МОСВ ще изиска нов доклад за ОВОС за разширението на "Асарел Медет"

  • 12 ноември 2021 16:21

  • 1678
  • 1
МОСВ ще изиска нов доклад за ОВОС за разширението на "Асарел Медет"
© Pixabay (архив)

С писмо до РИОСВ-Пазарджик Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ изиска нов доклад за оценката на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за инвестиционното предложение /ИП/ на "Асарел-Медет" АД за разширяване на промишлената площ в Панагюрище. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

От МОСВ припомнят, че вече е била проведена процедура по ОВОС и е постановено решение от 2012 г., за което е допуснато и предварително изпълнение. Впоследствие издаденият от министерството административен акт е обжалван пред Върховния административен съд (ВАС). С влязло в сила решение на ВАС от юни 2019 г. решението по ОВОС на министъра окончателно е отменено на последна инстанция, а преписката е върната за ново произнасяне на компетентния орган.

Последното произнасяне на ВАС е било през септември 2021 г., с което отново е отхвърлено поредно искане на "Асарел Медет" АД за отмяна на съдебното решение, посочват от МОСВ. При възобновената процедура по ОВОС през 2020 г. от "Асарел-Медет" АД е било потвърдено, че всички дейности по разширяването на промишлената площ са приключили на 100%. От МОСВ уточняват, че тогава на практика всички обекти са били въведени в експлоатация и са функционирали без решение по ОВОС.

От министерството информират, че в националното екологично законодателство не съществува законова предпоставка за провеждане на процедура по ОВОС за действащ обект. МОСВ се позовава на Практиките на Съда на ЕС относно прилагането на Директивите по ОВОС и СЕО, съгласно които се допуска провеждане на posteriori аssessment ("пост фактум" оценка) по смисъла на процедура по ЕО/ОВОС. Оценка, извършена след изграждането и влизането на инсталацията в експлоатацията, не може да бъде ограничена до бъдещото въздействие върху околната среда, но също така трябва да се вземе предвид отчитане на въздействието върху околната среда от момента на приключване на дейностите по въвеждане в експлоатация, уточняват от министерството.
От МОСВ изискват от директора на РИОСВ-Пазарджик новия доклад за ОВОС след положителна оценка на качеството да има обществено обсъждане в засегнатите от реализацията на инвестиционното предложение населени места. От министерството настояват докладът да бъде съобразен и със съдебните решения на ВАС и указаната практика на Съда на ЕС.

МОСВ внесе в МС проект за ограничаване вноса на неопасни отпадъци

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1678 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Смях

2021.11.14 | 15:26

1
Снимката е на Асарел въглища, а не на Асарел Медет.

Добави коментар

Водещи новини