Първи конфликт между потенциалните партньори в бъдещото правителство

  • 25 ноември 2021 19:06

  • 9931
  • 20
© Фейсбук

Поредната тема на консултации между партиите, които искат да съставят коалиционно правителство, е по темата "Регионално развитие".

От БСП участват Асен Гагаузов (министър на регионалното развитие в кабинета на Сергей Станишев), Борислав Гуцанов (депутат в три парламента), Генади Събков (бивш кмет на Мездра), Петко Тюфекчиев (областен координатор на БСП за област Велико Търново), Михаил Лисков (бивш кмет на Харманли) и Стефан Начев.

Експертите на "Има такъв народ" включват Гроздан Караджов (предложен за министър на транспорта в проекто-правителството на партията, бивш главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения и Министерството на транспорта), Георги Георгиев (собственик на консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани с публични и частни средства), Силвия Бакърджиева (номинирана за екоминистър в проекта за кабинет на ИТН с 12 години стаж в държавната администрация и институции на ЕС), арх. Владо Вълков (избран сред 40-те най-обещаващи млади архитекти на Европа) и Галя Бърдарска (има 48 години проектански и научен стаж в областта на качеството и управлението на водите).

Ето по кои политики и за кои промени се договориха ПП, ДБ, ИТН и БСП по темата “Вътрешна сигурност”

Експертите на "Демократична България" са Зарко Маринов (бивш зам.-областен управител на Смолян, главен редактор на в. "Отзвук"), Надежда Йорданова (специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС), Йордан Иванов (председател на ДСБ Пловдив), Надежда Бобчева (зам.-кмет на район "Оборище" в София) и Грети Стафанова (член на Националното ръководство, строителен инженер).

"Продължаваме промяната" са представени от бившия финансов министър Асен Василев, Йордан Терзийски (предприемач, занимава се проектиране и управление на архитектурни и интериорни проекти), и Богомил Петков (председател на представителство в Габрово на Камарата на строителите в България).

Създаване на национален фонд за сближаване на районите, който да инвестира в изоставащите общини, за да настигнат напредналите, предложи да залегне като един от приоритетите в областта на регионалното развитие бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов от БСП. Предложението е от него да се финансират проекти в Северозападна България, Родопите и Странджа Сакар. От БСП подкрепят и проектите за тунелите под Шипка и Петрохан, и изграждане на трети Дунав мост. От левицата смятат, че трябва да се премине и към реална децентрализация на общините.

БСП иска приемане на нов Закон за устройства на територията, защото в сегашния има над 100 поправки. В него трябва да бъдат заложени електронни услуги, това се разбра по време на консултациите за кабинет по темата регионална политика. От левицата смятат, че е нужен и нов закон за обществените поръчки, в който да се предвиди вариант за индексация на вече сключени договори при промяна в цените на материалите.

"Има такъв народ" иска всеки да е на 30 минути от основни услуги.

Предлагаме, когато говорим за регионално развитие, да се фокусираме до пет неща - пътища (жп и автомобилен транспорт), медицинска помощ, достъп до образование, високоскоростен интернет, ред и сигурност. Ние искаме всеки човек в страната да е на 30 минути от медицинска помощ, училище и дори забавления, сподели Гроздан Караджов от партията.

,,Общините в България са във феодална зависимост по подобие на Русия и на това трябва да се сложи край'', каза от името на "Демократична България" Йордан Иванов. Той посочи, че в България местните данъци са 4% от общите, при средно ниво в Европа 40%. Така общините не могат да провеждат собствени политики. От ДБ предложиха и конкретни мерки за гарантиране на повече приходи на общините и финансова самостоятелност. Иска се дори за 1% от бюджета да се решава на референдум за какво да се похарчат.

Разполагане на фотоволтаици на покривите на панелните блокове може да им даде финансова независимост, те да получат автономност и да финансират с приходите от тях конструктивни укрепвания на сградите, предлагат от "Демократична България", като акцент в регионалната политика на бъдещото правителство.

Общинският съветник от София Грети Стефанова посочи, че към момента в панелни блокове живеят 2.7 млн. души в цялата страна. Според нея санирането до момента е само едно пудрене на панелките, за което са дадени над 2 млрд. лв.

Първи конфликт между потенциалните коалиционни партньори в бъдещото правителство предизвика предложението капиталовите разходи на общините, финансиране от централния бюджет, да се предлагат на проектен принцип, като се одобряват от Народното събрание. Сега това се прави от Министерския съвет.

Според бившия финансов министър Асен Василев МРРБ ще помага на общините в подготовката на проектите.

По наше време 99% от проектите нямаха бизнес план и финансова обосновка, това е порочна практика, подчерта той.

За БСП такава идея няма да се приеме от кметовете, защото ще затрудни много работата им. Споровете приключиха сред преформулиране на точката. Финално тя звучи така: "Капиталовите разходи на общините, извън нормалното капиталово планиране, да бъдат одобрявани на проектен принцип, заедно с бюджета от държавата, от Народното събрание. МРРБ ще помага в подготовката на проектната документация.

Последвайте канала на

Владимир Василев
9931 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
Слави е по зле от Бойко !

2021.11.25 | 20:58

12
Помнете ми думата, ИТН играе цирк, накрая Чалгара ще спъва съставянето на новото правителство!
S

2021.11.26 | 10:54

20
А дано.

2021.11.25 | 22:13

15
Точно това трябва да стане
Хит на деня

2021.11.25 | 19:00

6
Фотоволтаици по покривите на панелките?! С "приходите" от тях (!?) да живеещите в тях да си обновяват панелките. Какви приходи/ загуби и за кого? То, си е ясно- далаверите са големи и вони та не се трае.
до червения боклук под мене

2021.11.26 | 10:25

19
некадърните олезени п.едерастчета от чужбина и крадливите болшевики от БКП-БСП мислят от 7 месеца само, от къде могат да се откраднат нЕкви пари. Това е истината, русофилистик мръсен. Всички големи строежи в държавата са спрени! Пфу долни изроди!
Хит на годината

2021.11.25 | 20:08

11
Важното е, че се чува какво мислят да правят, та може да им се опонира. При гербавите се разбира колко е окрадено години по-късно :)

2021.11.25 | 19:44

8
Герберщината много им се иска да има конфликти но няма и няма да има.Герб умре и дпс
Toshko Afrikanski

2021.11.25 | 21:54

14
Kokala delat.
Този АФРИКАНСКИ

2021.11.26 | 09:14

18
Е НАЙ, ДОЛНОТО ИЗЧАДИЕ
Petko Petkov

2021.11.26 | 07:04

17
S BKP napred....xaxaxaaa....
Факю

2021.11.26 | 05:30

16
Като запретнаха ръкави ония ми дуп.етати, искри захвърчаха. Мамицата ви мръсна и бок.луци !

2021.11.25 | 21:13

13
фотоволтаници с пари или безвъзмездно?Освен фотоволтаници ефективни през лятото са нужни и приспособления и мн.други и решение на ОС.Другари и другарки защо спряхте безвъзмездното саниране в плана за развитие,нарочно и порочно спряхте една неотложна инициатива.И точно тези фотоволтаници бяха предвидени,тъпаци недни!А сега ще дават безплатно фотоволтаници на приближени,а те ще ги продават на домакинствата.
ЕЛЕКТPА

2021.11.25 | 17:16

5
Гледам и не вярвам на ушите си, и направо онемявам, като гледам новото политбюро на КОМпартия и присъдружното и ОФ, с главен секретар на блатото, Кауна Радеф. Където Мая Манолова Костинбродската се изживява като Цола Драгойчева , а в ролята на Дража Вълчева Импексовата Краднелия. Бойкикев е новия Петко Таков, а Славуца си същински Лилов. Двата харвардски плъха Макс и Мориц, се вживяват като Станко Тодоров и Пенчо Кубадински. В Блатото на Радеф, всяка крастава жаба, може да е Прецеден...

2021.11.25 | 19:45

10
Електра едиси майката.
Чудомир

2021.11.25 | 19:45

9
Някои не си е пил хаповете...
nn

2021.11.25 | 16:20

1
pak da vi kaja naivnici dokato vav tezi pregovori e slugata na grob osranata ninova shansove za uspeh niamate

2021.11.25 | 19:33

7
Като не знаеш какво да кажеш,по-добре мълчи.
Умник Гюро

2021.11.25 | 16:48

4
Промяната: нео-комунисти - глобалисти делят баницата с дърти комунисти от БКП/БСП, с боядисани комунисти и ДС-ченгета от Демократична България и шутовете-чалгаджии на борците и Мултигруп от ИТН. Български народе, този път те прецакаха 2 пъти, тъй като и президентът е от тази смрадлива баница. Честита промяна.
Всички мишки се събрали щото котака спи

2021.11.25 | 16:32

3
Стига с тоя клуб,имитиращ преговори!!Събрали се като в селско читалище и плещят кой какво се сети с" учен" вид!!!

Добави коментар

Водещи новини