Светлан Стоев прие посланика на Азербайджан

  • 29 октомври 2021 15:19

  • 333
  • 0
Светлан Стоев прие посланика на Азербайджан
© МВнР

Министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има прие посланика на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов, с когото обсъди теми от двустранните отношения, включително в сферата на икономиката, културата, транспорта и енергетиката, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

България отдава голямо значение на отношенията с Азербайджан и се надява на тяхното по-нататъшно укрепване и задълбочаване. Българската страна оценява високо съществуващия активен политически диалог с Азербайджан, който се развива в атмосфера на приятелство и добра воля, отбелязват от външното ни министерство.

По време на срещата е бил изразен взаимен интерес за задълбочаване на двустранното сътрудничество и засилването на търговско-икономически отношения.

Значителен потенциал за сътрудничество съществува в областта на енергетиката и енергийните доставки, е подчертал българският външен министър. Доставките на азербайджански газ и на синьо гориво от Южния газов коридор са неразделна част и условие за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България.

Българската страна е изразила интерес и от задълбочаване на сътрудничеството в областта на транспорта и комуникациите с Азербайджан. Според министър Стоев, двете страни трябва да се възползват от географското си положение за изграждане и по-нататъшно подобряване на инфраструктурата между Европа и Азия. Нови възможности за България и страните-членки на ЕС в търговско-икономически аспект предоставя и ЖП връзката Баку-Тбилиси-Карс, която стартира през октомври 2017 г.

Министър Светлан Стоев прие посланика на Република Корея Ли Хо-шик

Посланик Хюсейн Хюсейнов е изразил желание българският народ да научи повече за Азербайджан, за културата и историята на страната, като е посочил, че контактите между двата народа са от особена важност.

В заключение българският външен министър е уверил посланик Хюсейнов, че може да разчита на съдействието на МВнР на Република България по всички теми от общ интерес.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
333 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини