МВР: 60 млн. лв. за АМ „Хемус“ са били изнесени кеш в сакове и чували

  • 05 ноември 2021 12:17

  • 10583
  • 64
© Булфото

Извършва се проверка във връзка с строителството на АМ „Хемус“. В хода на проверката се установява, че има множество строително-монтажни работи без разрешително за строеж. Те са извършени от фирми, които са получили аванси от "Автомагистрали" ЕАД. Изисквани са всички договори, свързани със съвместителство на лот 4 до лот 9. Това заяви гл. ком. Станимир Станев, директор на ГДНП на брифинг пред медиите.

„Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязло в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали" ЕАД” каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

„За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като на фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС", добави Станев.

На пресконференция директорът на ГДБОП Калин Стоянов съобщи, че след подадени сигнали е започнала проверка на търговско дружество заради отпуснати през лятото на 2020 година сума в размер на около 80 млн. лева за строителството на лот 5 от магистрала "Хемус".

Очаква се Рашков да даде информация за акцията заради строителството на "Хемус"

Търговското дружество е избрано по т.нар. ин хаус процедура, без обществена поръчка, поясни той. Успяхме да съберем доказателства за установени състави на няколко престъпления. В ГДБОП постъпиха данни, че лица, възнамеряват да скрият и унищожават документи, имащи отношение към престъплението. Затова се наложи на 3 ноември да образуваме досъдебно производство. Извършиха се огледи, претърсвания, изземвания и на общо 17 адреса и офиси на четири фирми, откъдето се иззеха множество документи. Разпитани са около 20 лица в качеството на свидетели на свидетели, включително и пред съдия. Бяха задържани 14 лица. Всички действия са докладвани на прокурор. Работата по случая продължава, каза още Калин Стоянов.

Много е важно да споменем, че става въпрос за ощетяване на държавния бюджет в размер на 20 млн. с ДДС и това е само за един от получателите на АМ „Хемус“. Установени са лицата, които са предствители на фирмите и са теглили парите. С колегите от ГДБОП изясняваме къде и по какъв начин са осчетоводявани парите, за да търсим данъците, които е трябвало да заплатят или декларират съответните лица. Това заяви Румен Спецов.

По думите му документите, на които са се натъкнали властите са „потресаващи“, защото са липсвали съпътстващи документи, че реално такива сделки за извършвани. „Продължаваме работата по установяване на всички замесени лица по всички лотове. Изключително голям обем от документи предстои да разгледаме, за да видим каква част от тази документация е налична или унищожена“, завърши той.

Председателят на ДАНС съобщи, че в агенцията е постъпила информация, че един от буферите е изтеглил на каса сумата от 12 млн. лв. на 23 операции. Друго дружество е изтеглило 20 млн. лв. на ръка. Всички лица са установени, а сметките се знаят и предстои работа по разследване, увери той.

На пресконференцията присъстваше и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който обясни:

„Подробният устройствен план за лот 5 е одобрен май 2021 година преди да има одобрено трасе. Вчера в МС е взето решение за отчуждаване на този лот. Засега няма подробен устройствен план, нито разрешение за строеж. В лотовете 7 и 8 няма разрешено трасе, защото предвиденият терен няма право да бъде на това място. Това означава, че парите за лотовете, които са раздадени, са без срок кога ще се строи“.

Влади Калинов от ДНСК каза, че след проверка е установено строителство по 4 и 5 без строителни книжа. Там извършителят е неясен.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
10583 64

Свързани новини

Коментари 64

Добави коментар
Бай Петър надзирателя от Затвора в Панкрац

2021.11.05 | 15:41

56
♠♠♠♠По закона за администрацията чл.14, ал. 4, престъпникът-канибал-българоубиец Бойко Методиев Борисов, не е имал право да бъде министър-председател, защото, както всички знаем е бил осъждан и е лежал в чешки затвор. Бил е осъден на десет години лишаване от свобода, заради участието му в ОПГ за кражба на коли, трафик на наркотици и трафик на женска плът. ♠♠♠♠Борисов излежава осем месеца в затвора в Панкрац, след което СИК плаща огромна сума на адвоката Петер Дошек за да измъкне Борисов от чешкият затвор. ♠♠♠♠Така вероятно кешово мотивиран, чешкият съд се съгласява да изпрати Борисов в България, където да доизлежи присъдата си. ♠♠♠♠Естествено в България случая моментално се потулва от държавата-мафия, а Борисов вместо в затвора, започва да гради кариера във властта. ♠♠♠♠Поради тази причина престъпника Бойко Методиев Борисов е нямал право нито да бъде кмет, нито да придобие високия военен чин генерал, даден му от татарския циганин, мафиоза-феодал, Ахмет Доган, нито да бъде министър-председател на България. ♠♠♠♠Очевадно е, че за световното жидо-хазарско закулисие, което назначава управниците на България, законите нямат значение. За тях е важно управниците да играят по тяхната свирка, да осигуряват безпрепятствения трафик на наркотиците през България, да осигуряват секс-робини и донори за господарите си, да редуцират българският народ с всякакви методи и политики, и да изпълняват техните заповеди безприкословно. ♠♠♠♠Затова с никакви избори 77 годишното милиционерско статукво неможе да бъде променено. ♠♠♠♠Болшевишко-милиционерска диктатура се сваля единствено и само с оръжие в ръка! Всичко друго е ташак!
Ха!

2021.11.06 | 06:51

64
Тук се публикуват само едностранни мнения. Ясно е кого обслужва тази платформа.
Жacминa Kрaлeвa

2021.11.05 | 21:39

63
.¸¸¸.††††††.¸¸¸.Бoкo-българoубиeцо, кaмбaната отдaвна бие за теб, не я ли чуваш гaдино cатaнинска?! Дaй-Бoже ПOП CКOРО ДA ТE OПЯВA, мръcна гaдна дoлна твaр пратена от Дявoла.¸¸¸.††††††¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸. ТPИЖДИ AНAТЕМА.¸¸¸.††††††.¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸✞Амин✞
Анонимен

2021.11.05 | 19:05

62
Надяват се за трети път тази година да объркат главите на хората! Два пъти ви стигат! Третият път връщаме ГЕРБ!
¸¸¸.Борислава Йовчева.¸¸¸

2021.11.05 | 15:46

61
...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Дай Боже циреи на гъзъ му на циганина Боко-българоубиеца да излязат, и да се размножат, и като гъби след дъжд да никнат, а на лъжливия му език язва да излезе! ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Дай Боже свещ скоро да му палят и заупокойна молитва да му четат. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Проклет да е и той и децата му и внуците и правнуците му до девето коляно. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Да стигнат до просешка тояга и да просят по улиците комат хляб. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Мир да не види ни на тоя ни на оня свят...¸¸¸...¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.ТРИЖДИ АНАТЕМА.¸¸¸...¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸ .Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸
✞❤Бай Пешо с ладата❤

2021.11.05 | 15:45

60
Циганина Боко-Българоубиеца и циганина Цецо-Крадеца са инструмента на световното жидо-хазарско задкулисие, за унищожението на българският народ. Циганина Цецо Наглецо е старшина от ДС и е син на старшина от ДС! Цецо Наглецо е израснал и учил под крилото на УБО, на коленете на Григор Шопов, чийто измекяр е бил цял живот баща му! Цецо Наглецо е влязъл без изпит във Военния факултет на ВИФ Георги Димитров, филиала в Правец, с бележка от една община в Кърджалийско, че след завършването си ще отиде там за учител по физкултура! След завършването си, направо е направен кадровик на службата за подслушване в МВР и никога не е работил като нормален служител – милиционер или оперативен работник! Цецо Наглецо е е едновремено плазмодий, червей и глист, неодушевен предмет, мошеник, лъжец и крадец, специалист по купуване на гласове и интригантство, отвъртителен човек с огромно чувство за малоценност, изявяващо се в подлост, агресия, двуличие и навеждане само пред силния на деня. Цецо Наглецо масон-ислямист гюленист-българомразец.
Гюлчeн до Таню Войвода

2021.11.05 | 15:44

59
Факт! Цъфтан-Крадеца е целия в лайна от главата до петите. Понеже е бавно развиващ той няма чувство за срам. Тези които влизат в неговата партия са се наточили да крадат с гъза си. Циганина Цецо Наглецо е захлебил по три направления и за Ролекс, и за апартаменти. 1.От фондация Ханс Зайдел. 2.От обществените поръчки дадени на конвеир на Петър Христов от Горна Оряховица. 3.От кръсникът си строителен предприемач печелил и строителни петна и санирания! Цецо-Крадеца и Боко-българоубиеца са инструмента на световното жидо-хазарско задкулисие, за унищожението на българският народ. Жидовете искат територията България, но без народа. Жалко, че санираните БГ-дебили немогат да го проумеят, и ще умрат по домовете си набодени с вакси-отровите!
†Таню Войвода от Кирчан Баир ☞Вoйн на Светлината☜

2021.11.05 | 15:43

58
Циганите Боко, Доган и Цветан са остриетата на Сатаната в концлагер-БГ, пратени да унищожат българският народ! Циганина Цветан Цветанов-Крадеца ПЕРЕ РУСКИ пари, стотици милиони на про-путинската банка „Тройка Диалог“ част от „Сбербанк“-Россия, през общата си фирма С. Л. Е Груп с бизнес партньора си Рамадан Аталай, 2рия в ДПС, чрез строителство на имоти и къщи в Сарафово и Несебър. Мошениците Асен и Киро също са гнусни цигани!
Юлиaнa

2021.11.05 | 15:43

57
KУPВИTE са в ДAНC!
†Таню Войвода от Кирчан Баир ☞Вoйн на Светлината☜

2021.11.05 | 15:40

55
Чета тука и ви се чудя на акъла. Боко-Канибала и Румен-Сатаниста, Циганина-Костов, Волен-Долен, Домуз-Каракачан и Доган-Сопола са от един ковид-цирк с общ началник - сенчестото световно жидо-хазарско задкулисие! Те въведоха официално КОВИД-БОЛШЕВИЗМА под заповед от сатаниститие-глобалисти. Разбира се, че имате МИЛИЦИОНЕРСКА-ДИКТАТУРА. Имате мракобесен апартейд. Имате директна атака срещу живота на 6 милиона българи! БКП-1=БСП и БКП-2=ГЕРБ управляват заедно, като переодически си сменат ролите в цирка, едните го играят управляващи, а другите уж са опозиция и после обратното. Опозиция НЯМА! Всичи сегашни политици са изедници от котилото на АБПФК, БКП и ДС, които държат власта чрез диктатура, маскирана като демокрация. И в този момент разни наивници ще свалят ХУНТАТА на Борисов-Радев с избори! Вие добре ли сте бе! БОЛШЕВИЗЪМ С ИЗБОРИ НЕ СЕ СВАЛЯ ! Болшевишка диктатура се сваля единствено и само с оръжие в ръка, НЕ С ТОЯГИ, а с ОРЪЖИЕ В РЪКА! Чистка му е майката, от селския кмет до министрите и президента - ЧИСТКА, всичко друго е ташак! Самият факт че пълните форумите с празни приказки показва, че 90 процента сте дебили, и не разбирате какво се случва. Жалко за вас.
Ми нормално!

2021.11.05 | 15:23

54
Тя Маямата като му напълни двора на Боко с чували за трупове, той човека все нещо трябва да ги прави :)

Добави коментар

Водещи новини