Гълъб Донев: Държавата ще подпомогне всички пострадали при пожара в Рояк

  • 23 ноември 2021 16:34

  • 1340
  • 2
Гълъб Донев: Държавата ще подпомогне всички пострадали при пожара в Рояк
© Булфото

Част от евакуираните при пожара в село Рояк възрастни хора ще бъдат пренасочени към други домове. Това съобщи социалният министър Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София., който посети оцелелите.

Те се намират в хотел в село Аспарухово. Тези от близките на пострадалите, които искат да приберат роднините си ще могат да го направят, добави министърът. Условията в дома в село Рояк са били добри, като той е бил проверяван.

24 ноември ще е ден на траур в България

"Около 14 човека, лежащо болни и с физически увреждания, трябва да бъдат настанени в социални домове, а около 33 - 34, които са с деменция и психични проблеми, за тях ще се търси подходящата услуга. Към момента са настанени в този хотел, условията са отлични, разговарях с част от хората, които са контактни, чувстват се добре, но, разбира се, са стресирани от случилото се в дома", каза социалният министър по време на брифинг.

Хората могат да останат в хотела толкова време, колкото е необходимо, ще се водят разговори и със собствениците на дома в Рояк, за да се уредят отношенията относно платени такси и обслужване на хората. Всички пострадали и роднините им ще бъдат подпомогнати от държавата. Част от тях са загубили личните си документи, ще им бъдат издадени нови.

"С тези близки, които искат да вземат родителите си и искат да се грижат за тях, няма проблем. Има и такива, които няма кой да вземе и ще бъдат пренасочени в други социални услуги. Дирекция "Социално подпомагане" във Варна води разговори с други държавно делегирани институции", заяви Донев, предаде БНТ.

В момента се правят проверки на дома от няколко институции - прокуратура, "Пожарна и аварийна безопасност", държавната дирекция "Социално подпомагане", Агенцията за качество на социалните услуги и др.

 

Още от август е разпоредена проверка в домовете за възрастни в цялата страна. Капацитетът на Агенцията за социално подпомагане обаче е ограничен. Докладът от първите проверки е предоставен на компетентните органи.

9 души загинаха при пожар в дом за възрастни хора в село Рояк

От 1 януари всички социални заведения трябва да бъдат прелицензирани и всички домове, в които са констатирани нарушения, ще бъдат затворени.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1340 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Сенко

2021.11.24 | 02:49

2
ДА ОЦЕЛЯВАТЕ: Витамин С на прах, разтворен във вода: по 500 мг сутрин и вечер + цинк(непечено тиквено семе със зелените ципи), Витамин Д(рибено масло) + калций(извара), Mултивитамини, Mагнезий, Cелен(чесън, бразилски ядки); Aспирин по 250мг сутрин и вечер – за тези с разширени вени и сърдечни проблеми. При заболяване дозите се увеличават !!! Ваксини, непроверени поне 10 години в практиката и без гаранция от фирмите производители са капан ! БРАНЕТЕ СВОБОДАТА СИ НА СЕЛО с кози, кокошки, чист въздух и вода !!! Vitamin C Is Being Used As A COVID-19 Treatment In New York Hospitals and Zhongnan Hospital in Wuhan, China
Gugutko

2021.11.23 | 21:54

1
Vinovni sa predishnite upravnici !

Добави коментар

Водещи новини