Премиерът Стефан Янев се срещна с еврокомисаря Тиери Бретон

  • 19 ноември 2021 13:15

  • 468
  • 0
Премиерът Стефан Янев се срещна с еврокомисаря Тиери Бретон
© МС

Министър-председателят Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен проведе среща с европейския комисар по вътрешен пазар Тиери Бретон. В рамките на разговора им в Министерския съвет европейският комисар Бретон поздрави премиера Янев за работата на ръководеното от него служебно правителство в интерес както на българските граждани, така и на европейските граждани в контекста на членството на България в Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателят Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен и европейският комисар Тиери Бретон обсъдиха теми от европейския дневен ред, включително предизвикателствата, породени от пандемията от COVID-19. Еврокомисар Бретон изтъкна, че в цяла Европа лидерите се налага да взимат тежки и непопулярни решения, полагайки усилия да се справят с кризата. В този смисъл Бретон посочи, че настоящото му посещение в София е израз на пълната му подкрепа за борбата на България срещу пандемията. 

Тиери Бретон: България може да се превърне в източник на нов вариант на COVID-19

Премиерът Янев запозна европейския комисар с част от мерките на служебния кабинет за подкрепа на гражданите и бизнеса в кризата. Министър-председателят изтъкна, че зеленият сертификат е въведен, така че да няма локдаун в страната. Същевременно са налице достатъчно ваксини за всеки, който има желание да се ваксинира срещу COVID-19. Премиерът Янев акцентира също върху въпроса за даряването на ваксини на трети страни, като по думите му е необходима допълнителна гъвкавост на европейско ниво, така че да има възможност да се оказва по-голяма и бърза подкрепа. 

В рамките на срещата бе обсъдена и темата за европейската сигурност и отбраната, като във фокуса на разговора беше киберсигурността. Министър-председателят Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен и европейският комисар Тиери Бретон изразиха сходни позиции по отношение на нарастващото значение на киберсигурността за Европейския съюз и се съгласиха, че е в интерес на ЕС да се работи още по-активно по темата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
468 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини