит.

2021.12.10 | 12:04

2
*Беров

Добави коментар

Водещи новини