Настимир Ананиев: В коалиционното споразумение ще има график за законодателната дейност

  • 28 ноември 2021 11:21

  • 467
  • 2
Настимир Ананиев: В коалиционното споразумение ще има график за законодателната дейност
© БНТ

"Доказа се, че има нужда от пълен одит на това, което се случва по българските пътища", заяви пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" и пътен експерт Настимир Ананиев.

Големият брой жертви на "Струма" е вследствие на пожара в автобуса и според Настимир Ананиев има някаква допълнителна причина за трагедията, защото нафтата много трудно може да бъде запалена, не е като бензина.

Коалиционни преговори: Нинова с разкрития за ключовите разговори с ПП

"Пътната безопасност трябва да е приоритет, не може след трагедии да реагираме. Какво е станало на "Струма" - ще каже следствието. Като експерти можем да даваме различни версии - виждате, че доста бързо излязоха с различни хипотези, че най-вероятно има комплекс от причини, свързани и с маркировката, и със сигнализацията, и елемент на човешка грешка", каза той.

Според него при сбълъска предното стъкло на автобуса също се е счупило.

"Трябва да се види тази версия за акселератор, защото много малко хора са успели да се спасят. Както казах, трябва да реагираме преди трагедиите с конкретни действия", заяви Ананиев.

На преговорите за кобинет в сектор "Транспорт" също е обсъдено, че трябва одит на големите инфрастурктурни проекти - как са били строени, спазват ли се безопасността и проектирането на пътищата.

"Две години работи Държавната агенция по пътна безопасност. Те направиха един много хубав доклад в началото, в който признаха, че 2/3 от хоризонталната маркировка е незадоволителна, а сега прокуратурата ще възлага проверка дали маркировката отговоря на стандартите. Щом агенцията е казала, че 2/3 не е задоволителна, значи около 80-90% от цялата маркировка не е задоволителна и ние, шофьорите, виждаме това", коментира експертът.

"В коалиционното споразумение ще има график за законодателната дейност."

Агенцията трябва да има координиращи функции между институциите, които отговарят за пътната безопасност, а ГЕРБ записаха, че това ще бъде просто едно аналитично звено, което да пише доклади, заяви Ананиев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
467 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.29 | 15:55

2
Пази се Настмирчо! Умен си, красив си! Истанбулската конвенция скоро ще приемем и ги ще пърхаш свободно, издокаран в рокличка!

2021.11.28 | 11:42

1
хахаха настимирчо само даде на кирчо и кокорчо регистрация и за това - депутатска заплата. отпадъци.

Добави коментар

Водещи новини