Министър Стоев: България ще продължи да подпомага евроатлантическата интеграция на Грузия и Украйна

  • 01 декември 2021 16:37

  • 451
  • 0
Министър Стоев: България ще продължи да подпомага евроатлантическата интеграция на Грузия и Украйна
© МВнР

Министрите на външните работи от НАТО проведоха заседание с партньорите Грузия и Украйна, с което започна втория ден от министерската среща на Алианса в латвийската столица Рига, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Външните министри обсъдиха засилващите се предизвикателства в Черноморския регион и нарастващото руско военно присъствие по границите на Украйна. В съюзен формат министрите обсъдиха поуките от Афганистан и възможностите  за подкрепа в глобалните усилия за борба с тероризма, включително в процеса на реформите и повишаване на устойчивостта. Съвместно с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и партньорите Швеция и Финландия, съюзниците обсъдиха възможностите за оказване на допълнителна подкрепа за процесите на реформи и поддържането на трайна стабилност в Западните Балкани. 

Светлан Стоев участва в срещата на министрите на външните работи на НАТО в Рига

В изказванията си министър Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има подчерта, че България подкрепя евроатлантическата интеграция на Грузия и Украйна и ще продължи да им оказва съдействие в двустранен и многостранен план. Министър Стоев открои поуките от ангажимента на НАТО в Афганистан, които следва да бъдат отразени в следващата Стратегическа концепция. 

Външният ни министър потвърди също стратегическото значение на Западните Балкани за Алианса и изрази силната  подкрепа на България за европейската и евроатлантическата интеграция на шестте страни от региона. Той открои необходимостта от по-засилено сътрудничество и взаимодействие между НАТО и ЕС в контекста на нарастващите заплахи и предизвикателства пред страните от Западните Балкани. Съвместните активни усилия на двете организации превръщат региона в зона на стабилност и просперитет, устойчив на зловредни влияния от трети страни. Следва заедно да продължим да надграждаме постигнатото в региона и да насърчаваме процеса на реформи, върховенството на закона, защитата на човешките права и добросъседските отношения. 

В рамките на министерската среща на НАТО в Рига министър Стоев проведе двустранни срещи с колегите си от Република Северна Македония - Буяр Османи, и Дания – Йепе Кофод.

Филип Епитропов
451 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини