Кирил Петков обяви, че се надява Иван Гешев сам да си подаде оставката

  • 23 ноември 2021 18:15

  • 13680
  • 74
©

Започнаха дискусиите на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" с БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" и "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" на тема Правосъдие. Целта на обсъжданията е да се постигне коалиционно споразумение с тези политически партии за създаване на правителство.

От днес до събота "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" започва серия от дискусии по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват по трима експерти от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" и "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

На живо: Започнаха дискусиите на "Продължаваме Промяната", БСП, ИТН и ДБ, обсъждат темата енергетика

Нагласите са да се формира кабинет преди Коледа.

Това, което ще обсъдим е изключително важно, защото ако тук не се разберем, всичко останало няма да има смисъл. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически по време на дискусията, предаде репортер на Novini.bg.

Визията на ДБ е България да бъде свободна, силна, достойна и просперираща държава. Това е пряко свързано със сектор „Правосъдие“.

„Има 5 цели, които трябва да постигнем. На първо място трябва да се постигне независим съд, реформа в прокуратурата, реформа в регулаторните органи, реформа в антикорупционната комисия и по-добър достъп на гражданите до правосъдие“, заяви адвокат Надежда Йорданова.

Според нея това са мерки, които могат да се постигнат в първите 100 дни управление.

По отношение на реформата в Прокуратурата от ДБ смятат, че на първо място стои въпросът главният прокурор да подаде оставка. По отношение на реформата в Прокуратурата от ДБ смятат, че на първо място стои въпросът главният прокурор да подаде оставка. Освен това е важно да няма пряко политическо кадруване, както и да се намали мандата на главния прокурор на 5 години.

Започнаха преговорите за съставяне на нов кабинет, Кирил Петков изключително доволен от диалога по темата "Икономика"

Според Атанас Славов ВСС трябва да се състои в мнозинството си от съдии, пряко избрани от съдии. Той допълни, че има и възможност да има два отделни съдебни съвета - за съдии и за прокурор.

Това ще изключи рисковете от политическа намеса. Освен това изборите на председателите на върховните съдилища да стават "пред очите на всички", като кандидатурите да са на магистрати от самите съдилища. Това, според него, ще спре политическото кадруване. Ако все пак не се стигне до разделяне на два съдебни съвета, то тогава да се мисли за балансиране на квотите, каза Славов.

Според него е необходимо главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във да подаде оставка или да бъде освободен. За да се постигне по-голяма прозрачност на институцията, в редица страни има изграден модел за освобождаване на главния прокурор от депутатите, но със специално мнозинство и указ на президента. Специализираното правосъдие се използва за това "да ударим тези, които не са удобни", каза Надежда Йорданова.

Според нея формирането на политически квоти в регулаторни органи трябва да приключи, а в тези институции трябва да има критерии за случайно разпределение на преписки. Тя поиска и система за търсене на отговорност в тези институции. Една от спешните мерки е преосмисляне на ситуацията с КЗК, на която мандатът беше увеличен с две години, посочи още Йорданова.

ДБ предвижда и въвеждане на индивидуална конституционна жалба, намаляване на съдебните такси, гаранции за независима адвокатура.

Има проблем с дефицит на доверие в правосъдието. Това означава, че няма справедливост, посочиха от ИТН. Най-общо визията на ИТН е осигуряване на правата на гражданите и фирмите, както и осигуряване на истински независима съдебна власт. Важното за ИТН е и връщането на доверието на гражданите в правосъдната система.

България от доста години страда от дефицит на доверие към институциите. За съжаление, когато този дефицит на доверие е в правосъдната система, това означава, че липсва справедливост, коментира Радостин Василев.

Той отбеляза, че мерките, които предлагат в три модула, са очертани от възможностите, които предлага обикновено мнозинство, защото няма мнозинство за голямата реформа.

Андрей Михайлов посочи, че реформата е належаща, неизбежна е и ще се случи. По думите му, реформата на Висшия съдебен съвет /ВСС/ е най-големият инструмент за въздействие в съдебната власт. Според Михайлов изменение на Конституцията към момента е правно и политически трудно да се прогнозира и призова по-скоро да се мисли за промени в Закона за съдебната власт. От ИТН предлагат ВСС да се раздели на съдийски и прокурорски съвет, не само на колегии, а при невъзможност, защото това изисква конституционна промяна, да се реформира дейността на ВСС.

От ИТН също имат идея за намаляване на парламентарната квота във ВСС. Ива Митева каза, че е противник на премахването изцяло на партийната квота във ВСС, защото това ще капсулира системата. Кариерните бонуси трябва да ги отменим незабавно, посочи още тя. В програмата на ИТН е залегнала възможност за пряк избор на главния прокурор, но това пак предполага промяна на Конституцията. В Закона за съдебната власт могат да се променят правомощията на главния прокурор и преосмисляне на тази фигура като институт, смятат още от партията.

Андрей Михайлов отбеляза, че електронното правосъдие е акцент за ИТН, като посочи, че електронното правосъдие е много повече от дистанционна връзка. Реформа в Комисията за защита на конкуренцията е болезнено наложителна, коментира още той и отбеляза, че от там минава контролът на обществените поръчки и сливанията. От ИТН поставиха и темата за законопроект за частния фалит. Предвиждаме поетапно въвеждане на мълчаливото съгласие, заяви още Михайлов.

Ива Митева заяви, че мажоритарната изборна система няма да е червена линия за ИТН. Тя посочи, че Централната избирателна комисия трябва да бъде направена абсолютно деполитизирана и независима, да се премахнат партийните квоти и да се редуцира до седем-девет членове.

Според "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" трябва да се постигне справедливост с реформата на съдебната система. От партията са представени от Иван Иванов, Крум Зарков, Таня Найденова, Филип Попов и Явор Димитров в преговорите за коалиционно споразумение с "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" и "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" по тема "Правосъдие".

По думите на Филип Попов в центъра на реформата на съдебната система трябва да са правата и законните интереси на гражданите и стопанските субекти. Той посочи, че когато се говори за правосъдие, хората разбират и очакват от държавата справедливост - "Ако не постигнем това, нищо не сме постигнали". Попов представи част от приоритетите на "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България", които включват: закриване на специализираните съд и прокуратура; изменение на чл. 139 от Закона за съдебната власт, който разширява функциите и правомощията на главния прокурор; въвеждане на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебни производства срещу главния прокурор, ръководителите на прокуратурата и полицейското насилие; превръщане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество в работещо звено; Министерството на правосъдието да стане основен инициатор, автор и съавтор на необходимите реформи в съдебната система.

От партията имат приоритети и за Висшия съдебен съвет и Инспектората на ВСС, които обаче касаят промяна в Конституцията и конституционно мнозинство.

По думите на Иван Иванов, приоритетите, които трябва да се случват в първите 100 дни са: закриване на специализираните съд и прокуратура, и промени, свързани с главния прокурор.

Според Крум Зарков, партиите не трябва да забравят, че темата за правосъдието касае пряко хората с нарушени права и които са жертви на престъпление. По думите му, наказателната политика в България трябва да бъде достатъчно ефективна в преодоляването на всеки вид престъпност, а не само корупцията. Той добави, че трябва да се създаде съвет, който да изследва първопричините за престъпна дейност и да се направи анализ. Зарков предложи да се обърне внимание на стратегиите за наказателната политика и пенитенциарната система, изготвени с визия до 2025 г., и да започне тяхното реално изпълнение. Също така той изрази позиция, че трябва да бъдат направени промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, които да позволят пред българския съд да се разглеждат казусите с нарушаване на Конвенцията за правата на човека, а не това да се прави в съда в Страсбург.

Правосъдният министър се закани да отстрани Гешев при "зелена светлина" от КС

"Бих се радвал главният прокурор, като направим сега коалиционно мнозинство, да си даде сам оставката, за да не се занимаваме с него. Този проблем да се свърши от само себе си. Надявам се, че и той гледа в момента". Това каза съпредседателят на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически по време на преговорите за коалиционно споразумение с "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" и "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България".

Петков посочи, че на база цели и теория партиите в преговорите са "много обединени". По думите му България трябва да се превърне в държавата, която за най-кратко време е успяла да изкорени корупцията. Според него, ако свалим нивото на корупция у нас до това на Словения, БВП на страната ни ще се повиши с 50 процента.

Петков добави, че корелацията между корупцията и икономическо развитие е над 70 процента. Той заяви още, че е важно коалицията да се прави с мандат за четири години, за да са сигурни "инвеститорите в корупционния процес", че идва един много дълъг период, в който те няма да могат да ползват обществените средства за лични интереси.

Лена Бориславова представи част от приоритетите на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" в сектор правосъдие. Краткосрочната програма за борба с корупцията включва да има нова парламентарна комисия, която да се занимава с корупцията, която да изготви доклад за дейността на КПКОНПИ и да даде законово основание за смяната на ръководството на комисията. Новата парламентарна комисия трябва да утвърди приоритети и стратегии за работата на КПКОНПИ. Също и да преразгледа информацията за данни за престъпления, извършени от магистрати и внасяне на сигнал до Инспектората на ВСС.

От "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" предлагат още КПКОНПИ да се раздели на две комисии, като едната да обедини дирекциите за противодействие на корупцията и установяване конфликт на интереси, а втората да се занимава с възстановяването на активи от лица, които не могат да докажат как са се сдобили с имуществото си. Предлага се още КПКОНПИ да може да възлага проверки на НАП и ДАНС, както и да обжалва в съда откази на прокуратурата за образуване на производства по неин сигнал. В краткосрочната програма на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" се включва още избор на нови членове на Инспектората на ВСС.

От ПП посочиха, че подкрепят идеята за това Висшият съдебен съвет /ВСС/ да се превърне от постоянно действащ в орган, който взима решения на отделни /временни/ сесии в рамките на мандата си и да бъде подкрепен от постоянно действащи комисии. Други акценти в програмата са закриване на специализираните съд и прокуратура, въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, отчетност на прокуратурата, анализ на натовареността на съдилищата и прекрояване на съдебната карта.

Никола Минчев представи дългосрочните цели на партията с уговорката, че за постигането им е нужно мнозинство, което надхвърля настоящия формат. Една от тях е да се работи към разделяне на ВСС на съдебен и прокурорски съвет, като се промени и тежестта на парламентарната и професионалната квота в тях - в съдийския да се увеличи професионалната, а в прокурорския да се увеличи парламентарната квота. Също така да се помисли дали прокуратурата ще бъде в съдебната власт или извън нея, както и дали да отпадне фигурата на главния прокурор или да бъде сведена до административни и организационни функции. Минчев посочи още, че от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" застават зад предложението да се въведе индивидуална конституционна жалба.

Мая Йорданова
13680 74

Свързани новини

Коментари 74

Добави коментар
Džou En Laj

2021.12.08 | 22:16

74
mo6enik...ti si za zatvora...

2021.12.08 | 22:15

73
mo6enik!!!
popche

2021.11.29 | 18:02

72
абе кирчо ,що ни си одиш на село
Кирчо

2021.11.29 | 17:14

71
Не може слуга да иска оставки!
анонимен

2021.11.24 | 06:30

70
ЗАЩО ФАЛШИФИЦИРАХТЕ ИЗБОРИТЕ ?

2021.11.24 | 04:39

63
Когато положи клетва в НС в Конституцията която наруши заради зависимостите да се докопа до власт с цел разпорежда през просото, доброволно да се откаже от имунитета си и предаде на независимата съдебна власт която има наглостта да атакува.
Смях

2021.11.24 | 06:28

69
Прокypатурата не е "съде6на власт", тя е адвоката на държавата в съда, когато тя е ищец.
Само така

2021.11.24 | 06:26

68
по цял свят котката, дето не лови мишки я изхвърлят на улицата.
ГАТАНКА

2021.11.23 | 20:35

36
На кой България му е у сърцето и на Спецов пишлето у дупето :)
На тиквата

2021.11.24 | 06:24

67
Ся почва НАП да гледа в чекмеджетата :) :) :)
gf

2021.11.23 | 19:15

23
Май Байдън не поздрави Радев - значи Кирчо ти си никой.
байден

2021.11.24 | 06:06

66
забравих, деменцията ме убива.
Putin

2021.11.23 | 21:57

43
Az go pozdravih.

2021.11.24 | 06:05

65
само тиквотролове беснеят из форума, явно са без работа вече

Добави коментар

Водещи новини