Историк: ЕС са застанали изцяло на страната на РСМ и оказват натиск върху България

  • 27 ноември 2021 19:26

  • 3366
  • 6
Историк: ЕС са застанали изцяло на страната на РСМ и оказват натиск върху България
© Кадър: БНТ

Трагедията на АМ "Струма" претъпи българската позиция по темата за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Въпреки това обаче по време на Съвета по общи въпроси в Брюксел в деня на катастрофата, страната ни е потвърдила, че няма да допусне началото на преговори със Северна Македония. Това съобщи ръководителят на българската делегация в ЕС Румен Александров пред БНР.

Темата ще се окаже предизвикателство и за новото правителство, което тези дни се готви за коалиционно споразумение.

В предаването "Говори сега" по БНТ историкът проф. Искра Баева и Любчо Нешков се обединиха около позицията, че без компромиси българско-македонската криза няма да се реши.

"И двете страни наскоро имаха избори и като че ли и в двете страни позицията е безкомпромисна, липсват отстъпки", коментира историкът проф. Искра Баева.

Проф. Баева допълни, че трагедията на АМ "Струма" ще доведе до една емпатия, съчувствие между двете страни, което е една малка стъпка, необходима към постигането на споразумение.

"ЕС със своите основни инстицуи, както и други западни държави, са застанали изцяло на страната на РСМ и оказват натиск върху България, тя едностранно да се съгласи със започването на преговорите. Струва ми се, че това е една грешка на тези инстицуии, защото те не могат да разберат българските позиции и смятат, че това е едно балканско упорство", допълни проф. Баева.

"България не спира и не налага вето за започване на преговори с РСМ за членство в ЕС, ние просто не одобряваме преговорната рамка, защото нямаме гаранция че в този процес нещата ще се изпълняват", обясни Любчо Нешков.

По думите му българската позиция не е изненада, защото е налице серия от неизпълнени ангажименти в двустранните отношения.

"Трябва да има реални преговори. Ние не виждаме македонски полици, тази държава няма посланик в София вече втора година, какви послания, какви преговори, какви компромиси, когато от другата страна ние имаме едно засилване на антиевропейска пропаганда в РСМ, каза Нешков.

Според тях едва ли партиите, които ще влязат в новата коалиция ще имат различна позиция от тази, която многократно е била заявена. Те са категорични, че проблемът се крие и в подхода на българските политици, защото досега страната ни не е прилагала "външна пропаганда", т.е. да разяснява позицията си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3366 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Добри

2021.11.28 | 11:04

6
Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Той измина 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. След 1984 г. в Китай използват неговия Браунов генератор за неутрализиране на радиоактивни отпадъци. Инж. Чавдар Каменаров създаде „Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода“. Проф. Димитър Митев от ВХТИ “Асен Златаров“ Бургас създаде технология за получаване на чиста евтина енергия. И още хиляди открития събират прах, докато икономиката умира и българите мизеруват !!! Ако българските политици пречат за внедряване на постиженията на българските откриватели в българската икономика – защо получават заплати и пенсии и се наричат българи ?
като го правят

2021.11.28 | 09:02

5
Море войводо глава си давам хубава Македония на еврогейски съюз не давам!
Хахаха

2021.11.28 | 06:58

4
Комунягите видяха, че партията им заминава и се чудиха как да излъжат простия народ и кво да направим? Ще направим една нова партия за да може да си мислят, че промяната идва. Прост народ и мега, гига кух! Сега бързо ще се открадне квото има да се краде и тия двамата смешници ще си вдигнат гащите и дим да ги няма. Българино от 30 и повече години една шайка петолъчки ви краде парите но ти българино не разбра, че всички са едно.
Хюсню бей

2021.11.27 | 22:08

3
Червено комунистическо бабче! Време е да се разкараш от медиите!
Жоре

2021.11.27 | 20:17

1
Нея дишам Баева но е 100% права. ЕС ни третира като туземци. Ние да отстъпим и това е.
ISTORIK

2021.11.27 | 21:10

2
По времето на Бойко Б., обаче позицията им беше в наша полза. Струва си да се замислими!

Добави коментар

Водещи новини