Премиерът Янев ще участва в срещата на върха на правителствените ръководители на ЦЕИ

  • 02 декември 2021 14:50

  • 479
  • 3
Премиерът Янев ще участва в срещата на върха на правителствените ръководители на ЦЕИ
© Булфото (архив)

Министър-председателят Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен ще участва в срещата на върха на правителствените ръководители на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), която ще се състои в петък, 3 декември, съобщиха от правителствената информационна служба.

В рамките на своето онлайн участие премиерът Янев ще поеме официално Председателството на Инициативата от Черна гора и ще представи приоритетите на България за 2022 година, когато нашата страна на ротационен принцип поема Председателството на най-голямата и най-стара регионална организация в Централна и Източна Европа. Министър-председателят Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен ще запознае държавите членки с работните приоритети на българското Председателство, което се фокусира върху икономическото и социално възстановяване от пандемията, подобряването на транспортната свързаност и перспективите на младите хора в региона.

Със своите 17 държави членки Централноевропейската инициатива обхваща територия от 2.4 млн. кв. км. и население от почти 250 млн. души. Инициативата включва 9 страни членки на ЕС, страни от ЮИЕ в процес на преговори за членство в ЕС, и страни от Източна Европа. Така тя свързва държави членки на ЕС с държави от Източното партньорство и Западните Балкани, като осигурява платформа за съвместно сътрудничество и обмяна на мнения по ситуацията в региона. 

Стефан Янев с молба към българите

Организацията работи за обединена Европа с общи ценности. Нейните приоритети включват укрепване и засилване на доброто управление, върховенството на закона, устойчивото икономическо развитие, социална кохезия, опазването на околната среда, сигурността и др.

България установява връзки с ЦЕИ през 1990г. През 1992г. страната ни получава статут на наблюдател, през 1994г. – статут на асоцииран член, а от 1 юни 1996г. е пълноправен член на ЦЕИ. България председателства ЦЕИ на ротационен принцип през 2007г. и по смисъла на Насоките и правилата на организацията и календара на Председателствата ще председателства инициативата през 2022г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
479 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.12.02 | 16:38

3
Организацията работи за обединена Европа с общи ценности. Нейните приоритети включват укрепване и засилване на доброто управление, върховенството на закона, устойчивото икономическо развитие, социална кохезия, опазването на околната среда, сигурността и др. - бла-бла-бла-бла! Думи, думи, без никакъв смисъл, но с толкова много замисъл, че ми се плаче!

2021.12.02 | 15:41

2
Предай на Педерунгелите и педофлите ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ НАШИТЕ ДЕЦА Не на ваксините!

2021.12.02 | 14:57

1
КОЙ Е ТОЯ

Добави коментар

Водещи новини