България препотвърди силната си подкрепа за дейността на Фонда на ООН за населението

  • 30 ноември 2021 14:56

  • 819
  • 1
България препотвърди силната си подкрепа за дейността на Фонда на ООН за населението
© Getty Images

България препотвърди силната си подкрепа за дейността на Фонда на ООН за населението и за усилията му в регионален и световен план за постигане на целите на световната организация за устойчиво развитие „Дневен ред 2030“.

Това бе подчертано на среща в МВнР на заместник-министъра на външните работи Зарица Динкова със заместник- генералния секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението д-р Наталия Канем. Заместник-генералният секретар на ООН пристигна в София за откриването на 1 декември 2021 г. на Министерска конференция по демографска устойчивост, която за първи път събира на високо ниво под егидата на ООН страни от Европа и Централна Азия за дискусия по предизвикателствата и възможностите в следствие на демографските промени.

„Оценяваме и приветстваме Вашата визита в България, като истински вярваме, че тя ще открие нови хоризонти за засилване на сътрудничеството между България и фонда, което би било от полза не само за страната ни, но и за целия регион на Източна Европа и Централна Азия“, заяви заместник-министър Динкова.

 

Откроен бе приносът на България като председател на съвместния изпълнителен съвет на три от агенциите на ООН, сред които и Фондът на ООН за населението, през 2021 г. „Щастливи сме, че под нашето председателство бордът одобри единодушно техните стратегически планове за периода 2022 – 2025 г.“, заяви заместник-министърът на външните работи. Българската страна признава необходимостта от инвестиране в човешки капитал за посрещане на демографските предизвикателства, за създаване на благоприятна среда за младите хора, жените, децата и най-уязвимите групи.

Десет български граждани бяха репатрирани от ЮАР със съдействието на МВнР

Изпълнителният директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем даде висока оценка на задълбоченото сътрудничество и приноса на България в развитието и работата на програмите на фонда. Беше отбелязана и добрата работа на българската страна по отношение на стартирали проекта с помощта на ООН - Международен институт за развитие на младежта (PETRI) и Международната мрежа за обучение на връстници (Y-PEER) в София.

Наталия Канем приветства домакинството на София на първата по рода си регионална конференция по демография, чиито резултати ще бъдат отчетени от световната общност. Форумът е на тема „Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна” и е организиран съвместно от Министерството на външните работи, Министерството на труда и социалната политика и Фонда на ООН за населението. На конференцията ще бъде даден старт на Десетилетие на демографската устойчивост и Алианс София – Общност на политиките и практиките за демографска устойчивост.

Заместник-генералният секретар на ООН изрази благодарност за работата на МВнР по организиране на конференцията и за подкрепата, която българската страна продължава да демонстрира към фонда в защитата на основополагащите принципи на ООН.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
819 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.07 | 00:51

1
Този бюрократичен речник при много думи и малко, направо никаква, информация е формиран още по времето на Хрушчов.

Добави коментар

Водещи новини