Министър Стоев: Задълбочаването на средиземноморското сътрудничество е от ключово значение за справяне с последиците от пандемията

  • 29 ноември 2021 19:27

  • 559
  • 0
Министър Стоев: Задълбочаването на средиземноморското сътрудничество е от ключово значение за справяне с последиците от пандемията
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има потвърди силната ангажираност на България с евро-средиземноморското сътрудничество и диалог по време на състоялия се на 29 ноември 2021 г. VI Регионален форум на Съюза за Средиземноморието. Той събра в Барселона министрите на външните работи на 42-те държави членки на съюза.

„Развитието и задълбочаването на икономическите и търговските връзки между страните от Средиземноморието е от ключово значение за справяне с икономическите и социални проблеми, произтичащи от пандемията от COVID-19“, изтъкна външният ни министър в изявлението си на форума, съобщават от пресцентъра на Външно министерство.

Министър Стоев: Свързаността между Европа и Азия е ключов фактор за изграждането на мира и разрешаването на конфликти

Българската страна подчерта виждането си, че солидарността и мултилатерализмът трябва да бъдат основни принципи на всяка една страна особено във времена на безпрецедентни предизвикателства.

„Убеден съм, че е възможно успешно да се преодолее кризата с COVID-19, която засяга всички аспекти на обществения живот, само ако работим заедно“, каза министър Стоев. Новата реалност изисква действия, насочени към изграждане на устойчивост на обществото, институциите и бизнеса, така че всички ние да можем да вземем адекватни, навременни и добре информирани решения за справяне с предизвикателствата от изменението на климата и предотвратяването на бедствия, като в същото време гарантираме равно включване на всички членове на нашето общество.

Дискусията на срещата бе фокусирана върху пет ключови теми -  околната среда и климата, устойчиво икономическо развитие, развитие в областта на човешките ресурси, социално включване и равенство, дигитална трансформация и гражданска защита. България споделя виждането, че петте приоритетни области трябва да бъдат основа за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството в рамките на Съюза за Средиземноморието.

В Съюза за Средиземноморието участват 27 страни членки на ЕС и 15 средиземноморски страни от Близкия изток, Северна Африка и Балканите. България е член на Съюза от самото му създаване през 2008 г.

В Барселона Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има представи България и в министерската среща на ЕС и страните партньори от Южното съседство. Обсъдени бяха последните развития по линия на климатичните промени, икономическите ползи от инвестициите в тази сфера, както и бъдещи проекти в рамките на новия Дневен ред на Средиземноморието.

Българската страна подчерта значението за ЕС на партньорите от Южното съседство. Работим в тясно сътрудничество с тях за справяне с общите предизвикателства, свързани със сигурността, опазването на околната среда, енергетиката, борбата с тероризма, образованието и особено изменението на климата. България подкрепя задълбочаването на партньорството с Южното съседство, съчетано с тесен политически диалог и искрени политически ангажименти.

Южното съседство обхваща сътрудничеството на ЕС с Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина и Тунис. През декември 2020 г. Европейският съвет прие заключения по Южното съседство, като потвърди стратегическата важност на отношенията с региона и желанието за тяхното засилване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини