Една от договорките на бъдещата коалиция: Председателят на парламента да се сменя всяка година

  • 02 декември 2021 07:25

  • 1791
  • 3
Една от договорките на бъдещата коалиция: Председателят на парламента да се сменя всяка година
© Pixabay

Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство – „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, предаде БНР.

Идеята е при пълен мандат всяка от четирите формации да има председател на парламента.

Мика Зайкова: Абсурд е България повече да е без правителство, кабинетът ще е с 4-годишен мандат

Ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова.

За намеренията на преговарящите се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ - една от партиите в „Демократична България“, и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат срок до днес на обяд, за да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

В писмото е представена и новата структура на Министерски съвет.

Ще има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от МОСВ.

Създава се постът министър на електронното управление, който ще отговаря и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще е към Министерство на транспорта, а не към МРРБ.

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има „договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове“. И че амбицията е коалиционното споразумение да бъде оповестено до 3 декември, когато е първото заседание на новото Народно събрание.

Десислава Станева
1791 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
К-19

2021.12.02 | 17:55

3
Корнела е вредна за БСП и държавата!
Platen optimist

2021.12.02 | 07:37

1
Taka vsichki ste pohapnat ot banicata.
Agent 007

2021.12.02 | 07:45

2
kokala...

Добави коментар

Водещи новини