Елисавета Белобрадова: Има нефункциониращи социални услуги, но постигнахме съгласие държавните детски градини да са безплатни

  • 26 ноември 2021 17:56

  • 2048
  • 4
Елисавета Белобрадова: Има нефункциониращи социални услуги, но постигнахме съгласие държавните детски градини да са безплатни
© Кадър: БТВ

Всички колеги бяхме приятно изенадани поне в обсъждането на социалния ресор. Срещата беше около 4 часа и половина, което е изключително добре, специално за този сектор. Постигнахме голямо разбирателство по много теми. Това заяви Елисавета Белобрадова от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" в предаването "Лице в лице" по БТВ след участието си в преговорите за социалния сектор заедно с останалите три партии, от които се очаква да се договорят за коалиционно управление.

"За да се вземе решение по всичко трябва да се направи сериозно проучване и анализ. Има нефункциониращи социални услуги. Виждаме какво се случва с възрастните хора. Социалните услуги не могат да отговорят на нуждите, включително и на жените, които са жертви на домашно насилие, тъй като няма институции", каза тя.

Какво договориха ПП, БСП, ИТН и ДБ по социалната политика?

"За пенсионерите беше предвидена една помощ от 120 лева, която е до края на годината, и впоследствие ще има системно повиша нане на пенсиите. Постигнахме съгласие, че пенсиите няма да падат под размера на тази добавка от 120 лева. Имаше предложение от ПП всички детски градини и ясли да бъдат безплатни. Обърна се внимание, че това не гарантира място в тях, тъй като няма толкова места. Постигнахме съгласие да са безплатни градините и яслите. Проблемът с градините е на регионално ниво. Трябва да се превърне в национален приоритет", заяви още Белобрадова.

„Огромна част от тези деца, за които няма място, са на територията на София. От Софийска община ни казват, че пари няма. Господин Василев подчерта, че при разговор със Софийска община има едни 70 млн. и се губим по трасето има ли пари, няма ли пари. Проблемът е на регионално ниво и е бил поддържан на регионално ниво дълго време“, каза тя.

Кооперативите са една от алтернативните форми, която може да се използва, допълни Белобрадова и даде за пример Германия, където една гледачка гледа 4 до 5 деца в собствено жилище.

„Това са едни алтернативни форми, които биха могли много бързо да помогнат на много родители да намерят места за своите деца. Въпросът е до каква степен държавата ще се задейства бързо и кога държавата ще започне да отпуска ваучери за родителите, чиито деца са на частна детска градина“, допълни Белобрадова.

На въпроса има ли пари държавата за безплатни детски градини и ясли тя отговори, че в момента разговорите се водят на тема принципи, по които ще работят, и няма как в рамките на 4 часа някой да успее да калкулира тези разходи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2048 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
тцтцтцт

2021.11.27 | 06:05

4
Тази защо не си боядиса брадата ,да не и е бяла ?

2021.11.26 | 18:14

1
Само да кажа .безплатен обяд няма.хубави идеи ама трябват пари а парите идват от данъци

2021.11.26 | 20:49

3
Какъв обяд бе гной?
политолога

2021.11.26 | 18:20

2
а тая каква е

Добави коментар

Водещи новини