Румен Радев: Длъжни сме да превърнем демографските предизвикателства в нови възможности

  • 01 декември 2021 10:00

  • 1419
  • 19
©

Днес сме свидетели на безпрецедентна глобална демографска динамика и много страни в Европа и Централна Азия, включително България, са изправени пред предизвикателството на застаряването на обществото. Това оказва силно въздействие върху основните системи на обществото - икономика, образование, здравеопазване и социална защита. Независимо от неблагоприятната тенденция, сме длъжни да превърнем предизвикателствата в нови възможности. Това каза президентът Румен Радев при откриването на международна конференция, посветена на демографската устойчивост, на тема "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна". В откриването на форума, който ще се състои под патронажа на българския държавен глава, участва заместник-генералният секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем, която е на посещение у нас.

Необходима е ясна, всеобхватна и дългосрочна визия, която да гарантира справедливи и устойчиви решения на демографските проблеми. Същността на тази визия включва силна и функционираща икономика, заетост, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване със специален акцент върху децата, възрастните хора и хората с увреждания, заяви Радев.

Населението е основната движеща сила на социалния, икономическия и политическия прогрес. Провеждането на ефективна и устойчива демографска политика и преодоляването на съвременните демографски предизвикателства представлява една силна ангажираност на отделните държави, както и споделена отговорност на международната общност, каза в словото си президентът. Той посочи, че изпълнението на Целите за устойчиво развитие на ООН ще бъде важен инструмент за постигане на социално-икономическо развитие и за преодоляване на демографските предизвикателства.

Демографските промени, заедно с глобализацията, цифровизацията и бързото технологично развитие, са в основата на формирането на нова реалност, пред която са изправени съвременните общества, каза президентът Радев. Той посочи, че пандемията от COVID-19 напълно промени света и допълни, че тя е изпитание за нашите системи за здравеопазване и социално осигуряване, както и пред икономическата ни и социална устойчивост. По думите му решаването на тази криза ще бъде важно за успешното ни възстановяване и съживяване на нашия живот, на социалните контакти и икономики, а в дългосрочен план е възможност за всички да изградим едно по-добро общество.

Румен Радев изрази надежда, че конференцията ще мобилизира политическа подкрепа за политически отговори, които трябва да бъдат всеобхватни, основани на доказателства и на правата на човека.

Румен Радев обсъди със зам.-генералния секретар на ООН демографската криза у нас

Конференцията по демографската устойчивост се провежда в хибриден формат на 1 и 2 декември с участието на държавни и правителствени ръководители, министри и други представители на правителства, гражданското общество, частния сектор, академичните среди и международната общност. Събитието е по инициатива на Министерството на външните работи, Министерството на труда и социалната политика и на Регионалния офис за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на ООН за населението.

Конференцията ще осигури платформа за обмен на опит и практики с цел смекчаване на отрицателните последици от демографските промени. За пръв път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и перспективите за тяхното преодоляване. С форума ще се даде началото на Десетилетие за демографска устойчивост.

Константин Тодоров
1419 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2021.12.01 | 13:09

19
РУМЕН РАДЕВ ДАВА ЛИЧЕН ПРИМЕР КАТО ИЗДИГА ЛЮБОВНИЦАТА
Фалшификаторът ФИГУРАНТ

2021.12.01 | 12:58

18
Тоя мошеник пак дрънка простотии като на читалищна седянка!!Щял да реши проблема с демографската криза с нови възможности!!! Психясал мутант
Фалшификаторът ФИГУРАНТ

2021.12.01 | 12:56

17
Тоя мошеник пак дрънка простотии като на читалищна седянка!!Щял да реши проблема с демографската криза с нови възможности!!! Психясал мутант
Геро

2021.12.01 | 12:56

16
Много говорене - нищо значене. Заучени и написани от Д..са думички - издекламирани като робот. Те това ви е избраника от село със зелени чорапи.
..

2021.12.01 | 12:32

15
Румен българоубиеца , национален предател пионката на Байдън!!
Нищоправец

2021.12.01 | 12:23

14
КАК ДА НЕ МУ ЕБнЕШ ВИСОКОПАРНОТО И НИЩОКАЗВАЩО ГЪзЕНЦЕ.

2021.12.01 | 12:16

13
Очила турил, тъпако прос??
радев така приклещи гейберастията,

2021.12.01 | 12:06

9
че ѝ остана само полайването по форумите - "джаф-джаф" :)

2021.12.01 | 12:13

12
Да да,ела да ме видиш как съм приклещен на Банско:)) мама ти да ева бедна аз!!

2021.12.01 | 12:08

11
И как бе?Като ни убиеш с ваксини биооръжие

2021.12.01 | 12:06

10
Правителство и президент погазили конституцията не са легитимни

Добави коментар

Водещи новини