Григор Сарийски: Новото правителство ще бъде с посока към либералното

  • 30 ноември 2021 13:25

  • 2096
  • 5
Григор Сарийски: Новото правителство ще бъде с посока към либералното
© Булфото

"Новото правителство ще бъде с посока към либералното, защото първите заявки бяха за леви цели с десни политики". Тази прогноза направи пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН.

По думите му не може да не се пипат данъците и да се постигат леви цели:

"Първите изявления около новия бюджет за 2022-ра бяха свързани с това, че данъчната тежест няма да се променя, а в същото време ще продължаваме с увеличените разходи за фискални стимули, с които ще се стимулира възстановяването. Икономика, която поне малко не се отлепя от дъното е проблем както за самата икономика, така и за управлението ѝ. Вече дори виждаме и първите изказвания в тази посока. Кирил Петков каза, че предстоят най-трудните 4 години, което напомня на ранния Бойко Борисов. ... Очакваме повторение на макета на публичното присъствие на Борисов", коментира той. 

Според доц. Сарийски от страна на БСП, чийто представител на преговорите беше Емилия Масларова, "много трудно може да се очаква застъпничество за установяване на някакъв нов социален ред".

Първан Симеонов: Кабинетът на ПП може да има по-дълъг живот

По темата за влизането на България в еврозоната доц. Григор Сарийски подчерта, че ще отнеме свободата на страната за вземане на самостоятелни решения и направи сравнение със замяна на амортисьорите на автомобила с чугунена отливка:

"Повече никога няма да можете да изпитате мекотата на возията на пътя".

Според него "елитите на партиите ще се облажат от присъединяването на страна към еврозоната" и затова между преговарящите за ново управление има консенсус по темата.  Доц. Сарийски определи Плана за възстановяване с престъпление срещу възстановяването:

"За какво възстановяване можем да говорим, когато българите не могат да се изхранват. ... С тези 12,9 млрд. лева, които пак ще се разпределят по върха, а няма да се просмучат надолу, идват и един куп задължения. ... Планът ще ни доведе до по-скъпа енергия, по-интензивен ръст на базовите стоки, които потребяваме, както и до все по-труден достъп до тези стоки".

Теодора Александрова
2096 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
South park

2021.11.30 | 16:08

5
Отивам да ми клъцнат топките и се кандидатирам за премиер,Лизето ще сложим министър на отбраната пък Пенчо Педофила на образованието!
Бачо Колю до 1ви коментар

2021.11.30 | 14:25

4
Приятелю за няколко месеца сигурно има повече убийства отколкото при чекмеджетулупа както го наричаш.За другите неща предстои да видим.
ДОЛУ ГЕРБ ! ДОЛУ БОРИСОВ ЧЕКМЕДЖЕТО !

2021.11.30 | 13:43

1
Най - важното е никога , ама НИКОГА да не се забравя за кражбите , убийствата и геноцида над възрастните българи , простащините и идиотщините по време на 12 годишното управление на чекмеджетулупа Борисов и ГЕРБ ! Възмездие и тоталното им изчегъртване са необходими !
Лапкай

2021.11.30 | 14:13

3
Патката :)
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.11.30 | 14:10

2
Хората в Америка, Канада и Западна Евриопа се усмихват и са учтиви, но по естесвен начин. Психологията обяснява усмивката като защитен рефлекс от по-ранни стадии на човешката онтология, т..е. показваш зъби на отсрещния, за да го респектираш и държиш на дистанция. Тия двамтаа български мангали обаче НЕ се усмихват, а без повод се лезят като надървени п.утки за к.ур. Пълни простаци!

Добави коментар

Водещи новини