Министър Стоев: Свързаността между Европа и Азия е ключов фактор за изграждането на мира и разрешаването на конфликти

  • 25 ноември 2021 17:30

  • 598
  • 0
Министър Стоев: Свързаността между Европа и Азия е ключов фактор за изграждането на мира и разрешаването на конфликти
© МВнР

Устойчивата свързаност между Европа и Азия е ключов фактор за изграждането на мира и разрешаването на конфликти. Тя е гаранция за просперитет, сигурност и основан на правилата многостранен международен ред.

Това заяви министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има по време на XIII Среща на върха на страните от Азиатско-европейския форум (АСЕМ), организирана от Камбоджа на 25-26 ноември 2021 г. във видеоконферентен формат. Темата на форума е „Укрепване на многостранното сътрудничество за споделен растеж“.

Министър Стоев направи изявление по темата за свързаността в рамките на първата пленарна сесия „Ролята на АСЕМ за насърчаване на основания на правилата многостранен международен ред“. Българската страна открои като приоритет изграждането на програма за съвместна свързаност между Европа и Азия, която да се основава на синергии между различни проекти и инициативи, обвързани с нуждите на обикновените хора, гражданското общество и частния сектор. 

Светлан Стоев пред европейските посланици: Отношенията на ЕС със Западните Балкани не трябва да се изчерпват само с политиката на разширяване

„Ключът към успеха се крие в изпълнението на целите за устойчиво развитие, зелената и цифровата трансформация, устойчивостта на веригите за доставки и зачитането на правата на човека и основните свободи”, заяви Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има. Положителният опит от сътрудничеството в областта на свързаността в рамките на АСЕМ, включително в контекста на диалога за устойчиво развитие и инициативата Дунав-Меконг, може да се приложи и в други региони. Подчертано бе, че България отделя специално внимание на насърчаването на свързаността с непосредствените съседи на ЕС, включително и чрез тристранно сътрудничество. Външният ни министър даде за пример Инициативата „Три морета“, която дава възможност за засилване на свързаността в рамките на ЕС и между ЕС и съседните му региони.

Българската страна обърна внимание и на Стратегията на ЕС за сътрудничество в Индийско-Тихоокеанския регион. Тя открива нови пътища за засилване на свързаността с партньори от региона, включително чрез осезаеми резултати и видими проекти, както в двустранен план, така и в рамките на многостранни форуми. Външният ни министър благодари на Камбоджа за организирането на тази среща на върха, посочвайки, че АСЕМ остава уникална платформа за открит обмен на мнения между ключови участници от Европа и Азия.

В XIII Среща на върха на АСЕМ участваха лидери на държавите членки от Европа и Азия, както и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. В края на форума се предвижда приемането на три заключителни документа - Изявление на председателя на АСЕМ13, Изявление от Пном Пен по социално-икономическото възстановяване след кризата, породена от пандемията COVID-19, и Документ на АСЕМ по свързаността, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
598 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини