Според министър Комитова много голям е проблемът в областите без консолидиран ВиК оператор

  • 04 ноември 2021 14:55

  • 844
  • 3
Според министър Комитова много голям е проблемът в областите без консолидиран ВиК оператор
© МРРБ

Много сериозен проблем имаме в момента с шест области в България, които не са с консолидиран ВиК оператор, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 на среща с кметове от Ловешка област и областния управител Светослав Славчев.

Тя посочи, че те не могат да ползват европейско финансиране във ВиК инфраструктура, а в следващия програмен период има неограничено финансиране. Грантовите схеми обхващат обновяване на стари мрежи, разширяване на водопроводи, довеждащи водопроводи, сериозни канализационни системи и пречиствателни станции.

Комитова ще открие пътна връзка и нов мост над река Бели Осъм в Троян

"Опитвам се да убеждавам кметовете да се консолидират в съответните асоциации, за да има финансиране и да изградим ВиК мрежите във всички области. Да можем да направим по-добро благо за нашето население. Това е политиката, която в момента водим", посочи Коминова.

Тя каза още, че регионалното министерство работи по промени в проекта на Закона за водоснабдяване и канализация /ВиК/, с които да се решат проблемите с консолидирането на общините в единни ВиК асоциации, цената на водата и гарантирането на отрасъла като стратегически. Министър Комитова посочи още, че се обсъжда предложението да има социално поносима цена на водата. Всеки гражданин да има право на 3 куб. м вода, която ще се заплаща на по-ниска цена. Количествата над този показател ще се облагат на по-висока цена.

"По този начин ще защитим правото на достъп на хората до питейна вода за битови цели. Всеки, който ползва водата за басейни, автомивки, поливане, т.е. потребява питейна вода за други цели, ще заплаща по-висока тарифа", каза още регионалният министър.

Друго предложение в новия закон ще бъде отпадането на възможността за концесии при водоснабдяването. На срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с целогодишната проходимост на Троянския проход, забавените разплащания по ОП "Региони в растеж", рехабилитацията на републиканската пътна мрежа и други.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
844 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2021.11.04 | 15:30

3
Този, който съсипва България сега, е Фатмака. Той въведе зелените паспорти и дискриминацията и геноцида над 85% от населението на България. Бесило за руските агенти и сатанистките слуги.
Mitaka

2021.11.04 | 15:03

1
ОСТАВКА НЕКАДЪРНА БАБО
Rado Rumenov

2021.11.04 | 15:05

2
Da plete doma e kadarna !

Добави коментар

Водещи новини